Duurzaam verbouwen en wonen

Zonder veel moeite kunt u uw woning duurzamer en zuiniger maken. Met de zonnescan bekijkt u of uw huis geschikt is voor zonnepanelen. Of doe de warmtescan en vind uit of uw dak isolatie nodig heeft.

Duurzaam verbouwen en wonen

Bij het energieloket (www.033energie.nl) kunt u terecht met al uw vragen over energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Denk aan bouwkundige maatregelen, zoals het isoleren van gevel, dak en vloer, het vervangen van een cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers.

Warmtescan

Ongeveer 30% van de warmte in huis, verdwijnt door het dak. Met de warmtescan kunt u kijken of dat bij uw dak ook zo is. De scan geeft een eerste indruk. Voor een professioneel advies heeft u een deskundige nodig.

Als u op onderstaande link klikt, krijgt u de kaart met de warmtebeelden van Amersfoort. Door te klikken op het vergrootglas kunt u inzoomen.
 
Doe de warmtescan

Vragen over uw warmtescan?
Neem contact op met 033Energie.
Telefoon: 033 433 7201
E-mail: info@033energie.nl

Zonnescan

Op de zonnescan kunt u zien of de ligging van uw dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen.

Als u op onderstaande link klikt, krijgt u de kaart met daken van Amersfoort. Door te klikken op het vergrootglas kunt u inzoomen. U kunt ook een locatie in de stad zoeken door een adres in te vullen. Het is daarbij wel belangrijk dat u, naast straatnaam en huisnummer, ook 'Amersfoort' invult.

Doe de zonnescan

Zonnepanelen op uw eigen dak

Het kan zijn dat meer mensen in de buurt zonnepanelen willen. U kunt de panelen dan samen inkopen, dat scheelt vaak geld.

Subsidie

De gemeente Amersfoort heeft zelf geen subsidieregeling voor zonnepanelen. Kijk of u een duurzaamheidslening kunt aanvragen. Of check de website van Subsidiewijzer.

Isoleren en vleermuizen

U wilt de spouwmuren en daken van uw bestaande woning isoleren. Controleer of er geen vleermuizen zitten. De vleermuis is een beschermde diersoort. Hij is niet schadelijk of gevaarlijk. Als er vleermuizen in uw muur of dak zitten, mag u op dat moment niet isoleren.

Wat kunt u doen:

  • Isoleer bij voorkeur niet in de periode mei, juni juli. In die maanden kunnen er grote groepen vleermuizen met jongen in de spouwmuur wonen.
  • Hang vleermuiskasten op.

Voor advies kunt u contact opnemen via e-mail:
groenestad@amersfoort.nl

Vrijstelling leges energiezuinige woningen

Bestaande woningen die worden verbouwd tot Nul-op-de-Meter woningen, betalen sinds 1 mei 2016 geen leges meer voor de afwijkingsprocedure. Deze procedure is vaak nodig om de extra centimeters die worden aangebracht voor muur- of dakisolatie, te laten passen in het bestemmingsplan. Deze procedure kost normaliter 370 euro. Om verbouwingen te stimuleren die zorgen voor energieneutrale woningen, schaft de gemeente deze extra kosten af voor Nul-op-de-Meter woningen.


Lees meer in het raadsbesluit van 12 april 2016.

Duurzame maatregelen nodig voor klimaatverandering

Het klimaat verandert. Als gemeente nemen we maatregelen om hier mee om te gaan, maar we hebben onze inwoners en ondernemers nodig voor de uitvoering. De duurzame maatregelen die we in verband met het veranderende klimaat nemen onderscheiden we in klimaatmitigatie en klimaatadaptatie.

Lees verder: Duurzame maatregelen nodig voor klimaatverandering

Vragen over duurzaam ondernemen?

Lees er meer over op de pagina Duurzaam ondernemen.