Maak de stad ook groener en schoner

U kunt zelf iets doen voor een groene stad. Help mee met het onderhoud of zorg voor meer groen in de straat. Vele Amersfoorters gingen u voor!

Maak de stad ook groener en schoner

Er zijn verschillende manieren om mee te werken aan een groene stad:

Geveltuintjes en bloembakken

U kunt meer kleur of groen in de straat brengen met een geveltuin. Ook is het mogelijk om een bak met bloemen of planten in uw straat of voor uw gevel te zetten. Uw wijkbeheerder vertelt u graag wat wel en niet mag bij het aanleggen van een geveltuin of het plaatsen van een bloem- of plantenbak.

Plantjes rondom bomen

De gemeente zet zelf geen planten in de grond rondom bomen (boomspiegels) in de wijk. U mag in deze boomspiegels zelf plantjes plaatsen.

Als u dat wilt, kunt u met de wijkbeheerder overleggen welke planten daarvoor geschikt zijn. Het is namelijk wel belangrijk dat de boom genoeg water en zuurstof blijft krijgen en er genoeg loopruimte blijft. Alle afspraken leest u onder het kopje Spelregels.

Spelregels

 • Als om de boom een rand zit om water te geven, mag u daarbinnen geen planten plaatsen (zie foto).
 • Waar nodig snoeit u en verwijdert u onkruid en vervangt u dode planten en struiken.
 • Als het lang droog weer is, geeft u de planten extra water.
 • U plant geen klimplanten of grotere sierheesters. Vaste planten, kruidachtigen, eenjarigen en/of bollen zijn toegestaan.
 • U verwijdert (zwerf)afval.
 • U gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen.
 • U geeft de gemeente en nutsbedrijven altijd toegang tot kabels en leidingen die onder de grond liggen.
 • U brengt geen extra grond aan. Het ophogen van de grond is slecht voor de boom.
 • U zorgt ervoor dat de grond niet boven de bestaande rand van de boomspiegel uitkomt en bouwt geen eigen rand (of andere afscheiding, zoals een hekje) om de boomspiegel.
 • U houdt de doorgang open, zodat er geen overlast ontstaat voor gebruikers van de openbare ruimte.
 • Als de plek het toelaat, kunt u de boomspiegel vergroten. Overleg hierover met uw wijkbeheerder.
Boomspiegel met plantjes Boomspiegel met plantjes


Tegel met bloemen

De gemeente plaatst bij de bomen waar inwoners plantjes hebben geplaatst een tegel met bloemen. Zo is ook voor degene die het groen in de wijk onderhoudt duidelijk dat de inwoners dit stuk verzorgen.   

Markeringstegel met bloemen Markeringstegel met bloemen
Openbaar groen beheren

Op sommige plekken is het mogelijk om samen met uw buren het groen in uw buurt te onderhouden. Of groen in te richten naar uw eigen smaak. Bel voor meer informatie met de wijkbeheerder.

Groenstroken kopen

Grenst uw huis aan een strook met groen van de gemeente? Soms is het mogelijk die groenstrook van de gemeente te kopen. Kijk voor meer informatie op de pagina Groenstrook kopen.

Duurzaam groen

Amersfoort heeft het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Het beheer en onderhoud van bossen en de kleinere stukken bos en groenstroken (bosplantsoenen) gebeurt op een duurzame manier.

Contact

De mogelijkheden bespreken met de wijkbeheerder? Neem telefonisch contact op:

14 033

Geen voortuin? Meld je aan!

Woon jij in de historische binnenstad en heeft jouw woning geen voortuin? Maar wil je wel meer sfeervol groen, bijen en vlinders in de straat? Meld je dan aan voor een geveltuin via Lekker in je tuin. Dan help je ook nog eens mee om de wateroverlast bij stortregens te verminderen!