De Hoef West wordt stadswijk

Het Hoefkwartier in Amersfoort kent u vooral nog als kantoorgebied De Hoef West, met ook een aantal grote onderwijsinstellingen. Het plan is om dit noordoostelijke gebied de komende jaren te veranderen in een stadswijk waar het fijn is om te wonen, werken, leren en ontspannen. De gemeente wil hier een flink aantal woningen realiseren, door nieuwbouw en in bestaande panden. De bedoeling is dat ongeveer 35% dan geschikt is voor sociale huur.

De Hoef West wordt stadswijk

(Dit is een sfeerbeeld van de nieuwe stadswijk Hoefkwartier)

Een gebiedsorganisatie voor het Hoefkwartier

Tot nu toe heeft de gemeente het contact tussen alle betrokken partijen bij de transformatie van het Hoefkwartier verzorgd. Het is ook mogelijk om de betrokken partijen zelf in meer of mindere mate de organisatie van het gebied op te laten pakken. Dit kan door een zogenoemde gebiedsorganisatie. Bekijk het korte filmpje met uitleg over zo'n gebiedsorganisatie.

Een eigen visuele stijl voor het Hoefkwartier

Bij een nieuwe wijk hoort een nieuwe naam, een nieuwe profilering en een eigen visuele stijl. Projectontwikkelaars, eigenaren van panden in het Hoefkwartier, toekomstige bewoners en gebruikers van de wijk hebben behoefte aan (sfeer)beeld bij de toekomstige wijk. Beeld dat zij kunnen gebruiken op hun websites, in nieuwsbrieven, in folders en dergelijke. Belanghebbenden konden tot en met 20 april 2020 laten weten wat zij van 2 uitgewerkte visuele stijlen vonden en van de naam Hoefkwartier. Vanaf mei 2020 kunnen de partijen in het gebied verder met de naam Hoefkwartier en de gekozen visuele stijl. Ook u kunt daar gebruik van maken. Bent u geïnteresseerd? Laat het ons weten.

Stand van zaken

Het plan voor het Hoefkwartier is inmiddels uitgewerkt in een ontwikkelkader. Daarin staan de mogelijkheden voor bouw en ruimte voor sport en spel, parkeren en winkelen. Alles wat nodig is om van het Hoefkwartier een echte stadswijk te maken. Als u op de hoogte wilt blijven over de ontwikkelingen binnen het Hoefkwartier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook bent u van harte welkom op het Hoef Café dat wij regelmatig organiseren.

Participatie

Op 31 oktober 2019 was er een informatie- en participatieavond over deelgebied Kop van Hoef. Hagedoorn Ontwikkelingen presenteerde hier het uitgewerkte plan voor het gebied en haalde bij de aanwezigen meningen en ideeën op. Het verslag dat zij hiervan maakten, kunt u lezen via onderstaande link.

Op 30 januari 2020 was er een informatie- en participatie-avond van Camelot, Certitudo en GetGripp/Unifore. De verslagen die zij hiervan maakten, kunt u lezen via onderstaande links.

Van een visie naar een ontwikkelkader

In 2016 en 2017 zijn veel gesprekken gevoerd met ontwikkelaars en andere partijen om tot een structuurvisie te komen. In februari 2017 heeft de gemeenteraad de structuurvisie De Hoef West vastgesteld. In deze visie staan de ambities en kansen van het gebied. Het eindbeeld is een levendige Amersfoortse stadswijk. De structuurvisie is vervolgens uitgewerkt in een zogenoemd ontwikkelkader. Behalve voor de campus SOMT. Voor dit gebied wordt nog een aparte visie gemaakt.

Het ontwikkelkader geeft meer duidelijkheid over de mogelijkheden om te bouwen in het gebied. Daarnaast laten we hierin zien waar ruimte komt voor bijvoorbeeld sport en spel, parkeren en winkelen. Kortom: alles wat bij een echte stadswijk hoort. Het ontwikkelkader vormt de basis voor het omgevingsplan en de milieueffectrapportage die we voor het gebied gaan maken. U kunt het Ontwikkelkader De Hoef West in 3 delen bekijken.

Ontwikkelkader deel 1: de aanleiding, het doel en het begin van de planvorming.

Ontwikkelkader deel 2: de 5 leidende principes voor de structuur van De Hoef West.

Ontwikkelkader deel 3: De Hoef West als gemengd stadsblok, gebiedssferen, ontwikkelprincipes voor bebouwen, dichtheid, progammamix en duurzaamheid in het gebied en de Ontwikkeling en het proces.

U kunt ook de reacties op het Ontwikkelkader bekijken.

Diverse ontwikkelingen in het Hoefkwartier

Op onderstaande kaart staan de verschillende deelgebieden van het Hoefkwartier. Door de kaart te downloaden kunt u het beeld vergroten. Wilt u meer weten over een ontwikkeling in een specifiek gebied? Neem dan contact op met de betreffende initiatiefnemer die u op de kaart vindt.

Bouwen in het Hoefkwartier?

Heeft u als projectontwikkelaar of eigenaar van een pand in het Hoefkwartier bouwplannen die bijdragen aan de nieuwe stadswijk? Dan horen we graag van u. Als u een mail stuurt naar hoefkwartier@amersfoort.nl ontvangt u van ons de informatie die u nodig heeft voor uw bouwinitiatief.

Hoef Café

We organiseren regelmatig een Hoef Café om betrokkenen en belangstellenden te informeren over de plannen en de stand van zaken. U bent van harte welkom.

Coronamaatregelen
Op dit moment weten we nog niet wanneer we weer een Hoef Café kunnen organiseren. We volgen steeds het advies van de Rijksoverheid. We houden u op de hoogte. Tot die tijd houden we op andere manieren contact met u. Bijvoorbeeld via de nieuwsbrief en door online participatie (e-participatie). Natuurlijk kunt u ook altijd via telefoon of mail contact met ons zoeken. Onze contactgegevens vindt u aan de rechterkant op deze pagina.

Hoef Café, tijd en locatie: 18.30 tot 20.30 uur, ROC Midden Nederland, Disketteweg 2 in Amersfoort.

U kunt eerdere video's en presentaties van Hoef Cafés terugzien.

  Contact

  Meer informatie over de ontwikkelingen in het Hoefkwartier? Neem dan contact op met de projectleiders Maud Schimmel en Karen Ammerlaan via hoefkwartier@amersfoort.nl.

  Of bel assistent-projectleider Hendrika Dijkstra via

  033 469 46 39

  Bekijk ook:

  Video's en presentaties Hoef Café

  Aanmelden nieuwsbrief

  Op deze website informeren wij u over het project. Wilt u nieuws hierover in uw inbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Hoefkwartier. Deze versturen wij regelmatig.

  project.general_error_message