Raadsadviseur/Commissiegriffier (36 uur)

Een stevige adviseur met een adelaarsoog voor details die zich thuis voelt in de wereld van de lokale democratie

Over de vacature

Sluitingsdatum
4 december 2023
Salarisindicatie
Maximaal 6.470,- bruto per maand (schaal 12) op basis van een 36-urige werkweek

In het centrum van Amersfoort vind je het hart van de lokale democratie! De griffie is de verbindende schakel tussen de stad, de 39 raadsleden, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Samen werken wij aan een bloeiend lokaal bestuur met hart voor de inwoners. We zijn vernieuwend en gaan voor elke dag een stapje beter.
De griffie is een klein en slagvaardig team onder leiding van de griffier. Het team bestaat uit 10 mensen die van aanpakken weten in een gezellige werksfeer.

Jouw rol

Als raadsadviseur binnen de gemeente Amersfoort heb je een bijzonder diverse en uitdagende baan. Je adviseert de raadsleden en fracties over het effectief inzetten van het hele palet aan raadsinstrumenten. Je bent ook de vraagbaak voor je gemeentelijke collega's als het gaat over besluitvormingsprocessen.

Jij hebt afwisselende rollen en taken:

 • Een raadslid of fractie adviseren hoe een voorstel in een groter geheel past en met welk instrument dit doel het beste kan worden bereikt
 • Onderhouden van contacten met gemeentelijke collega's
 • Gevraagd en ongevraagd advies geven
 • Optreden als secretaris van commissievergaderingen (waarin raadsleden de besluitvorming van de gemeenteraad voorbereiden)
 • De procesmatige en procedurele ondersteuning aan de raadscommissie, waaronder de voorbereiding en vaststelling van agenda's
 • Het voeren van overleg met de commissievoorzitters over de agendavoorbereiding
 • Het in overleg zorgen voor de secretariële, administratieve, logistieke en facilitaire ondersteuning
 • Delen van kennis over lokale en landelijke ontwikkelingen

Naast je rol als adviseur en sparringpartner voor de raadsleden, werk je nauw samen met de griffie-collega's, inwoners en organisaties in de stad en professionals in de ambtelijke organisatie. Samen klaar je de klus.

De vergaderavonden van de gemeenteraad zijn standaard op dinsdagen. Die dagen zijn lang, aangezien de vergaderingen soms in de middag en tot later op de avond kunnen doorgaan.

Dit bieden we jou

Werk dat er echt toe doet: hier kun je verschil maken voor de stad. Bij Gemeente Amersfoort werk je in een compacte organisatie aan grote opgaven. We bieden alle ruimte om je talenten verder te ontwikkelen en investeren in je groei. Je krijgt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid en ruimte om je werk op jouw manier te doen.
Je kunt rekenen op:

 • Een salaris van maximaal € 6.470,- bruto per maand (schaal 12) op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling is afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een aanvulling op je salaris met een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05%, dat je vrij kunt besteden aan je persoonlijke wensen.
 • Flexibele werktijden met uitstekende thuiswerkmogelijkheden en -middelen, voor een goede balans tussen werk en privé.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding voor je woon-werkverkeer (2e klasse) of een fietsregeling.
 • Alle ruimte voor jouw ontwikkeling: we werken vanuit talent met jouw persoonlijke talentprofiel (CliftonStrengths) en je kunt rekenen op een uitgebreid opleidingsaanbod, een coachpool, een inwerkbuddy en goede doorgroeimogelijkheden.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 194,4 verlofuren (op basis van een 36-urige werkweek), een thuiswerk- en internetvergoeding, een goede pensioenregeling en 50% betaald ouderschaps- en zorgverlof.

Dit breng je mee

Je wordt enthousiast van zaken verbeteren en je neemt graag initiatief. Je houdt van de wisselende dynamiek van een politiek-bestuurlijke omgeving en weet daarin goed positie te nemen. Je bent politiek sensitief, onderkent snel de gevoeligheden van de lokale democratie en weet hoe je de verschillende partijen en individuele raadsleden in hun rol kunt ondersteunen. Vanuit jouw kennis over de ontwikkelingen en processen binnen het lokale bestuur ondersteun jij raadsleden om hun doelen te bereiken. Naast deze competenties beschik je over de volgende kwaliteiten:

 • Een academisch werk- en denkniveau
 • Kennis van het werken in een politiek georiënteerde omgeving (samen met je competenties en werkervaring) is belangrijker dan de exacte opleiding die je hebt gevolgd
 • De werktijden kunnen in overleg flexibel worden ingevuld maar je hebt wel de bereidheid en mogelijkheid om tenminste één avond (soms twee) in de week te werken
 • Gezien de samenstelling van ons team zoeken we iemand die houdt van 'de punt achter de komma'. We zoeken een collega die blij wordt van het verbeteren van processen en procedures en gezegend is met een adelaarsoog

Als je meer wilt weten

Met vragen over de inhoud van de functie kun je bellen met de griffier, Esther Lans, telefoonnummer 06 5130 4136 of met de plaatsvervangend griffier, Nadine de Roode, via telefoonnummer 06 4694 8611.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen of een Whatsapp sturen naar Cathy Cats, Recruitment medewerker, telefoonnummer 06 4117 4202.

Hoe je kunt reageren

We horen graag van je! Door op 'Solliciteren'(link is extern) te klikken, kun je ons je contactgegevens, motivatiebrief en curriculum vitae doorgeven.

Je kunt reageren t/m maandag 4 december.

Voel je thuis in Amersfoort; je bent welkom zoals je bent. Onze kwaliteiten vasthouden en versterken, daar zetten we ons samen voor in. We zijn blij dat iedereen uniek is en zijn nieuwsgierig naar jouw talent.