Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups herkennen

De eikenprocessierups komt voor in eiken en in bomen die naast eiken staan. De eerste vraag is dus of de boom waar u de rupsen gezien denkt te hebben een eik is, of dat hij naast een eikenboom staat.

Een tweede check is de rups zelf. De rupsen hebben lange witte ‘haren’.

De rupsen kunnen pas goed bestreden worden als ze nesten gevormd hebben. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden op zijn vroegst vanaf begin juni.

Eikenprocessierups op openbaar terrein

Eikenprocessierupsen in bomen op openbaar terrein bestrijden wij vanuit de gemeente. Ziet u de eikenprocessierups op openbaar terrein? Meld het dan meteen!

MELDING DOEN

Na de melding streven we ernaar om binnen twee á drie werkdagen iemand langs te sturen om te kijken of het inderdaad deze rups is. Gaat het om de eikenprocessierups dan krijgt de boom een roodwit lint. De gemeente geeft de aannemer dan opdracht om de rups te bestrijden. Dit gebeurt binnen enkele weken. Is de rups weggehaald uit de boom, dan haalt de gemeente het roodwitte lint weer weg.

Hangt het lint er nog? Vermijd dan contact met de rups. Raak de boom niet aan en ga er niet onder zitten of onder spelen. Ook is het belangrijk uw hond uit de buurt van de boom te houden.

Bestrijding van de eikenprocessierups

De rupsen worden bestreden door de nesten weg te zuigen met een soort stofzuiger. De rupsen komen dan in een afgesloten kartonnen box. Deze box wordt vervolgens als organisch afval verbrand.

Soms kan de aannemer met een ladder bij de plek van het nest komen. In andere gevallen is het nodig een hoogwerker te plaatsen. De brandharen van de rupsen kunnen voor nare irritaties zorgen. Het is daarom af te raden zelf te gaan bestrijden.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Staat de boom in uw eigen tuin? Dan moet u zelf een aannemer bellen om het nest of de nesten weg te laten halen. Een paar van de aannemers hier in de buurt die dit kunnen doen, zijn:

Van Ginkel
Kolfschoterdijk 3
3925 NC Scherpenzeel
033 277 4400
06 5159 0172

Nationale Bomenbank
Postbus 4
2970 AA Bleskensgraaf
0184 698 989
nationale@bomenbank.nl

Copijn Utrecht
Gageldijk 4f
3506 GD Utrecht
030 264 4333
info@copijn.nl