Draag bij aan een veilige buurt

Als bewoner kunt u zelf bijdragen aan de veiligheid in uw buurt. Dat kan op verschillende manieren.

Als u deelneemt aan Burgernet, krijgt u een bericht op uw telefoon als de politie op zoek is naar een vermist persoon of een verdachte van een misdrijf. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermiste persoon kan opsporen.

Meld u aan via www.burgernet.nl.

Zo’n 400 inwoners van Amersfoort zijn actief als veiligheidsambassadeurs. Zij zetten zich samen met de gemeente, politie en andere partijen in voor de veiligheid in hun straat, buurt of wijk. Iedere ambassadeur doet dat op een manier die bij hem of haar past. De een let op verdachte situaties en doet daar melding van, de ander geeft tips aan buurtbewoners, verspreid flyers in de buurt, gaat in gesprek met jongeren of spreekt mensen aan op hun gedrag. Bekijk wat voorbeelden bij Veiligheidsambassadeurs over hun werk.

Ook u kunt zich aanmelden als veiligheidsambassadeur. Nadat u het formulier heeft ingevuld, krijgt u meer informatie over deelname:

AANMELDEN

Bekijk ook de video over de veiligheidsambassadeurs in Amersfoort op YouTube.

Steeds meer buurtbewoners gebruiken een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Via deze groep wijzen ze elkaar op verdachte situaties in de buurt of op zaken rondom veiligheid. Verdachte situaties melden ze bij de politie. Lees meer over het starten van een WhatsAppgroep.

Amersfoort heeft een netwerk van burgerhulpverleners. Bij een hartstilstand in hun directe omgeving kunnen zij eerste hulp verlenen door zo snel mogelijk de reanimatie van het slachtoffer op te starten en een AED op te halen. Het Reanimatie Netwerk Amersfoort regelt dit, in samenwerking met de gemeente Amersfoort en de ambulancedienst RAVU. Iedereen met een geldig reanimatiecertificaat kan zich aanmelden als burgerhulpverlener. Ook kunnen AED-eigenaren hun AED, liefst in een buitenkast, aanmelden. Het netwerk alarmeert de burgerhulpverleners in Amersfoort via HartslagNu.

Volg een reanimatiecursus en word burgerhulpverlener.

Meer informatie: www.reanimatienetwerk-amersfoort.nl

Maakt u zich zorgen over radicalisering of heeft u eventuele signalen opgevangen? Praat erover met bijvoorbeeld de wijkagent (via telefoonnummer 0900 8844) of een leerkracht op school. Of bel de gemeente via 14 033.

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders heeft een landelijke hulplijn ingesteld voor ouders van radicaliserende kinderen. Voor informatie, hulp en advies bel 06 8189 3529. Of kijk op www.hulplijnradicalisering.nl.

Vragen over veiligheid?

Heeft u een vraag of heeft u ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.

Verdachte situatie? Bel 112!

Bent u getuige van een verdachte situatie? Twijfel niet, maar bel 112! Iemand die bij auto’s rondhangt, mensen die zonder reden bij een woonhuis aanbellen, stoeiend uitgaanspubliek. U bent vast wel eens getuige geweest van een situatie die u verdacht vond. Twijfelde u of u iets moest doen? Twijfel niet, maar bel 112. In de video's ziet u een aantal voorbeelden van verdachte situaties.