direct naar inhoud van 6.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Berg-Utrechtseweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00049-0201

6.2 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan. In de volgende paragraaf wordt nog een nadere uitleg gegeven over de regels in het bestemmingsplan.

6.2.1 Regels

De regels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:

  • 1. Inleidende regels. In dit hoofdstuk worden begrippen verklaard die in de regels worden gebruikt. Dit gebeurt om een eenduidige uitleg en toepassing van de regels te waarborgen. Ook is bepaald de wijze waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels.
  • 2. Bestemmingsregels. In dit tweede hoofdstuk zijn de bepalingen van de bestemmingen opgenomen. Elk artikel kent de volgende opzet: eerst wordt het toegestane gebruik geformuleerd in de bestemmingsomschrijving. Vervolgens zijn bouwregels opgenomen. Aansluitend volgen afwijkingsbevoegdheden met betrekking tot bouw-en/of gebruiksregels.
  • 3. Algemene regels. In dit hoofdstuk zijn bepalingen opgenomen met een algemeen karakter. Ze gelden dus voor het gehele plan. Het zijn achtereenvolgens een antidubbeltelbepaling, algemene gebruiksregels en een bepaling uitsluiting aanvullende werking bouwverordening.
  • 4. Overgangs- en slotregels. In het laatste hoofdstuk zijn respectievelijk het overgangsrecht en een slotregel opgenomen. Hoewel het hier in wezen ook algemene regels betreft, zijn deze vanwege hun meer bijzondere karakter in een apart hoofdstuk opgenomen.

Hieronder volgt een uitleg van een aantal bestemmingen die het bestemmingsplan kent. Sommige bestemmingen spreken voor zich en worden daarom niet nader toegelicht.

Naast de bestemmingen kent het bestemmingsplan ook dubbelbestemmingen. Een dubbelbestemming omvat een eigen stelsel van regels voor bouwen en gebruik voor het behoud en de bescherming van de in de dubbelbestemming aangegeven waarden. De dubbelbestemming functioneert naast de regeling die is verbonden aan de onderliggende bestemming.

Behalve bestemmingen en dubbelbestemmingen zijn binnen het bestemmingsplan aanduidingen te onderscheiden. Deze aanduidingen bevatten specificaties van bestemmingen en dubbelbestemmingen met betrekking tot het gebruik of het bouwen. Functieaanduidingen en bouwaanduidingen worden opgenomen in het artikel van de bestemming waarin ze voorkomen. Gebiedsaaanduidingen hebben een eigen artikel omdat deze aanduidingen zich meestal over meerdere bestemmingen uitstrekken.

6.2.1.1 Bedrijf

Alle bedrijven in het plangebied hebben de bestemming "Bedrijf" gekregen. Daarnaast is de bestemming "Bedrijf" opgenomen voor de nutsvoorzieningen in het plangebied die niet voldoen aan de standaard bouwregels die daarvoor zijn opgenomen (maximale bruto-inhoud van 50 m3 en een maximale bouwhoogte van 3,5 m). In de bestemming is een bouwvlak opgenomen waarbinnen de nutsvoorziening is toegestaan met een maximale bouwhoogte van 4 meter.

6.2.1.2 Bos

In het plangebied komen enkele gebieden voor die zijn aan te merken als bos. Deze gebieden hebben dan ook de bestemming Bos" gekregen". In gebieden met deze bestemming zijn de natuur- en landschapswaarden van belang. Er mag geen bebouwing worden gerealiseerd. Enkel andere bouwwerken zijn toegestaan in de vorm van terreinafscheidingen, palen en masten. Daarnaast bevindt zich een motorcrossvereniging binnen de bestemming. Het clubgebouw van de vereniging heeft een aanduiding heeft gekregen.

6.2.1.3 Cultuur en ontspanning

De bestemming "Cultuur en ontspanning" is opgenomen voor de culturele instellingen in het gebied. Het gaat in dit bestemmingsplan enkel om het Belgenmonument met omliggend terrein. Het monument zelf heeft een bouwvlak gekregen. Op het omliggende terrein mag geen aanvullende bebouwing worden gerealiseerd.

6.2.1.4 Gemengd

Omdat in de geldende bestemmingsplannen specifieke functies zijn toegestaan in specifieke panden/bouwblokken, is er in voorliggend bestemmingsplan voor gekozen om voor enkele bouwblokken een eigen bestemming op te nemen. Daardoor kent dit bestemmingsplan zeven afzonderlijke bestemmingen Gemengd. Met name de bouwblokken aan de Stationsstraat en Van Asch van Wijckstraat hebben eigen gemengde bestemmingen.

6.2.1.5 Groen

In het plangebied komen veel groengebieden voor. De gronden waarvan het groene karakter in stand moet worden gehouden hebben de bestemming "Groen" gekregen. De gronden zijn daarmee bestemd voor groenvoorzieningen, parken en plantsoenen, voet- en fietspaden en speelvoorzieningen. Er wordt geen bebouwing mogelijk gemaakt. Er mogen enkel nutsvoorzieningen worden gerealiseerd en andere bouwwerken zoals palen, masten en verlichtingselementen.

6.2.1.6 Horeca

De panden in het gebied die volledig in gebruik zijn voor horeca hebben een horeca bestemming gekregen. Het gaat in dit geval om het Berghotel, het Bergpaviljoen en het Golden Tulip Hotel.

6.2.1.7 Kantoor

In het plangebied bevinden zich enkele specifieke kantoorpanden. Deze panden hebben de bestemming "Kantoor" gekregen.

6.2.1.8 Maatschappelijk

Een aantal percelen in het plangebied heeft de bestemming "Maatschappelijk" gekregen. Omdat het in een aantal gevallen om specifiek gebruik gaat zijn er in de regels 6 maatschappelijke bestemmingen opgenomen.
"Maatschappelijk-1" is opgenomen voor het Leger des heils op de hoek Emmalaan / Anna Paulownalaan.
"Maatschappelijk-2" voor het ballonvaartcentrum aan de Genestetlaan.
"Maatschappelijk-3" voor zorginstelling Zon en Schild aan de Utrechtseweg. "Maatschappelijk-4" voor verzorgingshuis de Lichtenberg aan de Utrechtseweg. "Maatschappelijk-5" voor alle algemene maatschappelijke voorzieningen die met een nadere aanduiding binnen de bestemming zijn aangegeven.
"Maatschappelijk-6" voor het terrein van defensie, de Bernhard kazerne.

6.2.1.9 Recreatie

Het enige perceel dat de bestemming "Recreatie" heeft is het perceel van de dahliatuinen aan de Bonairelaan. De 2 gebouwen op het perceel hebben een bouwvlak gekregen. Buiten de bouwvlakken mogen enkel andere bouwwerken worden gerealiseerd, zoals palen en masten.

6.2.1.10 Sport

De sportverenigingen in het gebied hebben de bestemming "Sport" gekregen. Dit zijn tennisvereniging Alta aan de Mr. Th. Heemskerklaan en de voormalige tennisvereniging aan de Barchmann Wuytierslaan 38. Deze laatste vereniging is al een geruim aantal jaren gelden verhuisd. Er zijn momenteel geen plannen bekend voor dit perceel.

Verder is binnen de bestemming de bouw van andere bouwwerken toegestaan zoals, palen en (verlichtings) masten. In de regels is daarbij de mogelijkheid opgenomen om ter voorkoming van (licht)hinder nadere eisen te stellen aan onder andere de situering, het aantal en de hoogte van de lichtmasten c.q. verlichtingselementen en andere lichtuitstralende elementen.

6.2.1.11 Tuin

In het deel van het plangebied dat een echt woonkarakter heeft, hebben de voortuinen (en in het beschermd stadsgezicht ook de zijtuinen) bij woningen de bestemming "Tuin" gekregen. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend erkers, ingangspartijen en andere bouwwerken worden gebouwd ten dienste van de aangrenzende bestemming.

6.2.1.12 Verkeer en Verkeer - verblijfsgebied

In het plangebied komen 2 typen wegen voor; de gebiedsontsluitingswegen en de erftoegangswegen. De gebiedsontsluitingswegen hebben de bestemming "Verkeer" gekregen, de erftoegangswegen de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied".

Binnen deze bestemmingen nemen we behalve de rijbanen zelf, ook de bijbehorende bermen, voetpaden, fietspaden en parkeerplaatsen. Daarnaast mogen enkel nutsvoorzieningen en andere bouwwerken zoals palen, masten en verlichtingselementen worden gerealiseerd evenals geluidwerende voorzieningen.

6.2.1.13 Verkeer - spoorverkeer

Deze bestemming is gegeven aan de gronden ter plaatse van de spoorlijn 'Kersenbaan' die gedeeltelijk binnen de plangrens van dit bestemmingsplan ligt. Binnen deze bestemmingen mogen enkel nutsvoorzieningen en andere bouwwerken zoals palen, masten en verlichtingselementen worden gerealiseerd evenals geluidwerende voorzieningen.

6.2.1.14 Wonen

In het plangebied komen 5 woonbestemmingen voor, elk aangeduid met een nummer. Deze woonbestemmingen worden voor alle bestemmingsplannen gebruikt zodat een eenduidige bestemmingsregeling ontstaat voor de woningen in Amersfoort.

  • Wonen-1: deze bestemming is gegeven aan de aaneengesloten woningen. Op de verbeelding ligt het bouwvlak bij deze bestemming steeds om een rij woningen. Daar binnen zijn de woningen toegestaan, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels. Daar buiten, maar binnen de bestemmingsgrens, mogen de bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd, waarbij ook weer voldaan moet worden aan een aantal regels.
  • Wonen-2: deze bestemming is gegeven aan de twee-onder-één-kap-woningen. Op de verbeelding ligt het bouwvlak bij deze bestemming steeds om een blok van twee woningen. Daar binnen zijn de woningen toegestaan, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels. Daar buiten, maar binnen de bestemmingsgrens, mogen de bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd, waarbij ook weer voldaan moet worden aan een aantal regels.
  • Wonen-3: deze bestemming is gegeven aan de vrijstaande woningen. Op de verbeelding ligt het bouwvlak bij deze bestemming om één woning. Daar binnen is de woning toegestaan, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels. Daar buiten, maar binnen de bestemmingsgrens, mogen de bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd, waarbij ook weer voldaan moet worden aan een aantal regels.
  • Wonen-4: deze bestemming is gegeven aan de gestapelde woningen. Op de verbeelding ligt het bouwvlak bij deze bestemming om het gebouw. Daar binnen is de bebouwing voor gestapelde woningen toegestaan, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels. Daar buiten, maar binnen de bestemmingsgrens, mogen alleen bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd op de plekken waar op de verbeelding een bouwaanduiding "bijgebouwen" [bg] is opgenomen, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels.
  • Wonen-5: deze bestemming is gegeven aan de gestapelde woningen. Op de verbeelding ligt het bouwvlak bij deze bestemming om het gebouw. Daar binnen is de bebouwing voor gestapelde woningen toegestaan, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels. Daar buiten, maar binnen de bestemmingsgrens, mogen alleen bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd op de plekken waar op de verbeelding een bouwaanduiding "bijgebouwen" [bg] is opgenomen, waarbij voldaan moet worden aan een aantal regels.

In alle woonbestemmingen is een regeling opgenomen voor beroepen en bedrijven aan huis. Deze regeling biedt de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een beroep of bedrijf aan huis uit te oefenen.

6.2.1.15 Wonen - uit te werken

De Lichtenberg-locatie heeft de bestemming "Wonen - uit te werken 1" (het deel ten noorden van de Vondellaan) en "Wonen - uit te werken 2" (het deel ten zuiden van de Vondellaan) gekregen. De bouw van de woningen is uitsluitend mogelijk op basis van een nog vast te stellen uitwerkingsplan. Er is voor een uit te werken bestemming gekozen omdat dit deelgebied later wordt opgepakt. In de regels bij deze bestemming zijn de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de toekomstige inrichting aangegeven (maximaal aantal woningen, aantal bouwlagen etc). Zolang het uitwerkingsplan geen rechtskracht heeft mag er niet op de gronden worden gebouwd.

6.2.1.16 Waarde - archeologie (dubbelbestemming)

Het voorliggende plangebied is een gebied waar zowel een middelhoge als hoge archeologische verwachtingswaarde voor komt. In de regels en op de verbeelding is hiervoor de dubbelbestemming "Waarde-Archeologie 2 en 3" opgenomen.

Er mag slechts worden gebouwd indien aanvrager van een omgevingsvergunning een archeologisch onderzoeksrapport heeft overgelegd waarin de archeologische waarden naar het oordeel van burgemeester en wethouders voldoende zijn vastgesteld. Er zijn uitzonderingen op het overleggen van een onderzoeksrapport en er kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.

Daarnaast is het verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden uit te voeren, over een oppervlakte van meer dan respectievelijk 100 / 500 m². Ook hierop zijn uitzonderingen mogelijk en kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.

6.2.1.17 Waarde - cultuurhistorie (dubbelbestemming)

De dubbelbestemming is opgenomen voor het beschermde stadsgezicht in het plangebied omdat dit recht doet aan het feit dat het bij een beschermd stadsgezicht om een gebied gaat en niet om afzonderlijke panden. In de dubbelbestemming is aangegeven wat de te beschermen waarden van het stadsgezicht zijn.

6.2.1.18 Waarde - ecologie (dubbelbestemming)

De dubbelbestemming "Waarde - ecologie" is gelegd op een zone aan de zuidkant van het plangebied die behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Ten behoeve van de andere voorkomende bestemmingen, mag worden gebouwd uitsluitend nadat zo nodig advies is ingewonnen van een door het bevoegd gezag aan te wijzen ter zake deskundige en mits geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de belangen van de EHS.

6.2.1.19 Geluidzone - industrie (gebiedsaanduiding)

Deze gebiedsaanduiding is opgenomen voor de geluidzone van het emplacement van de Nederlandse Spoorwegen. Binnen deze zone mogen geen nieuwe geluidgevoelige bestemmingen in de zin van de Wet geluidhinder worden gerealiseerd. Het bestemmingsplan maakt ook geen nieuwe geluidgevoelige bestemmingen mogelijk in de zone. Wanneer er een verzoek komt voor het realiseren van een nieuwe bestemming moet daarvoor een planologisch-juridische procedure worden gevoerd. Op dat moment moet voldaan worden aan de Wet geluidhinder.

6.2.1.20 Geluidzone - spoor (gebiedsaanduiding)

Deze gebiedsaanduiding is opgenomen voor de geluidzone van van de Nederlandse Spoorwegen. Binnen deze zone mogen geen nieuwe geluidgevoelige bestemmingen in de zin van de Wet geluidhinder worden gerealiseerd, tenzij voldaan wordt aan een maximale geluidgrenswaarde van 50 dB(A).

6.2.1.21 Milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied (gebiedsaanduiding)

Het grondwaterbeschermingsgebied is met een gebiedsaanduiding op de verbeelding opgenomen. De bescherming van dit gebied vindt primair plaats via de Provinciale Milieuverordening. In aanvulling daarop is in de regels een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.

6.2.1.22 Milieuzone - waterwingebied (gebiedsaanduiding)

Het waterwingebied is met een gebiedsaanduiding op de verbeelding opgenomen. De bescherming van dit gebied vindt primair plaats via de Provinciale Milieuverordening. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt om advies voorgelegd aan de beheerder van het waterwingebied.

6.2.1.23 Veiligheidszone - lpg (gebiedsaanduiding)

Het tankstation aan de Daam Fockemalaan 18 verkoopt onder andere LPG. Rond het vulpunt van de LPG installatie is een veiligheidszone opgenomen met een straal van 150 meter. Binnen deze zone mogen geen nieuwe kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten worden gebouwd.

6.2.1.24 Veiligheidszone - munitie (gebiedsaanduiding)

In het zuidelijk deel van het plangebied ligt een deel van de gronden binnen de veiligheidszone munitie van het defensie terrein. Binnen deze zone mogen geen gebouwen met vliesgevels of gordijngevelconstructies of gebouwen met zeer grote glasoppervlakten worden gebouwd.

6.2.1.25 Wrozone - wijzigingsgebied (gebiedsaanduiding)

Het gebied dat is aangeduid met 'Gebiedsaanduiding Wrozone - wijzigingsgebied A' kan gewijzigd worden overeenkomstig de daarvoor opgenomen regels. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er maximaal 10 vrijstaande woningen worden gerealiseerd bestaande uit 2 bouwlagen met een kap.

6.2.1.26 Algemene regels

In dit hoofdstuk zijn bepalingen opgenomen met een algemeen karakter. Ze gelden voor het gehele plan, voor alle bestemmingen en dienen dus altijd in combinatie met de bestemmingsregels gelezen te worden.

6.2.1.27 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

....