CollectieCentrum Nederland (CC NL) naar Amersfoort

Op locatie Podium in Vathorst zijn de werkzaamheden gestart voor de komst van het CollectieCentrum Nederland (CC NL).

CollectieCentrum Nederland (CC NL) naar Amersfoort

Het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bouwen een gezamenlijk depot voor de rijkscollecties. Het centrum biedt straks ruimte voor de opslag van zo’n 675.000 objecten.

De objecten lopen uiteen van schilderijen tot meubels en van sieraden tot karren. Ook krijgt het CC NL onderzoeksfaciliteiten en kantoren. Naar verwachting opent het centrum in 2020. Schetsen van het CC NL zijn te zien op de website van het Rijksmuseum.

Planning

Het kavel is op 2 mei 2018 door de gemeente officieel overgedragen aan het Rijksmuseum, dat formeel de eigenaar wordt van de grond en het gebouw. Een team van drie uitvoerders is sinds 14 mei aan de slag gegaan op het bouwterrein. Dit zijn G&S-bouw (bouwkundig aannemer), ULC Installatiegroep (elektrotechnisch installateur) en Kropman Installatietechniek BV (werktuigbouwkundig installateur). In juni zijn de heiwerkzaamheden gestart. Ruim 1.000 palen worden in de grond geplaatst.

Na de eerste fase van de heiwerkzaamheden zijn er 748 palen in de grond geplaatst. Er volgen er nog circa 400. Deze prefab betonnen heipalen zijn ongeveer 9 meter lang, waardoor deze werkzaamheden een sneller en een ander geluid produceren bij het inheien dan de palen uit de eerste fase. De palen uit de eerste fase waren ongeveer 25 meter lang en werden door middel van een stalen buis ingeheid. De werkzaamheden starten medio deze week om 7.00 uur en duren naar verwachting tot 16.00 uur. De werkzaamheden vinden plaats op het andere deel van het terrein en naar verwachting worden de heiwerkzaamheden medio oktober afgerond. Het najaar is in zicht, waardoor verlichting nodig is. De bouwplaats wordt verlicht van 6.45 uur tot 19.00 uur. Eind oktober wordt een inloopavond georganiseerd om omwonenden te informeren over het terrein, het gebouw en de komende werkzaamheden.

Het fysieke geheugen van Nederland

Het CC NL wordt het fysieke geheugen van Nederland: van de cultuur van alle dag van het Openluchtmuseum, de ‘officiële’ cultuur van het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tot de koninklijke cultuur van museum Paleis Het Loo.

Het CC NL vervangt de bestaande depots van:

  • Nederlands Openluchtmuseum
  • Museum Paleis Het Loo
  • Rijksmuseum
  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Samenwerking

De huidige depots zijn nu over diverse locaties verspreid en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen van collectiebeheer. De gezamenlijke nieuwbouw realiseert optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, efficiency, kennisdeling en bereikbaarheid.

In het CC NL komen 675.000 objecten samen, uiteenlopend van schilderijen, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en karren. Naast optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, moet de samenwerking de mobiliteit tussen de collecties bevorderen. Collegamusea zijn welkom voor bruiklenen. Ook wordt het een studiecentrum voor onderzoekers en studenten. Het gebouw wordt niet opengesteld voor het grote publiek.

Duurzaam gebouw

Het CC NL wordt een duurzaam gebouw, gewaardeerd met het hoogst haalbare ontwerpcertificaat ‘outstanding’ (5 sterren) binnen de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen.