Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups herkennen

De eikenprocessierups komt voor in eiken en in bomen die naast eiken staan. De eerste vraag is dus of de boom waar u de rupsen gezien denkt te hebben een eik is, of dat hij naast een eikenboom staat.

Een tweede check is de rups zelf. De rupsen hebben lange witte ‘haren’.

De rupsen kunnen pas goed bestreden worden als ze nesten gevormd hebben. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden op zijn vroegst vanaf begin juni.

Eikenprocessierups op openbaar terrein

Eikenprocessierupsen in bomen op openbaar terrein bestrijden wij systematisch vanuit de gemeente. U hoeft deze niet te melden. Vanaf het begin van het seizoen controleren we alle eiken in de stad. Wordt de eikenprocessierups gezien, dan krijgt de boom een rood-wit lint als teken dat de rups in de boom zit. Een aannemer krijgt daarna opdracht om de rups te bestrijden.

Zit er een lint om de boom? Wees dan voorzichtig. Vermijd contact met de rups, raak de boom niet aan en ga er niet onder zitten of onder spelen. Ook is het belangrijk huisdieren uit de buurt van de boom te houden.

Eikenprocessierups bij speeltuinen en op schoolterreinen

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen bij speeltuinen of op het schoolplein? Meld het dan meteen. De melding nemen wij met voorrang in behandeling.

Melding doen

Na de melding streven we ernaar binnen twee á drie werkdagen iemand langs te sturen om te kijken of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat. Is dat het geval, dan geven we een aannemer opdracht om de rups te bestrijden.

Eikenprocessierups op uw eigen terrein

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen op uw eigen terrein? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is verstandig hiervoor een gespecialiseerde aannemer te bellen om de nesten te laten weghalen. Een aantal van de aannemers die dit in Amersfoort en omgeving kunnen doen zijn:

  • Loonspuitbedrijf G. van Ginkel | Kolfschoterdijk 3, 3925 NC Scherpenzeel | 033 277 4400 - 06 5159 0172
  • Nationale Bomenbank | Postbus 4, 2970 AA Bleskensgraaf | 0184 698 989 | info@nationalebomenbank.nl
  • Copijn Utrecht | Gageldijk 4f, 3506 GD Utrecht | 030 264 4333 | info@copijn.nl

Bestrijding van de eikenprocessierups

De brandharen van de rupsen kunnen voor nare irritaties zorgen. Het is daarom af te raden zelf te gaan bestrijden. Een gespecialiseerde aannemer heeft de kennis en de middelen om de rupsen veilig te verwijderen. De meest gebruikte methode is het opzuigen van de nesten met een soort stofzuiger. De rupsen komen dan in een afgesloten kartonnen box. Deze box wordt vervolgens als organisch afval verbrand. Soms kan de aannemer met een ladder bij de plek van het nest komen. In andere gevallen is het nodig om een hoogwerker in te zetten.

Proef met ecologische bestrijding

De komende drie jaar loopt op een aantal locaties in de gemeente een proef om de rupsen ook op andere manieren aan te pakken. De proef vindt plaats in vier gebieden (zie onderstaande kaartjes) in het buitengebied of de stadsrand. Het gaat om eiken aan de Koedijkerweg, de Hogeweg, de Oude Zevenhuizerstraat en de Bergenboulevard. Dit zijn gebieden waar niet al te veel fiets- en voetverkeer wordt verwacht.

Oude Zevenhuizerstraat

Koedijkerweg

Hogeweg

Valutaboulevard

De proef richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van vogels, insecten en vleermuizen die de larve, rups en vlinder opeten. Ook zetten we in besmette eiken larven van de gaasvlieg en het tweestippelig lieveheersbeestje uit. Zij voeden zich met de eitjes en larven van rups. Gedurende het seizoen worden deze gebieden regelmatig gecontroleerd. In het najaar wordt een vlindertelling uitgevoerd door het zetten van hormoonvallen. Aan het begin en eind van het proefgebied wordt voor bezoekers en passanten een bord geplaatst met informatie over de proef.

Gaasvliegje

Tweestippelig lieveheersbeestje
Meer informatie over de proef vindt u in het nieuwsbericht.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Staat de boom in uw eigen tuin? Dan moet u zelf een aannemer bellen om het nest of de nesten weg te laten halen. Een paar van de aannemers hier in de buurt die dit kunnen doen, zijn:

Van Ginkel Kolfschoterdijk 3 3925 NC Scherpenzeel 033 277 4400 06 5159 0172

Nationale Bomenbank Postbus 4 2970 AA Bleskensgraaf 0184 698 989 nationale@bomenbank.nl

Copijn Utrecht Gageldijk 4f 3506 GD Utrecht 030 264 4333 info@copijn.nl