Hennepkwekerij

Hennepkwekerijen of wietplantages komen in heel Nederland voor. Zoals op zolders, in kelders, in (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in achtertuinen, bossen en parken en in boerderijen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn er in Nederland 10.000 tot 30.000 professionele hennepkwekerijen. Van professionele hennepteelt is sprake als er vijf planten of meer worden geteeld. Vaak zitten hier criminele organisaties achter. Veel van deze hennepkwekerijen bevinden zich gewoon in woonwijken en deze veroorzaken veiligheidsrisico’s voor omwonenden.

Door aanpassingen aan de woning of bedrijfspand en onkundig aangelegde en gebruikte installaties zijn de veiligheidsrisico's voor omwonenden van een hennepkwekerij groot. Omwonenden kunnen geconfronteerd worden met brand door oververhitting en kortsluiting, instortingsgevaar door onkundige aanpassingen aan de woning of bedrijfspand en aantasting van de gezondheid door waterlekkage en vergiftiging door gassen en pesticiden. Daarom is het belangrijk dat hennepkwekerijen ontmanteld worden. Een hennepkwekerij kun je herkennen aan een aantal kenmerken, zoals:

  • Aanwezigheid van hennepgeur in de omgeving van de woning of het bedrijfspand
  • Afgeplakte ramen of rolluiken, gordijnen die altijd dicht zijn
  • Beslagen ramen (condens)
  • Regelmatig flikkerend licht of stroomstoringen
  • De muren van het pand zijn warmer dan die van een direct aangrenzende woning of bedrijfspand
  • Een ‘onbewoond’ huis of 'verlaten bedrijfspand' dat ‘s avonds of ’s nachts regelmatig wordt bezocht
  • Een pand waar overdag geen activiteiten zijn, maar wel in de avond of nacht

Wat kun je doen?

Heb je het vermoeden dat er in je buurt een hennepkwekerij zit, ruik je een hennepgeur of zie je verdachte situaties? Bel de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Vragen over veiligheid?

Heb je een vraag of heb je ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.