Steeds meer buurtbewoners gebruiken een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Op deze pagina vindt u informatie, tips en trucs over het gebruik van zo'n groep.
Hoe gebruikt u een WhatsAppgroep?
- Elke WhatsAppgroep heeft één of meer beheerders. Alleen een beheerder kan mensen toevoegen en verwijderen. Wanneer u zelf een WhatsAppgroep aanmaakt, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
- Als u wordt toegevoegd aan een WhatsAppgroep, heeft u altijd zelf de controle over uw deelname aan de groepschat. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wilt.
Tips voor het gebruik van een WhatsAppgroep
- Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
S =Signaleer
A =Alarmeer de politie via 1-1-2
A =App naar de deelnemers in uw WhatsAppgroep om uw waarneming
bekend te maken
R =Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met
de verdachte persoon - Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Houd dus ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.
- Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsAppgroep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
- Gebruik de WhatsAppgroep van uw buurt alleen voor verdachte situaties. Voor onderling contact, privéberichten of voor de gezelligheid maakt u een aparte WhatsAppgroep voor uw buurt aan. Anders haalt het de attentiewaarde van de WhatsAppgroep over veiligheid in uw buurt naar beneden.
- Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsAppgroep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
- Wijkagenten zitten niet in WhatsAppgroepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.
- Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsAppgroep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.
- Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsAppbericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
- Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsAppgroep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.
- Breng naast de wijkagent ook andere partners in uw wijk/buurt op de hoogte van uw WhatsAppgroep (denk hierbij aan uw woningcorporatie).
In Nederland zijn al verschillende WhatsAppgroepen gestart die als voorbeeld kunnen dienen als u zelf een WhatsAppgroep wilt opzetten in uw eigen buurt. Als u op internet zoekt onder ‘WhatsAppgroep’ komt u ze zeker tegen. De mobiele app ‘Telegram’ biedt overigens dezelfde mogelijkheden als WhatsApp.