Cybercriminaliteit

Cybercrime is een vorm van criminaliteit waarbij computers, mobiele telefoons, tablets het doelwit zijn van criminele activiteiten. Voorbeelden van cybercrime zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, identiteitsfraude, digitaal pesten, DDoS-aanvallen (aanvallen waarbij criminelen servers en websites platleggen) en ransomware (‘gijzelingssoftware’ waarmee criminelen een computer vergrendelen met kwaadaardige software en geld vragen om je computer te ontgrendelen). Cybercriminaliteit neemt toe en iedereen kan slachtoffer worden.

Wat kunt u zelf doen?

Cybercriminelen kunnen op verschillende manieren proberen om gegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens of andere privacygevoelige informatie te achterhalen.

Bekijk een aantal handige tips om internetcriminelen lastiger te maken, of bekijk onderstaande video.

Wat kunnen MKB-ondernemers doen?

Cybercrime is helaas voor veel ondernemers een toenemend probleem. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf MKB-bedrijven ermee te maken krijgt. De meest voorkomende vormen van cybercrime bij ondernemers zijn ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting. De schade bij een cyberincident kan groot zijn. Denk aan de kosten voor herstel of vervanging van de website, programma’s of data, maar ook omzetverlies en reputatieschade is mogelijk. Met een aantal maatregelen wordt het criminelen een stuk lastiger gemaakt.

  • Train personeel op het gebied van digitale veiligheid en maak daarover afspraken

  • Update computers en applicaties regelmatig

  • Test het bedrijfsnetwerk en website regelmatig op kwetsbaarheden

  • Maak back-ups van bestanden

  • Zorg voor fysiek onderscheid tussen het bedrijfsnetwerk en een gastnetwerk

  • Bescherm de privacy van klanten

Van cybercrime kunt u aangifte doen bij de politie via 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie dat er geen digitale sporen verloren gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen bij de politie.

Vragen over veiligheid?

Heeft u een vraag of heeft u ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.