Het hijsen van de vlag

Op verschillende momenten in het jaar hangen we in heel Amersfoort de vlaggen uit. We doen dat op 4 mei uit respect voor de doden en op 5 mei om onze vrijheid te vieren. Wanneer doen we dit (verder) en wat zijn ook alweer de regels wanneer u zelf de vlag uit hangt?

Het hijsen van de vlag

4 en 5 mei

Op dinsdag 4 mei – dodenherdenking – hangen veel mensen uit respect hun vlag halfstok. Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om de hele dag de vlag te laten hangen. Woensdag 5 mei is het Bevrijdingsdag en mag de vlag van zonsopgang tot zondondergang voluit wapperen.

In Nederland mag u zelf bepalen wanneer u de vlag uithangt. Wel zijn er gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag. Meer daarover leest u op de website van de Rijksoverheid. Een vlag mag bijvoorbeeld nooit de grond raken of gebruikt worden als tafelkleed.

9 mei

Op 9 mei worden door SRO de Europese vlag en de Nederlandse vlag gehesen op het Stadhuis. Dit is ter ere van de Dag van Europa of 'Europadag', die in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei wordt gevierd. Zo staan we erbij stil dat op die datum in 1950, de Franse minister Robert Schuman het sein heeft gegeven dat er een supranationale Europese organisatie moest komen, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. Zie ook de website Beleven.org

Vlag van Amersfoort

De vlag van Amersfoort heeft twee witte horizontale banen met in het midden een rode baan. Aan de linkerkant van de drie banen zijn de kleuren omgedraaid en is een rood-wit kruis verwerkt. Het kruis in de vlag verwijst naar het kruis van Sint Joris, beschermheilige van de stad Amersfoort. Deze vormgeving van de vlag is in een raadsbesluit van 1959 vastgelegd.