'Energie-kijken' in de wijken op zaterdag 22 juni

Wil jij ook beginnen met energie besparen in je eigen huis, maar weet je niet hoe? Ga dan op zaterdag 22 juni 'energie-kijken' in de wijken. Op deze dag kun je de kunst afkijken bij diverse bewoners die al enige energiemaatregelen genomen hebben en je natuurlijk laten inspireren! Zij zijn al begonnen. En jij?

'Energie-kijken' in de wijken op zaterdag 22 juni

Klimaattour

Gemeente Amersfoort heeft ambities voor een CO2 neutrale stad en dat kan de gemeente natuurlijk niet zonder haar inwoners. Zaterdag 22 juni kun je meedoen aan de ‘Klimaattour’. Diverse bewoners hebben al ruim ervaring met energiemaatregelen. Zij stellen hun huis open en bieden jou de mogelijkheid om de kunst af te kijken. Een soort 'energie- gluren' bij de buren dus… Zij zijn al begonnen, jij ook?

Kijk op de interactieve kaart welke locaties meedoen, wat je er kunt zien/ horen en hoe laat je welkom bent. Op iedere locatie vertelt de bewoner zijn verhaal of is er iemand aanwezig die je vanuit hun ervaring meer kan vertellen. Hieronder kun je meer lezen over de locaties die je kunt bezoeken.

1. Gertjan & Daniëlle: energie-aanpak jaren 90 huis

Categorie: verduurzamen jaren '90 woning

Wat is er te zien?
Een jaren '90 woning met de volgende maatregelen: 0 op de meter, warmtepomp, ventilatiesysteem, energiezuinige verwarming, zonneboiler.

De rondleiding door de huiseigenaren begint in de achtertuin. Gertjan en Daniëlle nemen je mee langs de warmtepomp, ventilatiesysteem en zonneboiler. Daarnaast laten ze zien hoe zij op de tv kunnen volgen wat de maatregelen opleveren aan energie en besparing. Ook is er een energieadviseur van 033energie aanwezig.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Iedereen die een jaren '90 woning wil verduurzamen.

Wanneer?
11.00 / 13.00 / 15.00

Waar?
Parnaskruid 20 Nieuwland

Maximale aantal bezoekers per ronde: 10-12 mensen

Overig
Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk

2. Gerard & Erik: bouwen van duurzaam nieuwbouwhuis

Categorie: duurzaam bouwen van een nieuwbouwhuis

Wat is er te zien?
Een duurzaam passief nieuwbouwhuis wat gebouwd is in zelfbeheer.

Na een korte presentatie op de bovenverdieping leiden Gerard & Erik je door het duurzame huis. Er zijn twee sessies, met per sessie maximaal 35 bezoekers. Om 10.30 uur is het thema "Bouwen van een Passiefhuis" en om 14.00 uur "Bouwen in Eigen Beheer (op een vrije kavel)". De sessies hebben een interactief karakter zodat je vragen kunt stellen. We gaan ook in op je plannen om duurzaam te bouwen, bijvoorbeeld in Vathorst of op de Lichtenberg.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die zelf een duurzaam nieuwbouwhuis willen gaan bouwen (Vrije Kavels)

Wanneer?
10.30 / 14.00

Waar?
Zwarte Zee 5 Vathorst

Het idee van de klimaatroute is dat op de fiets komt. Komt u toch met de auto parkeer dan aan het Veluwemeer of Arabische Zee. Er zijn daar openbare parkeerplaatsen, parkeer niet op de groenstrook aan Zwarte Zee.

Overig
Let op: er zijn twee rondes met twee verschillende thema's. Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

3. Richard: opwekken energie uit waterzuivering

Categorie: Energie-opwekken uit waterzuivering

Wat is er te zien?
Richard leidt je al wandelend rond over het terrein van de waterzuivering.

Je ziet van begin tot eind hoe de waterzuivering werkt en hoe energie wordt opgewekt.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Voor iedereen die graag wil weten hoe energie wordt opgewekt uit waterzuivering.

Wanneer?
10.00 / 11.00

Waar?
Neonweg 30 De Isselt

Maximale aantal bezoekers per ronde: 20-25

4. Paul & Dimitri: opwekken energie uit oppervlaktewater

Categorie: energie op wekken uit oppervlaktewater

Wat is er te zien?
Uiteenzetting van het plan om energie op te wekken uit oppervlaktewater.

In het gras, aan de waterkant van de Vallei, nemen Paul en Dimitri je mee in de mogelijke plannen van voor een nieuwe techniek om warmte en energie op te wekken uit het wateroppervlak. Dit wordt genoemd de TEO –techniek, voor de kenners. In de wijk Schothorst is onlangs een haalbaarheidsstudie gedaan. Wat het precies is, hoe het werkt en waar het uitgevoerd kan worden, leggen de heren uit tijdens een posterpresentatie.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die willen weten hoe energieopwekking vanuit oppervlaktewater werkt.

Wanneer?
10.00 / 10.30 / 11.00 / 11.30

Waar?
Holkerweg, westkant, in het gras aan Valleikanaal Schothorst

Maximale aantal bezoekers per ronde: onbeperkt

5. José, verduurzamen huurwoning

Categorie: verduurzamen huurwoning (Portaal)

Wat is er te zien?
Een huurwoning van Portaal met de volgende energiemaatregelen: dak- en spouwisolatie m.b.v. EPS parels, vloerisolatie, ventilatiesysteem, CO2 meter en zonnepanelen.

In haar huiskamer vertelt José hoe en waarom ze haar woning heeft verduurzaamd en deelt ze graag haar ervaringen en tips. Vervolgens ga je in groepjes het van binnen geïsoleerde dak bekijken.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die een huurwoning willen verduurzamen en willen weten wat het oplevert.

Wanneer?
11.00 / 13.00 / 15.00

Waar?
Asterstraat 7 Soesterkwartier

Maximale aantal bezoekers per ronde: 8-10

Overig
Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

6. Nel & Marieke: aanpak huurwoning in de Jouw Thuis Winkel

Categorie: verduurzamen huurwoning (Portaal)

Wat is er te zien?
De Jouw Thuis Winkel heeft vandaag speciaal haar deuren geopend. Nel, een bewoonster van een huurwoning van Portaal, geeft meer informatie over de maatregelen die bij haar thuis zijn getroffen.

Denk aan dak- en spouwmuurisolatie, nieuwe vloer, dakraam, zonnepanelen, warmte terugwinsysteem (ventilatieoplossing) en nieuwe deuren. Ook Marieke van woningcorporatie Portaal is aanwezig om de eerste vragen te beantwoorden van huurders die ook graag maatregelen willen treffen. In de Jouw Thuis winkel kun je tevens de genoemde producten zien, horen, voelen en misschien wel ruiken….

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die een huurwoning willen verduurzamen en willen weten wat het oplevert. Wanneer je huurder bent van Portaal kun je ook direct met Marieke in gesprek over aanpassingen.

Wanneer?
10.00 / 12.00 / 14.00

Waar?
Primulastraat 23 Soesterkwartier

Maximale aantal bezoekers per ronde: 15

7. Bart & Marieke: energie-aanpak jaren '30 woning

Categorie verduurzamen jaren '30 woning

Wat is er te zien?
Een jaren '30 woning met de volgende energiemaatregelen: zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, nieuwe kachels, geen kattenluik meer, elektrische kookplaten, inzicht in energieverbruik.

In de woonkamer geeft Bart een korte presentatie. Vervolgens loop je langs onder andere de nieuwe (van buitenaf aangebrachte) isolatie, de steenstrips en nieuwe kachels. Daarnaast krijg je allerlei tips mee om energie te besparen met huishoudelijke materialen.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die een jaren '30 woning willen verduurzamen

Wanneer?
10.30 / 11.30 / 13.30 / 14.30

Waar?
Hunzestraat 7 Soesterkwartier

Maximale aantal bezoekers per ronde: 8-10

Overig
Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

8. Fokke: energie-aanpak met de buurt

Categorie: opzetten buurtaanpak voor collectieve duurzame maatregelen

Wat is er te zien?
Buurtaanpak Duurzaam Soesterkwartier ( financiële besparing door gezamenlijke duurzame maatregelen)

Fokke, die midden in zijn verbouwing zit, vertelt je in zijn voortuin graag hoe hij een gezamenlijke buurtaanpak is gestart en waarom het interessant is om energiemaatregelen in de buurt samen te treffen. Uiteraard is er alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en je direct aan te sluiten als je in Soesterkwartier woont. Mooie kans!

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die samen met hun buurt een duurzaam project op willen zetten

Wanneer?
10.00 / 11.00

Waar?
Merwedestraat 42 Soesterkwartier

Maximale aantal bezoekers per ronde: 20

9. Flip & Maaikel: verduurzamen monumentaal pand

Categorie duurzaam verbouwen monument

Wat is er te zien?
Een duurzaam verbouwd monument met muur-, dak- en vloerisolatie, ‘achterzetbeglazing’ en ‘dundubbel glas’. Een energiezuinige keuken, met 80% op inductie, een vaatwasser die warmte uit stoom (terug)wint en een pizzaoven met warmtewisselaar in rookkanaal. Passieve koeling vindt plaats via een aardcollector in het grondwater. Ventilatie gebeurt met warmteterugwinning en de gevel is behandeld met een bijenwasemulsie, waardoor deze tegen vocht is beschermd.

Op de bovenste verdieping in Madonna geeft Flip een presentatie over de verbouwing. Door middel van een filmpje zie je hoe de verbouwing van dit monument is gegaan, wat ze hebben verduurzaamd, waar ze tegenaan gelopen zijn en hoe hebben ze het opgelost. Flip kan ook meer vertellen over de maatregelen in de keuken. Omdat de keuken vol in bedrijf is kunnen we daar niet gaan kijken. Kom luisteren dan weet je wat de ruimtevaart heeft betekent voor dit monument.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die een monument willen verduurzamen, monumenteneigenaren en iedereen die het interessant vindt want binnen het verduurzamen van monumenten bent u wel op bezoek bij een parel!

Wanneer?
09.30 - 10.30 / 15.00

Waar?
Krommestraat 32 Binnenstad

Maximale aantal bezoekers per ronde: 20

Overig
Helaas niet rolstoeltoegankelijk.

10. Henri: zonnecollectief op dak van sporthal

Categorie zonnecollectief

Wat is er te zien?
Zonnepanelen met de buurt. Na een zoektocht naar een passend dak, is dit initiatief gestart met 85 betrokken buren en 450 zonnepanelen.

In de grote hal (bij binnenkomst van de sporthal) vertelt de voormalig voorzitter van Duurzaam Amersfoort Zuid je hoe het zonnecollectief op de Juliana van Stollenberg Sporthal tot stand is gekomen en hoe het werkt om samen met buurtbewoners een zonnedak te hebben. Verschillende foto's laten je zien hoe het aanbrengen van de zonnepanelen is gegaan. Wilt je weten of en hoe je dit zelf ook kan organiseren? Kom luisteren.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die geen dak hebben maar wel graag met anderen de mogelijkheden van zonnepanelen op andermans daken willen verkennen.

Wanneer?
11.30 / 13.30

Waar?
Graaf Hendriklaan 166 Amersfoort Zuid

Maximale aantal bezoekers per ronde: 10

11. René: duurzaam bouwen op vrije kavel

Categorie duurzame nieuwbouw op vrije kavel

Wat is er te zien?
Een nieuwbouwwoning met de volgende energiemaatregelen: zonnepanelen, Tesla-energieopslag, elke kamer heeft een eigen temperatuurregeling, houten zonwering, 3-dubbel glas, koude-warmte opslag, groen dakterras, elektrische verwarming, vloerisolatie, laadpunten aan de straat (ook voor buurt), aardwarmtepomp en een warmte terugwinsysteem. Kortom, genoeg elementen om inspiratie op te doen.

René leidt je langs alle energiemaatregelen door deze duurzame nieuwbouwwoning. René wordt bijgestaan door iemand die óók al je technische vragen kan beantwoorden!

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Voor mensen van Lichtenberg kavels en andere mensen die van plan zijn om een huis zo duurzaam mogelijk te gaan bouwen.

Wanneer?
10.00 / 11.00 / 13.00

Waar?
Utrechtseweg 152 Bergkwartier

Maximale aantal bezoekers per ronde: 10

Overig
Niet rolstoeltoegankelijk.

12. Gerard: verduurzamen twee-onder-een kapwoning uit ‘93

Categorie verduurzamen twee-onder-een kapwoning uit '93

Wat is er te zien?
Twee-onder-een kapwoning met de volgende energiemaatregelen: HR++ glas, pelletkachel, energiezuinige apparatuur, ledverlichting en een meetsysteem waarmee je je energieverbruik kan monitoren.

Gerard , betrokken bij Duurzaam Kattenbroek, leidt je rond door zijn verduurzaamde 2-onder-een kapwoning uit de jaren '90, en laat je alle energiemaatregelen (zoals de pelletkachel) zien.

Voor wie is het voornamelijk geschikt?
Mensen die een woning uit de jaren '90 willen verduurzamen en willen weten wat het oplevert en hoe zo'n verbouwing in de praktijk gaat. De woning is overigens wel een typische woning van de wijk Kattenbroek.

Wanneer?
11.00 / 13.00 / 14.00

Waar?
Woudzoom 8 Kattenbroek

Maximale aantal bezoekers per ronde: 10

Overig
Alleen de begane grond is rolstoeltoegankelijk.

Bekijk de kaart in groot formaat met namen en locaties van de bewoners

Heb je vragen over de klimaattour?

Mail je vraag naar duurzamestad@amersfoort.nl

Meer weten over de energietransitie in Amersfoort?

www.amersfoort.nl/aardgasvrij