Deelvervoer

Amersfoort groeit en het aantal fietsen, scooters en auto’s neemt toe. Als we (elektrische) scooters en auto’s met elkaar delen, worden ze beter gebruikt, zijn er minder nodig en ontstaat er meer ruimte op straat.

Amersfoort heeft al verschillende succesvolle initiatieven van deelauto’s. Ook rijden er elektrische deelscooters en deelfietsen in de stad. De verschillende mogelijkheden voor deelvervoer staan hieronder genoemd.

deelvervoer

Pak de elektrische deelfiets voor kleine ritjes naar bijvoorbeeld trein of bus. In de app van de aanbieder zie je waar de fietsen staan. Je betaalt meestal per minuut. De deelfietsen hebben geen vaste parkeerplekken. Voor de deelfietsen gelden dezelfde regels als voor de fiets van de particulier. Zorg dat je de fiets goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieders deelfietsen

De elektrische deelscooter kan een goed alternatief zijn voor de auto, zeker op de korte afstand. Ook als vervanging van de eigen scooter is een elektrische deelscooter een goed alternatief voor korte ritjes. Je betaalt per minuut en elektrisch rijden is schoon, stil en draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

In de app van de aanbieder zie je waar scooters beschikbaar zijn. De deelscooters hebben geen vaste parkeerplekken. Voor deze scooters gelden dezelfde parkeer- en verkeersregels als voor de scooter van de particulier. Zorg dat je de scooter goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieder deelscooters

Autodelen heeft veel voordelen ten opzichte van eigen autobezit. Je hebt bijvoorbeeld geen kosten meer voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, parkeervergunning en brandstof. Vaak is het dus goedkoper dan eigen autobezit. Autodelen zorgt voor minder auto’s op straat en minder gereden kilometers. Dat draagt bij aan de leefbare en bereikbare stad die we nastreven. Meer weten over de kosten en voor- en nadelen van autodelen? Kijk dan eens op ritjeweg.nl.

Er zijn op loopafstand verschillende type deelauto’s beschikbaar.

Aanbieders deelauto's

Ervaart u overlast van de deelauto’s? Neem dan contact op met de betreffende deelauto-aanbieder.

Vanaf 1 januari 2021 moeten aanbieders van deel(bak)fietsen, deelsnor- en bromfietsen en deelsteps een vergunning aanvragen. Vijf aanbieders hebben een vergunning voor het plaatsen van deelfietsen en deelscooters. Deze vergunningen gelden tot en met 31 mei 2023. Het gaat om een proef die na de zomer van 2022 wordt geëvalueerd. Met de uitkomst van de evaluatie kijken we of we doorgaan of stoppen met het afgeven van een vergunning.

Wilt u deelauto’s aanbieden in de gemeente Amersfoort? Neem dan contact op met de gemeente over de voorwaarden en het aanvraagproces via deelmobiliteit@amersfoort.nl.

Contact

Fokkemijn Verwers

deelmobiliteit@amersfoort.nl

of

14 033

Mobility as a Service

We streven naar invoering van dit nieuwe mobiliteitsconcept. Klik op deze link voor meer info over MaaS

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over duurzaam vervoer of andere duurzame tips en initiatieven op www.amersfoortduurzaam.nl