Bouwen

Voor het bouwen van een dakkapel, een schutting of het (ver)bouwen van een huis of garage, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Er gelden verschillende eisen en regels voor verschillende bouwwerken. We raden u aan om altijd met de gemeente te overleggen voordat u uw aanvraag doet. U kunt ook een Principeplan indienen om de haalbaarheid van uw plan te laten onderzoeken.

Bouwen


Voor het aanvragen van de vergunning en meer informatie gaat u naar het Omgevingsloket. Hier kunt u controleren of een vergunning nodig is en krijgt u een overzicht van wat u moet aanleveren.

De kosten van de vergunning zijn afhankelijk van wat u precies gaat doen. U kunt hiervoor de Legesverordening raadplegen. Reken naast de leges op extra kosten.

Meestal ontvangt u binnen acht weken een besluit over de aanvraag. In een klein aantal gevallen geldt een langere termijn. De gemeente publiceert de vergunning, zodat anderen op uw plannen kunnen reageren. De vergunning geldt voor onbepaalde tijd, maar in principe moet u binnen 26 weken beginnen met bouwen.

Meer weten? Zie Een vergunning aangevraagd, en nu?

Met het Principeplan kunt u laten uitzoeken of uw plannen haalbaar zijn. Het is geen formele aanvraag, maar een beoordeling vooraf. Bij een positief resultaat kunt u vervolgens de aanvraag voor een omgevingsvergunning doen. Voor een Principeplan betaalt u 0,15% van de bouwsom met een minimum van € 220,-. Deze kosten worden verrekend met de kosten voor een eventuele omgevingsvergunning.

Het kan zijn dat uw klus overlast voor de buren oplevert. Informeer uw buren daarom vooraf, dat voorkomt onnodige problemen.

Bouwplannen? Doe het duurzaam!

Meer info

Bouwdossiers inzien

Wilt u een vergunning(aanvraag) inzien? Of wilt u meer informatie over een vergunning of een bouwplan? Stel uw vraag per e-mail naar: vergunningenloket@amersfoort.nl of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 14 033.

Oude bouwdossiers (tot en met 2011) vindt u bij Archief Eemland.