Voorbereid op rampen en noodsituaties

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes in Nederland getest. Dit gebeurt om 12.00 uur. Maar wat als er echt iets mis is?

De stroom die langere tijd uitvalt, de verwarming die niet werkt of de situatie wanneer water niet meer uit de kraan komt. De website www.crisis.nl van het ministerie van Veiligheid en Justitie helpt u om zich voor te bereiden op dit soort situaties. Ook vindt u meer informatie over wat u kunt doen bij een ramp.

Voor meer over het gevaar van een overstroming bij u in de buurt kunt u kijken op www.overstroomik.nl.

Op de website van de Veiligheidsregio Utrecht vindt u de regionale overstromingskaart.

Wilt u een papieren exemplaar, dan kunt u dat ophalen in de hal van het Stadhuis of per mail aanvragen op veilig@amersfoort.nl.

Op de website van Veiligheidsregio Utrecht leest u wat de overheid doet als er een incident of ongeval is met straling. Denk aan een incident met een kernreactor of nucleair transport. Ook leest u welke maatregelen u zelf kunt nemen.


In Nederland is afgesproken dat de sirene het signaal is dat u:

  • naar binnen gaat (of binnen blijft)
  • ramen en deuren sluit
  • de mechanische ventilatie of airco uitzet
  • de rampenzender aanzet (voor de regio Amersfoort is dit Radio M: etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 91.9)

Ga pas weer naar buiten als u op de rampenzender heeft gehoord dat het weer veilig is.

De sirene is in principe bedoeld om mensen die buiten zijn te laten weten dat ze naar binnen moeten gaan. Mensen die binnen zijn, zullen de sirene daarom niet altijd horen. Daarvoor staat de sirene niet hard genoeg. Zolang er gevaar dreigt, blijft de sirene regelmatig gaan. Zo weten ook mensen die later naar buiten lopen dat er gevaar is. In meer landelijk gebied worden de mensen bij gevaar via luidsprekerwagens gealarmeerd.

Hoort u de sirene bij uw thuis niet en wilt u hierover een melding maken? Dat kan via paraatheid@vru.nl of telefonisch via 088 878 1315.

Is in de omgeving van Amersfoort een ramp of crisis? In de meeste gevallen zal de burgemeester besluiten om de regionale calamiteitenzender van RTV Utrecht in te schakelen. Via Radio M Utrecht (etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 91.9), de tv en de website van RTV Utrecht hoort, ziet en leest u meer over de calamiteit. Ook via de website van de gemeente blijft u op de hoogte. Bij ernstige incidenten kan de gemeente besluiten om de website www.crisis.nl in te zetten voor informatie over het incident.

Via het algemene telefoonnummer 14 033 kunt u vragen stellen bij een calamiteit of crisis. Bij een grote crisis is dit nummer ook buiten kantoortijden te bereiken.

Vragen over veiligheid?

Heeft u een vraag of heeft u ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.

Verdachte situatie? Bel 112!

Ben je getuige van een verdachte situatie? Twijfel niet, maar bel 112! Iemand die bij auto’s rondhangt, mensen die zonder reden bij een woonhuis aanbellen, stoeiend uitgaanspubliek. U bent vast wel eens getuige geweest van een situatie die u verdacht vond. Twijfelde u of u iets moest doen? Twijfel niet, maar bel 112. In de filmpjes ziet u een aantal voorbeelden van verdachte situaties.