Van kantoorgebied Hoef West naar stadswijk Hoefkwartier

Het Hoefkwartier in Amersfoort kent u nog nog vooral als kantoorgebied de Hoef West met een aantal grote onderwijsinstellingen. Het plan is om dit gebied in het noordoosten van Amersfoort de komende jaren te veranderen in een stadswijk waar het fijn is om te wonen, werken, leren en ontspannen. De gemeente wil daarnaast een flink aantal woningen in het Hoefkwartier realiseren, via nieuwbouw en in bestaande panden. De bedoeling is dat ongeveer 35 procent van de woningen geschikt is voor sociale huur.

(Dit is een sfeerbeeld van de nieuwe stadswijk Hoefkwartier)

Wat vindt u van een gebiedsorganisatie voor het Hoefkwartier?

Tot nu toe heeft de gemeente het contact tussen alle betrokken partijen bij de transformatie van het Hoefkwartier verzorgd. Het is ook mogelijk om de betrokken partijen zelf in meer of minder mate de organisatie van het gebied op te laten pakken. Dit kan door een zogenoemde gebiedsorganisatie. Hoe zou u dat vinden voor het Hoefkwartier? Bekijk het filmpje met uitleg en laat het ons vóór donderdag 4 juni weten.

Een eigen visuele stijl voor het Hoefkwartier

Bij een nieuwe wijk hoort een nieuwe naam, een nieuwe profilering en een eigen visuele stijl. Projectontwikkelaars, eigenaren van panden in het Hoefkwartier en toekomstige bewoners en gebruikers van de wijk hebben behoefte aan (sfeer)beeld bij de toekomstige wijk. Beeld dat zij kunnen gebruiken op hun websites, in nieuwsbrieven, in folders e.d.. Belanghebbenden konden tot en met 20 april 2020 laten weten wat zij van twee uitgewerkte visuele stijlen vonden en van de naam Hoefkwartier. Vanaf mei 2020 kunnen de partijen in het gebied verder met de naam Hoefkwartier en de gekozen visuele stijl.

Stand van zaken

Het plan voor het Hoefkwartier is inmiddels uitgewerkt in een ontwikkelkader. Daarin staan de mogelijkheden voor bouw en ruimte voor sport en spel, parkeren en winkelen. Alles wat nodig is om van het Hoefkwartier een echte stadswijk te maken. Als u op de hoogte wilt blijven over de ontwikkelingen binnen het Hoefkwartier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook bent u van harte welkom op het Hoef Café dat wij regelmatig organiseren.

Participatie Kop van Hoef

Op 31 oktober 2019 was er een informatie- en participatieavond over deelgebied Kop van Hoef. Hagedoorn Ontwikkelingen heeft het uitgewerkte plan voor het gebied gepresenteerd en bij de aanwezigen meningen en ideeën opgehaald. U kunt het verslag dat zij hiervan hebben gemaakt lezen:

Van een visie naar een ontwikkelkader

In 2016 en 2017 zijn veel gesprekken gevoerd met ontwikkelaars en andere partijen om tot een structuurvisie te komen. In februari 2017 heeft de gemeenteraad de structuurvisie de Hoef West vastgesteld. In deze visie staan de ambities en kansen van het gebied. Het eindbeeld is een levendige Amersfoortse stadswijk. De structuurvisie is vervolgens uitgewerkt in een zogenoemd ontwikkelkader. Behalve voor de SOMT campus. Voor dit gebied wordt nog een aparte visie gemaakt.

Het ontwikkelkader geeft meer duidelijkheid over de mogelijkheden om te bouwen in het gebied. Daarnaast laten we in het ontwikkelkader zien waar ruimte komt voor bijvoorbeeld sport en spel, parkeren en winkelen. Kortom, alles wat bij een echte stadswijk hoort. Het ontwikkelkader vormt de basis voor het omgevingsplan en de milieu effect rapportage die we voor het gebied gaan maken. U kunt het Ontwikkelkader de Hoef West in drie delen bekijken:

Ontwikkelkader deel 1: De aanleiding, het doel en het begin van de planvorming.

Ontwikkelkader deel 2: De vijf leidende principes voor de structuur van de Hoef West.

Ontwikkelkader deel 3: De Hoef West als gemengd stadsblok, gebiedssferen, ontwikkelprincipes voor bebouwen, dichtheid, progammamix en duurzaamheid in het gebied en de Ontwikkeling en het proces.

U kunt ook de reacties op het Ontwikkelkader bekijken.

Diverse ontwikkelingen in het Hoefkwartier

Op onderstaande kaart staan de verschillende deelgebieden van het Hoefkwartier. Door de kaart de downloaden kunt u het beeld vergroten. Wilt u meer weten over een ontwikkeling in een specifiek gebied? Neem dan contact op met de betreffende initiatiefnemer die u op de kaart vindt.

Bouwen in het Hoefkwartier?

Heeft u als projectontwikkelaar of eigenaar van een pand in het Hoefkwartier bouwplannen die bijdragen aan de nieuwe stadswijk? Dan horen we graag van u. Als u een mail stuurt naar dehoef@amersfoort.nl ontvangt u van ons de informatie die u nodig heeft voor uw bouwinitiatief.

Hoef Café

We organiseren regelmatig een Hoef Café om betrokkenen en belangstellenden te informeren over de plannen en de stand van zaken. U bent van harte welkom.

Hoef Café 28 mei gaat niet door
Op dit moment weten we niet wanneer we weer een Hoef Café kunnen organiseren. We volgen steeds het advies van de Rijksoverheid. We houden u op de hoogte. Tot die tijd houden we op andere manieren contact met u. Bijvoorbeeld via de nieuwsbrief en door online participatie (e-participatie). Natuurlijk kunt u ook altijd via telefoon of mail contact met ons zoeken. Onze contactgegevens vindt u aan de rechter kant op deze pagina.

Hoef Café tijd en locatie: 18.30 tot 20.30 uur, ROC Midden Nederland, Disketteweg 2 in Amersfoort.

U kunt eerdere video's en presentaties van Hoef Cafés terugzien.

  Contact

  Meer informatie over de ontwikkelingen in het Hoefkwartier? Neem contact op met de projectleiders: Maud Schimmel en Karen Ammerlaan via:

  dehoef@amersfoort.nl

  Of bel assistent projectleider Hendrika Dijkstra via

  033 469 46 39

  Bekijk ook:

  Video's en presentaties Hoef Café

  Nieuwsbrief:

  Op deze website informeren wij u over het project. Wilt u nieuws over het project in uw inbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Transformatie de Hoef West.

  project.general_error_message

  De nieuwsbrief wordt met regelmaat verstuurd.