Deelvervoer

Amersfoort groeit. En daarmee ook het aantal fietsen, scooters en auto’s. Het wordt dus steeds drukker op straat. Het tekort aan parkeerplekken wordt groter en er is steeds minder ruimte voor groen. Om over de luchtvervuiling nog maar niet te spreken. Door voertuigen met elkaar te delen, hebben we er minder van nodig en ontstaat er meer plek voor woningen, groen of speelplaatsen.

Deelvervoer

Ga naar deelfietsen

Ga naar deelscooters

Ga naar deelauto's

Voordeel voor jou

Deelvervoer kan ook voor jou persoonlijk veel voordelen hebben. Zo betaal je vaak alleen de minuten die je de scooter, fiets of auto gebruikt. Dat scheelt je dus een dure aankoop of hoge onderhoudskosten. Verder is het een mooie aanvulling op het openbaar vervoer. Want met een deelfiets of -scooter ben je sneller bij je bus of trein. En na je reis met OV bereik je gemakkelijker je eindbestemming.

Deelfietsen

Pak de elektrische deelfiets voor kleine ritjes naar bijvoorbeeld trein of bus. In de app van de aanbieder zie je waar de fietsen staan. Je betaalt meestal per minuut. De deelfietsen hebben geen vaste parkeerplekken. Voor de deelfietsen gelden dezelfde regels als voor je eigen fiets. Zorg dat je de fiets goed parkeert. Zo zorgen we dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieders deelfietsen

 • TIER
  De TIER fietsen zijn mintgroen van kleur. Meld overlast via: support@tier.app of telefonisch via 020 809 00 39.
 • BIRD
  De BIRD fietsen zijn felblauw van kleur. Meld overlast via: hello@bird.co
 • GO SHARING
  De GO SHARING fietsen zijn appelgroen van kleur. Meld overlast via het overlastformulier of telefonisch via 085 90 22 901.

   Deelscooters

   De elektrische deelscooter kan een goed alternatief zijn voor de auto, zeker op de korte afstand. Ook als vervanging van de eigen scooter is een elektrische deelscooter een goed alternatief voor korte ritjes. Je betaalt per minuut en elektrisch rijden is schoon, stil en helpt bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

   In de app van de aanbieder zie je waar scooters beschikbaar zijn. De deelscooters hebben geen vaste parkeerplekken. Voor deze scooters gelden dezelfde parkeer- en verkeersregels als voor je eigen scooter. Zorg dat je de scooter goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

   Aanbieders deelscooter

   Deelauto's

   Een auto delen heeft veel voordelen ten opzichte van eigen autobezit. Je hebt bijvoorbeeld geen kosten meer voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, parkeervergunning en brandstof. Vaak is het dus goedkoper. Een auto delen zorgt ook voor minder auto’s op straat en minder gereden kilometers. Dat draagt bij aan een leefbare en bereikbare stad. Meer weten over de kosten en voor- en nadelen van autodelen? Kijk dan eens op ritjeweg.nl.

   Er zijn op loopafstand verschillende type deelauto’s beschikbaar.

   Aanbieders deelauto's

   Kijk op de websites van de aanbieders voor meer informatie:

    Ervaar je overlast van deelauto’s? Neem contact op met de aanbieder van de deelauto.

    Top 5 voordelen

    Schoner reizen

    Elektrisch deelvervoer maakt het voor iedereen mogelijk schoner te reizen. De aanschaf van een elektrische auto of scooter is (nog) vaak best duur. Met deelvervoer betaal je alleen bij gebruik en is schoon rijden dus een stuk goedkoper!

    Meer leefruimte

    Gemiddeld kan 1 deelauto 5 eigen auto’s vervangen. En heel logisch: hoe minder auto’s, hoe minder parkeerplaatsen. En, ook heel logisch, hoe minder parkeerplaatsen, hoe meer ruimte voor bijvoorbeeld parken en speeltuinen.

    Meer betaalbare huizen

    Als er bij een nieuwbouwproject minder plek voor auto’s gereserveerd hoeft te worden, kunnen er op die plek dus meer huizen worden gebouwd. En dat is hard nodig.

    Kostenbesparing

    Heb je alleen af en toe een auto of scooter nodig? Bespaar jezelf dan de dure aankoop, vaste lasten en onderhoudskosten. Bij deelfietsen en deelscooters betaal je alleen bij gebruik. Reken uit je winst!

    Bereikbaarheid

    Om de prettige leefruimte in de stad te behouden willen we zo min mogelijk wegen aanleggen of verbreden. Met minder auto’s op de weg, kunnen we toekomstige filevorming voorkomen en houden we alle delen van onze stad bereikbaar.

    Vergunning voor deelvervoer

    Vanaf 1 januari 2021 moeten aanbieders van deel(bak)fietsen, deelsnor- en bromfietsen en deelsteps een vergunning aanvragen. Vijf aanbieders hebben een vergunning voor het plaatsen van deelfietsen en deelscooters. Deze vergunningen gelden tot en met 31 mei 2023. Het gaat om een proef die na de zomer van 2022 wordt geëvalueerd. Met de uitkomst van de evaluatie kijken we of we doorgaan of stoppen met het afgeven van een vergunning.

    Wilt u deelauto’s aanbieden in de gemeente Amersfoort? Neem dan contact op met de gemeente over de voorwaarden en het aanvraagproces via deelmobiliteit@amersfoort.nl.

    Contact

    Heb jij ideeën, vragen of opmerkingen over deelvervoer in de stad? Mail naar

    deelmobiliteit@amersfoort.nl

    of

    14 033

    Mobility as a Service

    We streven naar invoering van dit nieuwe mobiliteitsconcept. Lees meer over MaaS.