Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups herkennen

De eikenprocessierups komt voor in eiken en in bomen die naast eiken staan. De eerste vraag is dus of de boom waar u de rupsen gezien denkt te hebben een eik is, of dat hij naast een eikenboom staat.

Een tweede check is de rups zelf. De rupsen hebben lange witte ‘haren’.

De rupsen kunnen pas goed bestreden worden als ze nesten gevormd hebben. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden op zijn vroegst vanaf begin juni.

Eikenprocessierups op openbaar terrein

Eikenprocessierupsen in bomen op openbaar terrein bestrijden wij vanuit de gemeente. Ziet u de eikenprocessierups op openbaar terrein? Meld het dan meteen!

MELDING DOEN

Na de melding streven we ernaar om binnen twee á drie werkdagen iemand langs te sturen om te kijken of het inderdaad deze rups is. Gaat het om de eikenprocessierups dan krijgt de boom een roodwit lint. De gemeente geeft de aannemer dan opdracht om de rups te bestrijden. Dit gebeurt binnen enkele weken. Is de rups weggehaald uit de boom, dan haalt de gemeente het roodwitte lint weer weg.

Hangt het lint er nog? Vermijd dan contact met de rups. Raak de boom niet aan en ga er niet onder zitten of onder spelen. Ook is het belangrijk uw hond uit de buurt van de boom te houden.

Bestrijding van de eikenprocessierups

De rupsen worden bestreden door de nesten weg te zuigen met een soort stofzuiger. De rupsen komen dan in een afgesloten kartonnen box. Deze box wordt vervolgens als organisch afval verbrand. Soms kan de aannemer met een ladder bij de plek van het nest komen. In andere gevallen is het nodig een hoogwerker te plaatsen. De brandharen van de rupsen kunnen voor nare irritaties zorgen. Het is daarom af te raden zelf te gaan bestrijden.

Proef met ecologische bestrijding

De komende drie jaar loopt op een aantal locaties in de gemeente een proef om de rupsen ook op andere manieren aan te pakken. De proef vindt plaats in vier gebieden (zie onderstaande kaartjes) in het buitengebied of de stadsrand. Het gaat om eiken aan de Koedijkerweg, de Hogeweg, de Oude Zevenhuizerstraat en de Bergenboulevard. Dit zijn gebieden waar niet al te veel fiets- en voetverkeer wordt verwacht.

Oude Zevenhuizerstraat

Koedijkerweg

Hogeweg

Bergenboulevard

De proef richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van vogels, insecten en vleermuizen die de larve, rups en vlinder opeten. Ook zetten we in besmette eiken larven van de gaasvlieg en het tweestippelig lieveheersbeestje uit. Zij voeden zich met de eitjes en larven van rups. Gedurende het seizoen worden deze gebieden regelmatig gecontroleerd. In het najaar wordt een vlindertelling uitgevoerd door het zetten van hormoonvallen. Aan het begin en eind van het proefgebied wordt voor bezoekers en passanten een bord geplaatst met informatie over de proef.

Gaasvliegje

Tweestippelig lieveheersbeestje
Meer informatie over de proef vindt u in het nieuwsbericht.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Staat de boom in uw eigen tuin? Dan moet u zelf een aannemer bellen om het nest of de nesten weg te laten halen. Een paar van de aannemers hier in de buurt die dit kunnen doen, zijn:

Van Ginkel Kolfschoterdijk 3 3925 NC Scherpenzeel 033 277 4400 06 5159 0172

Nationale Bomenbank Postbus 4 2970 AA Bleskensgraaf 0184 698 989 nationale@bomenbank.nl

Copijn Utrecht Gageldijk 4f 3506 GD Utrecht 030 264 4333 info@copijn.nl