Gratis bomen voor inwoners

Amersfoort trakteert inwoners op een gratis boom. De gemeente stelt 1000 bomen beschikbaar en wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Inwoners kunnen vanaf woensdag 11 mei tot en met woensdag 1 juni onder voorwaarden één gratis boom aanvragen.

Gratis bomen voor inwoners

Aanvraagformulier

Belangrijke voorwaarden op een rij

 • Alleen inwoners van Amersfoort, Stoutenburg-Noord, Hoogland en Hooglanderveen kunnen een gratis boom aanvragen.
 • De gemeente stelt voor deze actie 1000 bomen beschikbaar; op is op. De gemeente behandelt aanvragen op volgorde van binnenkomst.
 • Let op: per boomsoort is een beperkt aantal beschikbaar. Ook daarbij geldt: op is op.
 • Een aanvraag is pas geldig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.
 • De actie geldt alleen voor particuliere terreinen van inwoners van de gemeente Amersfoort. De boom moet worden geplant op het opgegeven adres.
 • Maximaal één boom per adres in 5 jaar. De aanvraaggegevens worden voor dit doel 5 jaar bewaard.
 • In particuliere tuinen moet de boom minimaal een halve meter van de erfgrens geplant worden. Wij raden u aan om voorafgaand aan de aanvraag eerst te overleggen met uw buren.
 • De gemeente is niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van onjuiste verzorging en onderhoud van de boom.
 • Bewoners van een appartement zonder tuin of alleen een balkon kunnen geen boom aanvragen.

Keuze uit meerdere soorten bomen

Afhankelijk van de locatie waar u de boom plant en de grootte van het terrein waarop u de boom plant, kunt u kiezen.

 • De grotere bomen hebben een minimale beschikbare ruimte nodig van ongeveer 30m2 en een onverharde ruimte rondom de stam van twee bij twee meter.
 • Voor de kleinere boomsoorten geldt een minimale ruimte van ongeveer 15m2 en een onverharde ruimte van minstens anderhalf bij anderhalve meter.

De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van 10-12 centimeter.
NB: Wij zijn afhankelijk van onze leverancier. De boom die u van ons ontvangt kan dus iets groter of kleiner zijn.

Een keuze maken op basis van de ligging van uw tuin

Om de boom te laten groeien in de tuin is het belangrijk om een goede keuze te maken. Daarbij moet u rekening houden met twee zaken:

 • Ten eerste is van belang of uw tuin in Amersfoort Noord of Zuid ligt. Het Valleikanaal is grofweg de grens tussen noord en zuid. In Amersfoort Noord zit het grondwater binnen het bereik van de boomwortels, meestal op ongeveer een meter diep. In Amersfoort Zuid zit het grondwater over het algemeen dieper dan een meter. De boomwortels kunnen dat diepere grondwater moeilijker bereiken. Bomen die voornamelijk leven op het regenwater dat de grond in zakt, maken in Amersfoort Zuid meer kans.
 • Ten tweede speelt de grootte van uw tuin een rol. De ruimte in uw tuin bepaalt mede welke boom past. In onderstaande keuzelijsten staan foto’s en beschrijvingen plus de belangrijke kenmerken van de verschillende boomsoorten, zoals de uiteindelijke hoogte van de boom, kroon, blad, winterhardheid enz. Ze helpen u bij het kiezen van de juiste boom voor uw tuin.

Een keuze maken op basis van de grootte van uw tuin

Tuin groter dan 1000m2

Heeft u een tuin groter dan 1000m2? Dan is een boom van Boomkeuzelijst 1 mogelijk. De boom wordt ongeveer 25 m hoog en 15 meter breed.

Tuin kleiner dan 1000m2 maar groter dan 500m2

Heeft u een tuin kleiner dan 1000m2 maar groter dan 500m2? Dan is een boom van Boomkeuzelijst 2 mogelijk. De boom wordt ongeveer 12m hoog en 8 meter breed.

Tuin kleiner dan 500m2

Heeft u een tuin kleiner dan 500m2? Dan is een boom van Boomkeuzelijst 3 mogelijk. De boom wordt ongeveer 8 m hoog en 5 meter breed.

Uw gratis boom aanvragen (vanaf 11 mei 2022)

Vraag uw gratis boom aan met uw DigiD via het aanvraagformulier (beschikbaar vanaf 11 mei) onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en de boomkeuze. Geef daarop dan ook een tweede en derde keuze aan, want ook voor de boomsoorten geldt: op is op. Tijdens de aanvraag worden alleen de bomen die voor uw situatie relevant zijn getoond. Dat doen we om ervoor te zorgen dat u een geschikte boom kiest die past bij uw situatie.

Uitgifte van de bomen

De bomen worden eind 2022 geleverd. Inwoners die een boom geleverd krijgen, worden tijdig over de levering geïnformeerd.

Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

In het onderstaande pdf bestand staat een stappenplan met aanwijzingen die je helpen bij het zo goed mogelijk planten van jouw boom:

De baat van een boom

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op en ademen zuurstof uit. Ook filteren bomen de lucht van bijvoorbeeld fijnstof, dempen ze geluid, helpen ze wateroverlast te voorkomen en zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit. Een boom in de tuin werkt ook heel verkoelend, omdat het zorgt voor vocht in de lucht en schaduw biedt. Op een extreem hete zomerdag kan een stenen ondergrond in de schaduw van een boom tot wel 14°C koeler zijn dan buiten die schaduw.

Contact

Projectleider Hilde Goedegebuure

E-mail:

bomenactie@amersfoort.nl

Telefoon 14 033