Omgevingsvergunning voor een airco

Voor het plaatsen van een vaste airco-unit aan de buitenkant van je huis, heb je een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning voor een airco

Ga naar de vergunningcheck op omgevingsloket.nl

Vergunningcheck

Wil je een airco-installatie met buiten-unit op of aan je woning plaatsen? Doe dan vooraf de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl. Kies uit de werkzaamheden ‘overige veranderingen aan bestaande bouwwerken’.

Zo kom je erachter of je een omgevingsvergunning nodig hebt en voorkom je dat je achteraf aanpassingen aan je installatie moet doen of die zelfs moet weghalen.

Voor verplaatsbare airco’s met een afvoerslang hoef je geen omgevingsvergunning aan te vragen.

Huurders moeten vooraf toestemming aan de verhuurder vragen om een airco-installatie met buiten-unit te plaatsen.

Omgevingsvergunning

Het plaatsen van een airco-unit op of aan de woning zien wij als ‘het veranderen van een bouwwerk’. Voor het plaatsen van een buiten-unit is een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden

Om voor een buiten-unit van een airco-installatie een omgevingsvergunning te kunnen verlenen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

De unit moet passen binnen de regels van het bestemmingsplan dat op die plek geldt. Is dit niet het geval, dan moet er beoordeeld worden of het mogelijk is om daarvan af te wijken. Daarnaast is in de gemeentelijke Welstandsnota opgenomen dat installaties zoals een airco-unit zoveel mogelijk in het pand of uit zicht geplaatst moeten worden.

Geluidseisen

Sinds 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor het plaatsen van airco-units en warmtepompen bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen geen overlast veroorzaken bij buren. In de praktijk betekent dit dat je de airco-unit op voldoende afstand moet plaatsen van de erfgrens. Soms moet je ook aanvullende afschermende maatregelen nemen om onder de geluidsgrens van 40 decibel (dB) te blijven.

Al bij de vergunningaanvraag moet je kunnen aantonen dat jouw situatie voldoet aan de geluidseis. Bijvoorbeeld met akoestische berekeningen. Vraag je leverancier om advies en meer informatie.

Vragen

Heb je vragen of twijfel je of je een omgevingsvergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.