Duurzaam verbouwen

Als u een nieuw huis wilt bouwen of een bestaande woning wilt verbouwen, dan is dit het moment om dat meteen zo duurzaam mogelijk te doen. Dat is niet alleen comfortabel en scheelt vaak in de woonlasten, maar betekent ook een goede voorbereiding op een gezonde en leefbare toekomst. Op deze pagina vindt u feitelijke informatie van de gemeente, met een checklist om u op weg te helpen.

Duurzaam verbouwen

Voordat u verder leest eerst het volgende. Bij het Duurzaam Bouwloket kunt u gratis terecht met al uw vragen over energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Denk aan bouwkundige maatregelen, zoals het isoleren van gevel, dak en vloer, het vervangen van een cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers. Op Amersfoortduurzaam.nl vindt u inspirerende voorbeelden met korte filmpjes van mensen die al stappen hebben gezet om duurzamer te verbouwen en wonen.

U gaat uw huis verbouwen en wilt dit duurzaam doen? U wilt uw huis verbouwen omdat u bijvoorbeeld uw dak wilt isoleren? Als hulpmiddel hebben we een checklist opgesteld:

Deze checklist is voor particulieren. Bent u ontwikkelaar dan vindt u in de Leidraad Duurzame Nieuwbouw wat de spelregels in Amersfoort zijn.

Deze leidraad biedt u inzicht in de vraag bij welke maatregelen u wel of geen vergunning nodig heeft en wat de spelregels of adviezen zijn. De leidraad is hulp voor uzelf als eigenaar van de woning en u kunt deze onder de aandacht brengen van een architect of aannemer:

Wilt u uw huis verduurzamen en u zoekt een lening? De gemeente Amersfoort heeft een speciale Duurzaamhuis- lening waarmee u met een aantrekkelijke lening uw maatregelen kunt financieren. Lees de voorwaarden voor de Duurzaamhuis-lening en download het aanvraagformulier.

Of check de website van Subsidiewijzer om te kijken of er mogelijke subsidies zijn voor uw duurzame aanpak. Ook het duurzaambouwloket.nl kan u op weg helpen.

Vrijstelling leges energiezuinige woningen

Voor het verbouwen van bestaande woningen naar Nul-op-de-Meter woning hoeft u geen leges te betalen voor de afwijkingsprocedure. Deze procedure is vaak nodig om de extra centimeters die worden aangebracht voor muur- of dakisolatie, te laten passen in het bestemmingsplan. Deze procedure kost normaliter €370,-. Om verbouwingen te stimuleren die zorgen voor energieneutrale woningen, schaft de gemeente deze extra kosten af voor Nul-op-de-Meter woningen.

Lees meer in het raadsbesluit van 12 april 2016.

Als u gaat (ver)bouwen is vaak een vergunning nodig. Ook als u uw dak wilt isoleren waarmee bijvoorbeeld uw dak 20 centimeter hoger wordt! Als u woont in een monument of een beschermd stadsgezicht is ook voor een interne verbouwing een vergunning nodig. Doe de vergunningcheck om te weten waar u staat.

Leidraad Verduurzamen bestaande bouw

Via deze link kunt u de Leidraad als PDF bestand downloaden.

Inspirerende voorbeelden?

Amersfoortduurzaam.nl is hét platform dat doorlopend wordt aangevuld met inspirerende en motiverende voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.

Bezoek het platform