Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups

Hoe herkent u de Eikenprocessierups?

De eikenprocessierups komt voor in eiken en in bomen die naast eiken staan. De eerste vraag is dus of de boom waar u de rupsen gezien denkt te hebben een eik is, of dat hij naast een eikenboom staat.

Een tweede check is de rups zelf. De rupsen hebben lange witte ‘haren’.

De rupsen kunnen pas goed bestreden worden als ze nesten gevormd hebben. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden op zijn vroegst vanaf begin juni.

Ziet u de eikenprocessierups in een boom op openbaar terrein?

Eikenprocessierupsen in bomen op openbaar terrein bestrijden wij vanuit de gemeente. Ziet u de eikenprocessierups op openbaar terrein? Meld het dan meteen!

MELDING DOEN

Na de melding streven we ernaar om binnen twee á drie werkdagen iemand langs te sturen om te kijken of het inderdaad deze rups is. Gaat het om de eikenprocessierups dan krijgt de boom een roodwit lint en de gemeente geeft de aannemer opdracht om de rups te bestrijden. Dit gebeurt binnen enkele weken. Is de rups weggehaald uit de boom, dan verwijdert de gemeente ook het roodwitte lint.

Hangt het lint er nog? Vermijd dan contact met de rups. Raak de boom niet aan en ga er niet onder zitten of onder spelen. Ook is het belangrijk uw hond uit de buurt van de boom te houden.

Hoe gebeurt de bestrijding?

De rupsen worden bestreden door de nesten weg te zuigen met een soort stofzuiger. De rupsen komen dan in een afgesloten kartonnen box. Deze box wordt vervolgens als organisch afval verbrand.

Afhankelijk van de plek waar het nest of de nesten zitten, kan de aannemer daar met een ladder bij of moet er een hoogwerker aan te pas komen. Omdat de brandharen van de rupsen voor nare irritaties kunnen zorgen, is het af te raden zelf te gaan bestrijden.

Staat de boom op uw eigen terrein?

Staat de boom in uw eigen tuin, dan moet u zelf een aannemer bellen om het nest of de nesten weg te laten halen. Een paar van de aannemers hier in de buurt die dit kunnen doen, zijn:

1. Van Ginkel
Kolfschoterdijk 3
3925 NC Scherpenzeel
033 2774400
06 51590172

2. Nationale Bomenbank
Postbus 4
2970 AA Bleskensgraaf
Tel 0184 698989
nationale@bomenbank.nl

3. Copijn  Utrecht
Gageldijk 4f
3506 GD Utrecht
Tel. 030-2644333
info@copijn.nl