Deelvervoer

Amersfoort groeit en het aantal fietsen, scooters en auto’s neemt toe. Als we (elektrische) scooters en auto’s met elkaar delen, worden ze beter gebruikt, zijn er minder nodig en ontstaat er meer ruimte op straat.

Amersfoort heeft al diverse succesvolle initiatieven van deelauto’s. Ook rijden er elektrische deelscooters en deelfietsen in de stad. Kijk hieronder voor de verschillende deelvervoer mogelijkheden.

deelvervoer

Pak vanaf begin november 2021 de elektrische deelfiets voor kleine ritjes naar bijvoorbeeld trein of bus. In de app van de aanbieder zie je waar de fietsen staan. Je betaalt meestal per minuut. De deelfietsen hebben geen vaste parkeerplekken. Voor de deelfietsen gelden dezelfde regels als voor de fiets van de particulier. Zorg dat je de fiets goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieder: TIER

Overlast? Meld het via dit mailadres: support@tier.app of telefonisch via 020 809 00 39.

De elektrische deelscooter kan een goed alternatief zijn voor de auto, zeker op de korte afstand. Ook als vervanging van de eigen (veelal vervuilende) scooter is een elektrische deelscooter een goed alternatief voor korte ritjes. Je betaalt per minuut en elektrisch rijden is schoon, stil en draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

In de app van de aanbieder zie je waar scooters beschikbaar zijn. De deelscooters hebben geen vaste parkeerplekken. Voor deze scooters gelden dezelfde parkeer- en verkeersregels als voor de scooter van de particulier. Zorg dat je de scooter goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieder: Go Sharing

Overlast? Meld het online via het overlastformulier of telefonisch via 085 90 22 901

Autodelen heeft veel voordelen ten opzichte van eigen autobezit. Je hebt bijvoorbeeld geen kosten meer voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, parkeervergunning en brandstof. Vaak is het dus goedkoper dan eigen autobezit. Autodelen zorgt voor minder auto’s op straat en minder gereden kilometers. Dat draagt bij aan de leefbare en bereikbare stad die we nastreven. Meer weten over de kosten en voor- en nadelen van autodelen? Kijk dan eens op ritjeweg.nl.

Er zijn op loopafstand verschillende type deelauto’s beschikbaar. Er zijn in Amersfoort verschillende aanbieders van deelauto’s:

Ervaart u overlast van de deelauto’s? Neem dan contact op met de betreffende deelauto-aanbieder.

Vergunning deelscooters, deel(bak)fietsen of deelsteps aanvragen

Vanaf 1 januari 2021 moeten aanbieders van deel(bak)fietsen, deelsnor- en bromfietsen en deelsteps een vergunning aanvragen. Aanvragen van een vergunning kan tot uiterlijk 31 december 2021. Voor deelsteps is de uiterste datum van het aanvragen van een vergunning 31 mei 2022. Het merendeel van de deelsteps zijn nog niet goedgekeurd op de openbare weg. Zodra het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een deelstep heeft goedgekeurd, kan de vergunning aangevraagd worden. Dat doet u op Vergunning deelscooters, deel(bak)fietsen of deelsteps aanvragen.

Vergunning deelauto

Wilt u deelauto’s aanbieden in de gemeente Amersfoort? Neem dan contact op met de gemeente over de voorwaarden en het aanvraagproces via deelmobiliteit@amersfoort.nl.

.

Contact

Fokkemijn Verwers

deelmobiliteit@amersfoort.nl

of

14 033

Mobility as a Service

We streven naar invoering van dit nieuwe mobiliteitsconcept. Klik op deze link voor meer info over MaaS

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over duurzaam vervoer of andere duurzame tips en initiatieven op www.amersfoortduurzaam.nl