Start een WhatsAppgroep in de buurt

Steeds meer buurtbewoners gebruiken een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Op deze pagina vindt u informatie, tips en trucs over het gebruik van zo'n groep.

Hoe gebruikt u een WhatsAppgroep?

 • Elke WhatsAppgroep heeft één of meer beheerders. Alleen een beheerder kan mensen toevoegen en verwijderen. Wanneer u zelf een WhatsAppgroep aanmaakt, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
 • Als u wordt toegevoegd aan een WhatsAppgroep, heeft u altijd zelf de controle over uw deelname aan de groepschat. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wilt.

Tips voor het gebruik van een WhatsAppgroep

 • Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
  S =Signaleer
  A =Alarmeer de politie via 1-1-2
  A =App naar de deelnemers in uw WhatsAppgroep om uw waarneming
  bekend te maken
  R =Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met
  de verdachte persoon
 • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Houd dus ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.
 • Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsAppgroep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik de WhatsAppgroep van uw buurt alleen voor verdachte situaties. Voor onderling contact, privéberichten of voor de gezelligheid maakt u een aparte WhatsAppgroep voor uw buurt aan. Anders haalt het de attentiewaarde van de WhatsAppgroep over veiligheid in uw buurt naar beneden.
 • Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsAppgroep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
 • Wijkagenten zitten niet in WhatsAppgroepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.

 • Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsAppgroep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.
 • Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsAppbericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
 • Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsAppgroep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.
 • Breng naast de wijkagent ook andere partners in uw wijk/buurt op de hoogte van uw WhatsAppgroep (denk hierbij aan uw woningcorporatie).

In Nederland zijn al verschillende WhatsAppgroepen gestart die als voorbeeld kunnen dienen als u zelf een WhatsAppgroep wilt opzetten in uw eigen buurt. Als u op internet zoekt onder ‘WhatsAppgroep’ komt u ze zeker tegen. De mobiele app ‘Telegram’ biedt overigens dezelfde mogelijkheden als WhatsApp.

Vragen over veiligheid?

Heeft u een vraag of heeft u ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.

WhatsApp-Alert borden

De gemeente stelt WhatsApp-Alert borden beschikbaar als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Heeft u een bestaande WhatsAppgroep? Via het formulier kunt u WhatsApp-Alert bord(en) aanvragen.

Aanvraag bord(en)

Zie ook:

Meer info over veiligheid