Duurzaamhuis-lening

Als u in Amersfoort woningeigenaar en tevens bewoner van die woning bent, dan kan u bij de gemeente een duurzaamhuis-lening afsluiten. Met deze lening kunt u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen treffen in uw huis. Denk aan het isoleren van vloeren of het aanbrengen van zonnepanelen. Duurzame investeringen aan uw huis zorgen voor een lagere energierekening en draagt vaak bij tot een hogere waarde van uw huis.

Duurzaamhuis-lening

U kunt een duurzaamhuis-lening aanvragen voor de volgende maatregelen:

 1. Warmtepomp

 2. Zonnepanelen

 3. Zonneboiler

 4. Kleine windturbine

 5. Gevelisolatie

 6. Dakisolatie

 7. Vloerisolatie

 8. Raamisolatie

 9. Verwarmingsinstallatie
  • Om in aanmerking te komen voor een lening voor  maatregelen 5 tot en met 9 moet het energielabel van uw woning met minimaal 2 klassen verbeteren. U kunt dit berekenen op de website van MilieuCentraal.
  • Het minimumbedrag van de lening is € 2.500,- en het maximum € 7.500,-.
  • Het rentepercentage bedraagt 2% . De looptijd van de Amersfoortse Duurzaam-huislening bedraagt 5 jaar voor een lening tot € 5.000,- of 10 jaar voor een lening tot € 7.500,- . U kunt tussentijds boetevrij aflossen.
  • De officiële regeling staat in de Verordening Amersfoortse Duurzaamhuis-lening. Bekijk de veordening via de link: Verordening Amersfoortse Duurzaamhuis-lening

  • Controleer met de vergunningencheck op de volgende pagina Bouwen (amersfoort.nl) of bij de afdeling Vergunningen of u een vergunning nodig heeft voor wat u wilt doen. Vraag een prijsopgaaf aan bij bedrijven voor het materiaal en voor de uitvoering van het werk. Via www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort vindt u een lijst van mogelijke leveranciers. U kunt ook hier informatie krijgen over belangrijkste stappen en landelijke subsidies.

  • Vul het Aanvraagformulier duurzaamhuis-lening in. Stuur dit met alle bijlagen naar de gemeente Amersfoort. Het adres staat op het formulier.

  • De gemeente beoordeelt uw aanvraag op juistheid en volledigheid. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt krijgt u een toewijzingsbrief. Daarmee dient u vervolgens zelf de lening aan te vragen bij de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn).

  • Als uw verzoek voor een duurzaamhuis-lening wordt afgewezen ontvangt u uiteraard ook schriftelijk bericht.

  • Het kan zijn dat de gemeente de uitvoering van de werkzaamheden controleert. Dit gebeurt steekproefsgewijs.

   Uw aanvraag is goedgekeurd door de gemeente. De stichting SVn regelt de financiële afhandeling van de leningen.

   • Vul het online aanvraagformulier van SVn volledig in op de website van SVn.
   • Bij goedkeuring ontvangt u een offerte voor een lening.
   • Bij een afwijzing krijgt u geen lening. Hier krijgt u ook bericht over.
   • Als u akkoord gaat met de offerte, kunt u aan de slag.

   Het kan zijn dat de gemeente de uitvoering van de werkzaamheden controleert. Dit gebeurt steekproefsgewijs.

   E-mail: samenduurzaam@amersfoort.nl

   Telefoon: 14 033

   Bekijk de veordening via de link:

   Verordening Amersfoortse Duurzaamhuis-lening

   Meer weten over duurzaam wonen?

   AmersfoortDuurzaam.nl is hét nieuwe platform dat doorlopend wordt aangevuld met inspirerende en motiverende voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.

   Bezoek het platform