Nieuwe bomen en herplant

In 2022 planten we ongeveer 250 nieuwe bomen. Deze bomen zetten we op de bomenkaart met een rood bolletje. De bomen zijn geplant op plekken waar in de afgelopen jaren zieke of dode bomen zijn weggehaald. Op veel plekken weten we dat er een nieuwe boom geplant kan worden. We weten echter nog niet wanneer we op die plekken een nieuwe boom kunnen planten. Helaas is er niet genoeg geld om alle bomen te vervangen. Deze plekken geven we aan met een paars bolletje.

Binnenkort gaan de aannemers weer aan de slag. Op alle plekken waar een nieuwe boom komt maken we in de zomer een nieuwe groeiplek. Ook halen we de boomstronken weg. In de maanden november en december planten we de nieuwe bomen. Dit doen we in de winter omdat dit veel beter is voor de nieuwe boom.

Bomenkaart

Alle plekken waar we een boom planten staan op de kaart. Wilt u meer weten over een nieuwe boom? Klik dan op de bolletjes die op de kaart staan. Er opent dan een venster met informatie. 

In het informatieveld ziet u welke boomsoort we planten. Wilt u meer specifieke informatie over de boomsoort? Dan kunt u het beste de wetenschappelijke naam kopiëren in een online zoekmachine of bijvoorbeeld in deze bomen-app.

Staat een boomstronk in uw buurt niet op de kaart? Of heeft u vragen of wensen; bijvoorbeeld een andere locatie voor een groeiplaats of andere boomsoort? Stuur dan een e-mail aan bomen@amersfoort.nl.

De bomen die we moeten kappen omdat ze bijvoorbeeld ziek of dood zijn, staan op een andere kaart. Dit zijn bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd en verleend.

Informatiebordje

Staat er een informatiebordje bij een boomstronk in uw straat? Dan gaan we daar  dit jaar aan de slag. We voeren het werk in stappen uit: in de zomer halen we de stronken weg en maken we de nieuwe groeiplaatsen. In november en december planten we nieuwe bomen. Op 31 december van elk jaar zijn alle nieuwe bomen geplant.

Wilt u weten hoe wij een boom planten? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

We proberen zoveel mogelijk bomen terug te planten op plaatsen waar ze eerst stonden. Soms is het beter voor een boom dat deze op een andere plek terug wordt geplant. In sommige gevallen kan er geen boom (meer) terugkomen. Er zijn verschillende redenen waarom we dit besluiten:

Boven de grond:

 • er is te weinig ruimte boven de grond voor de kroon van de boom om goed uit te kunnen groeien. De boom groeit hierdoor scheef of geeft heel veel schaduw in huizen en tuinen.
 • door val- en rukwinden bij hoge gebouwen kunnen takken afbreken en kunnen boomziekten (die overlast geven) zoals bladluis, ontstaan.
 • de afstand tot de weg of het fietspad is te klein. Als een boom op een te krappe afstand van de weg of een fietspad komt is de kans op aanrijschade (van bijvoorbeeld vuilniswagens) groter.
 • er zijn extra functies in de omgeving gekomen zoals bijvoorbeeld parkeerplaatsen en uitritten. Of de opvang van het regenwater is veranderd. Er zijn kolken in de stoep gekomen.
 • In de directe omgeving van lantaarnpalen plaatsen we liever geen bomen, zo blijft het veilig in de straat.

Onder de grond:

 • de groeiplaats van een boom, is de bodem waarin de boom zijn wortels maakt. Dit kan bij veel bomen problemen geven omdat er:

  • een te kleine groeiruimte onder de grond is;
  • te weinig zuurstof, water of voedsel voor de boom is;
 • onder de grond zijn kabels en leidingen voor bijvoorbeeld stroom, water, internet of het riool gelegd. We willen niet dat boomwortels deze beschadigen maar ook voorkomen dat bedrijven die bij de kabels moeten werken boomwortels beschadigen. We blijven daarom altijd zover mogelijk bij kabels en leidingen vandaan.

Er blijken op een aantal plekken nog achterstanden in onze data te zitten, waardoor de kaart niet in alle gevallen de goede informatie toont. Ook worden er elk jaar bomen gekapt als onderdeel van het normale onderhoud. De bomen die in 2018, 2019 en het voorjaar van 2020 zijn gekapt worden ook in het herplant project meegenomen. Wel kan het even duren voordat deze bomen op de kaart staan.

Als er bij u in de buurt in de afgelopen jaren een boom is weggehaald omdat deze ziek of dood was, en deze boom staat niet op de kaart, stuur dan een e-mail aan bomen@amersfoort.nl waarin u zo precies mogelijk aangeeft waar de boomstronk of lege plek zich bevindt en wanneer de boom ongeveer is weggehaald. Als u een foto van de plek mee kunt sturen is dat zeker behulpzaam. Wij gaan die plekken dan bekijken en zo nodig de kaart aanpassen.

Contact

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met de gemeente:

Projectleider: Jaap Belo
Directievoerder: Gerrit Oortgiesen

bomen@amersfoort.nl

14 033

Heeft u vragen over aanstaande werkzaamheden in uw straat? Dan kunt u contact opnemen met de aannemer:

Amersfoort Noord (Calveen, Hooglanderveen, Kattenbroek, Liendert, Nieuwland, Rustenburg, Valleipoort, Vathorst en Zielhorst),
Aannemer: Sight Landscaping. Contactpersoon: Chris Heberle

06 2848 8171

bomenamersfoort@sightlandscaping.nl

Amersfoort Midden (Buitengebied West, Koppel, Kruiskamp, Hoogland, Isselt, Park Schothorst, Schothorst Noord en Zuid, Centrum, Stoutenburg Noord en Zonnehof)
Aannemer: Van Dijk Groenvoorziening. Contactpersoon: Robert Prins

06 2938 8332

Amersfoort Zuid (Bosgebied, Berg Noord en Zuid, Leusderkwartier, Randenbroek, Schuilenburg, Soesterkwartier, Vermeerkwartier).
Aannemer: Nationale Bomenbank

Contactpersoon: Rick Overbeek

06 51585896