direct naar inhoud van 4.6 Geluid
Plan: Verzetsplein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00045-0201

4.6 Geluid

Geluid beïnvloedt vaak de kwaliteit van de leef- en woonomgeving. De belangrijkste geluidsbronnen bij de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling een rol spelen, zijn wegverkeer, railverkeer en industrieterreinen. De mate van acceptatie en hinder is onder meer afhankelijk van de functie van het geluidsbelastende object.

4.6.1 Wet geluidhinder

De Wet geluidhinder (2007) is van toepassing bij het vaststellen van een bestemmingsplan. De normen uit die wet zijn van toepassing bij:

  • bestemmen van gronden voor nieuwe geluidsgevoelige objecten zoals woningen en scholen;
  • bestemmingen van gronden voor de aanleg van nieuwe (gezoneerde) (spoor)wegen (niet bij woonerven) of
  • 30 km/h-wegen;
  • reconstructie van (spoor)wegen;
  • geluidsgezoneerde industrieterreinen.


Als één van bovenstaande situaties aan de orde is, moet akoestisch onderzoek worden gedaan en zo nodig kan een ontheffing hogere grenswaarde worden verleend. De Wet geluidhinder hanteert twee waarden:

  • de voorkeursgrenswaarde; wanneer de geluidsbelasting onder dit niveau blijft is de betreffende ontwikkeling op grond van de Wet geluidhinder zonder meer mogelijk;
  • de maximale ontheffingswaarde; dit is het maximale geluidsniveau waaraan, onder voorwaarden, geluidsgevoelige objecten en terreinen mogen worden blootgesteld.

De voorkeursgrenswaarde en uiterste grenswaarde voor nieuwe of bestaande geluidgevoelige bestemmingen verschillen per geluidsbron.
De gemeente heeft beleid opgesteld met betrekking tot het vaststellen van hogere grenswaarden (Geluidsnota gemeente Amersfoort). Hierin zijn ontheffingscriteria opgenomen en voorwaarden die aan de ontheffing worden verbonden.

4.6.2 Verkeerslawaai

De Wgh bepaalt dat elke weg van rechtswege een geluidszone heeft (art. 74 lid 1). Een uitzondering hierop zijn wegen gelegen in een 30km/uur-zone of in een woonerf. De breedte van de geluidszones is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van een weg (zie tabel 1).

Tabel 1: zones langs wegen

  aantal rijstroken   zonebreedte (meter)  
stedelijk gebied   1 of 2   200  
  3 of meer   350  
buitenstedelijk gebeid   1 of 2   250  
  3 of 4   400  
  5 of meer   600  

In geval van nieuwe geluidgevoelige bestemmingen binnen zones langs wegen is akoestisch onderzoek vereist. Op basis van de uitkomsten kunnen zo nodig maatregelen worden overwogen.

De voorkeursgrenswaarde voor geluidgevoelige bestemmingen bedraagt in de meeste gevallen 48 dB (Lden). De uiterste grenswaarde bedraagt binnen de bebouwde kom 63 dB (Lden). Buiten de bebouwde kom bedraagt de uiterste grenswaarde 53 of 58 dB (Lden), afhankelijk van de situatie.

4.6.3 Geluid in het plangebied

In het kader van dit bestemmingsplan is het wegverkeerslawaai van belang. Het plangebied ligt niet in de zone van spoorwegen of gezoneerde industrieterreinen. Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar het wegverkeerslawaai: Ontwikkeling appartementengebouw aan het Verzetsplein te Amersfoort. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (Alcedo bv, rapportnummer 20113333.R01.V02, 15 april 2011) (Bijlage 4).

De relevante wegen zijn de rijksweg A28, Outputweg, Van Randwijcklaan, Rustenburgerweg en de Plompstraat. Het plangebied ligt in de bebouwde kom en wordt aangemerkt als binnenstedelijk gebied. De voorkeursgrenswaarde voor de woningen bedraagt 48 dB. De maximale ontheffingswaarde bedraagt 63 dB. De maximale ontheffingswaarde voor de geluidbelasting vanwege de A28 is 53 dB.

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidbelasting vanwege de Van Randwijcklaan bij 3 appartementen hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB, namelijk 49 dB. De maximale ontheffingswaarde wordt niet overschreden. De geluidbelasting ten gevolge van de overige wegen is bij alle appartementen lager dan de voorkeursgrenswaarde.

Voor de drie appartementen met een geluidbelasting van 49 dB vanwege de Van Randwijcklaan moet een hogere waarde vastgesteld worden. Volgens de voorwaarden in de Geluidsnota Gemeente Amersfoort moeten de appartementen minimaal één geluidluwe gevel hebben. Aan deze voorwaarde wordt voldaan. Bron- en overdrachtsmaatregelen zijn overwogen maar niet mogelijk gebleken (zie het akoestisch onderzoek en het formulier t.b.v. de hogere waarde procedure).

Voor drie appartementen moet een hogere waarde vastgesteld te worden. Voor het overige zijn er wat betreft het aspect geluid geen belemmeringen voor de realisatie van het plan.