direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Waterpompstation Utrechtseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00029-0301

4.2 Water

4.2.1 Watertoets

Bij ruimtelijke plannen geldt vanaf 1 november 2003 de wettelijke verplichting van een waterparagraaf/watertoets. De watertoets is één van de pijlers van het Waterbeleid voor de 21e eeuw, waarin aan water een meesturende rol in de ruimtelijke ordening is toegekend. Met de watertoets wordt beoogd waterbeheerders vroegtijdig in het ruimtelijke ordeningsproces te betrekken. De watertoets betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Doordat het plan een toename van de verharding mogelijk maakt van minder dan 1500m² hoeft geen uitgebreide watertoets plaats te vinden. Wel moet aandacht worden besteed aan de diverse aspecten die van invloed op het in het plan aanwezige water kunnen zijn.

Het doel van een waterparagraaf is een samenhangend beeld te geven van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met duurzaam waterbeheer en de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het voorkomen van negatieve effecten op de waterhuishouding staat bij de watertoets voorop. Dan pas komen inrichtingsmaatregelen en compensatie in beeld.

4.2.2 Waterplan provincie Utrecht

Het Provinciaal Waterplan 2010-2015 is mede kader voor de wijze waarop omgegaan wordt met water in het plangebied. De doelstelling van het plan is: een veilig en bewoonbaar land. Het plan geeft de gewenste ontwikkelingen in het waterbeheer in de provincie Utrecht aan. Hierbij is rekening gehouden met de Europese kaderrichtlijn water en het beleid Waterbeheer 21e eeuw (WB21). Het thema “water als ordenend principe” loopt als een rode draad door het gehele plan. Dit houdt in dat, voordat er beslissingen worden genomen op ruimtelijk gebied,er wordt bekeken welke gevolgen die hebben voor watersystemen.

4.2.3 Waterbeheersplan Waterschap Vallei en Eem

In het Waterbeheersplan 2010 - 2015 heeft Waterschap Vallei & Eem zijn ambities en uitvoeringsprogramma vastgelegd voor de periode 2010 tot en met 2015. Het plan bepaalt in grote lijnen de agenda van Waterschap Vallei & Eem voor de komende zes jaar. Dit plan is mede kader voor de wijze waarop omgegaan wordt met water in het plangebied.

4.2.4 Waterplan gemeente Amersfoort

In december 2004 heeft de gemeenteraad het “Waterplan Amersfoort" vastgesteld. Het Waterplan is door de Gemeente Amersfoort, Waterschap Vallei & Eem en Hydron Midden-Nederland opgesteld. Het waterplan sluit aan bij het waterplan van de provincies Gelderland en Utrecht en het waterbeheerplan van Waterschap Vallei & Eem. Dit plan is mede bepalend over hoe met water wordt omgegaan in het plangebied.

Doel van het plan is een duurzaam en integraal waterbeheer in Amersfoort. Hiervoor is één visie ontwikkeld. In het Waterplan Amersfoort zijn die visie en de hieruit voortvloeiende activiteiten van gemeente, waterschap, waterbedrijf en andere betrokkenen vastgelegd. Het plan geeft een visie voor de lange termijn (tot en met 2030) en actiepunten voor de korte termijn (tot en met 2006 met een doorkijk tot en met 2011).De visie betreft enerzijds de feitelijke conditie van het watersysteem (en de waterketen) en de wijze van beheer in 2030 en anderzijds de wijze van (samen) werken om dit te bereiken en in stand te houden.

De visie omvat voorwaarden en ambities. De voorwaarden zijn de minimale eisen die aan het watersysteem en de waterketen worden gesteld en de ambities zijn de “extra’s”. De ambities zijn voor verschillende deelsystemen in de stad verschillend uitgewerkt door het toekennen van streefbeelden. Met deze streefbeelden worden verschillende accenten gelegd.

Alle nieuwe ontwikkelingen worden, afhankelijk van de ligging, aan een van deze streefbeelden en de daarbij behorende omschrijving, getoetst.

4.2.5 Water in relatie tot het plangebied

Het perceel ligt in een waterwingebied. Het gebied krijgt hiervoor een gebiedsaanduiding op de verbeelding. Het nieuwe gebouw wordt juist op dit perceel gerealiseerd ten behoeve van de waterwin-functie.


Het plangebied is een hooggelegen gebied met een grondwaterstand van meer dan 10 meter beneden maaiveld. In de huidige situatie is nog een gemengd rioolstelsel aanwezig. In de nieuwe situatie zal sprake zijn van een gescheiden stelsel.

De ondergrond is zeer geschikt voor infiltratie van regenwater in de bodem (lage grondwaterstand). Het verdient dan ook de voorkeur om het regenwater vast te houden op het terrein en in de bodem te infiltreren. Dit zal gebeuren op een duurzame manier. Het regenwater van Amersfoort Berg wordt opgevangen in de Wavin Azura Q-Bic. Dit is een systeem dat het regenwater infiltreert in de bodem.

Voorkomen moet worden dat het regenwater verontreinigd raakt. Uitloogbare bouwmaterialen, die nadelig zijn voor de waterkwaliteit, zoals koper, lood en zink zijn niet toegestaan op plaatsen waar deze in contact komen met water.

4.2.6 Reactie Waterschap Vallei en Eem

In het kader van de watertoets is door het Waterschap Vallei & Eem een wateradvies afgegeven. Het waterschap geeft aan dat het infiltreren van het hemelwater van de nieuwbouw en het niet gebruiken van uitlogende materialen goed aansluit bij het beleid van Waterschap Vallei & Eem. Het waterschap heeft verder geen opmerkingen.