Omgevingsvergunning voor een airco

Voor het plaatsen van een vaste airco-unit aan de buitenkant van uw huis, heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning voor een airco

Ga naar de vergunningcheck op omgevingsloket.nl

Vergunningcheck

Wilt u een airco-installatie met buiten-unit op of aan uw woning plaatsen? Doe dan vooraf de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl en kies uit de werkzaamheden ‘overige veranderingen aan bestaande bouwwerken’.

Zo komt u erachter of u een omgevingsvergunning nodig heeft en voorkomt u dat u achteraf aanpassingen aan uw installatie moet doen of deze zelfs moet verwijderen.

Voor verplaatsbare airco’s met een afvoerslang hoeft u geen omgevingsvergunning aan te vragen.

Huurders dienen vooraf toestemming aan hun verhuurder te vragen voor het plaatsen van een airco-installatie met buiten-unit.

Omgevingsvergunning

Het plaatsen van een airco-unit op of aan de woning zien wij als ‘het veranderen van een bouwwerk’. Voor het plaatsen van een buiten-unit is een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden

Om voor een buiten-unit van een airco-installatie een omgevingsvergunning te kunnen verlenen, moet (het plaatsen van) een airco-unit aan een aantal voorwaarden voldoen.

De unit moet passen binnen de regels van het ter plaatste geldende bestemmingsplan. Is dit niet het geval dan moet er beoordeeld worden of het mogelijk is om daarvan af te wijken. Daarnaast is in de gemeentelijke Welstandsnota opgenomen dat installaties zoals een airco-unit zoveel mogelijk inpandig of uit het zicht ingepast moeten worden.

Geluidseisen

Per 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor het plaatsen van airco-units en warmtepompen bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen geen overlast veroorzaken bij buren. In de praktijk betekent dit dat u de airco-unit dus op voldoende afstand moet plaatsen van de erfgrens en mogelijk aanvullende afschermende maatregelen moet nemen om onder de geluidsgrens van 40 decibel (dB) te blijven.

Al bij de vergunningaanvraag moet u kunnen aantonen dat uw situatie voldoet aan de geluidseis. Bijvoorbeeld op basis van akoestische berekeningen. Vraag uw leverancier om advies en meer informatie.

Vragen

Heeft u vragen of twijfelt u of u een omgevingsvergunning moet aanvragen voor uw airco-installatie, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.