Veiligheidsambassadeurs over hun werk

Zo’n 400 inwoners van Amersfoort zetten zich als veiligheidsambassadeur in voor de veiligheid in hun straat, buurt of wijk. Iedere ambassadeur doet dat op een manier die bij hem of haar past. Een paar voorbeelden.

Bijeenkomst met de wijkagent

Een van de veiligheidsambassadeurs in Rustenburg organiseerde een bijeenkomst voor alle veiligheidsambassadeurs in de wijk en nodigde ook de wijkagent uit. Samen hebben zij afspraken gemaakt en vervolgstappen gezet om onveilige situaties tegen te gaan. Zo gaan de bewoners, met de wijkagent, een schouw in de buurt doen om van hem te horen waar zij op kunnen letten qua veiligheid.

In mijn wijk is het qua veiligheid relatief rustig. Maar dat betekent niet dat we achterover moeten gaan leunen als veiligheidsambassadeur. Door actief en alert te blijven, kunnen we zaken voorkomen. En staan we klaar als er wel wat gebeurt.

Mensen op de juiste manier aanspreken

Hoe spreek je als veiligheidsambassadeurs iemand aan op zijn gedrag? Bijvoorbeeld een groep jongeren die herrie maakt en afval op straat gooit? Speciaal voor veiligheidsambassadeurs werd de training 'Aanspreken, hoe kan het beter?’ van Hans Kaldenbach georganiseerd. Daarin werd duidelijk wat het effect is van verschillende vormen van benadering.

Situaties naspelen tijdens de training ‘Aanspreken, hoe kan het beter?’ van Hans Kaldenbach Situaties naspelen tijdens de training ‘Aanspreken, hoe kan het beter?’ van Hans Kaldenbach
Ik vind het als niet al te grote en jonge vrouw lastig om in sommige situaties te reageren op iets wat ik zie gebeuren. Ik weet nu dankzij de tips van de trainers hoe ik iemand met een kort lontje kan aanspreken. Dit maakt mij een stuk zekerder in mijn rol als veiligheidsambassadeur!

Flyeren in de buurt

Een aantal enthousiaste veiligheidsambassadeurs in Kattenbroek helpt de gemeente en politie bij preventie. Bijvoorbeeld door flyers uit te delen in het winkelcentrum met tips om woninginbraak tegen te gaan.

Ik ben aanspreekpunt voor bewoners van een aantal straten in mijn wijk. Ook heb ik een WhatsAppgroep voor de veiligheidsambassadeurs in mijn wijk aangemaakt. Maar ik meld ook zaken bij de gemeente die ik zelf zie. Gedumpt tuinafval in een perkje bijvoorbeeld.

Vergroten van brandveiligheid

Vier veiligheidsambassadeurs uit het Vermeer-, Berg-, Leusderkwartier en Bosgebied organiseerden een brandpreventieavond bij de brandweerkazerne voor alle veiligheidsambassadeurs. Zij kregen daar meer te horen over brandrisico’s in de woning. Een deel van de veiligheidsambassadeurs bracht daarna een woningbezoek bij de eigen buren om de woning te controleren op brandveiligheid.

Door de informatieavond over brandpreventie ben ik met andere ogen gaan kijken naar brandveiligheid. Het bood mij voldoende basis om de buurt in te gaan.

Inzet van social media

Een van de veiligheidsambassadeurs heeft het Twitteraccount @veilig033 opgericht. Hij twittert veiligheidstips en legt vragen van andere Twitteraars voor aan de werkgroep veiligheid in zijn buurt. Ook andere veiligheidsambassadeurs zetten social media in. Bijvoorbeeld om via Twitter en LinkedIn tips of Burgernetoproepen te delen met anderen.

Volg de veiligheidsambassadeurs op social media:

Of kijk of in uw wijk een eigen Facebookpagina of Twitteraccount is.

Ook interesse?

Ook ideeën hoe u kunt bijdragen aan een veilige buurt? Meld u aan als veiligheidsambassadeur.


Vragen over veiligheid?

Heeft u een vraag of heeft u ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.