Bestaande natuur Westelijke Ontsluiting

De gemeente neemt wettelijke en bovenwettelijke maatregelen om dieren en planten in en om het gebied te beschermen.

Faunapassages

Om dieren veilig te laten oversteken leggen we onder en over de Westelijke Ontsluiting oversteekplaatsen aan. Dit noemen we faunapassages. Bij de Westelijke Ontsluiting realiseren of verbeteren we op 6 plaatsen faunapassages. Zo worden Birkhoven en Bokkeduinen beter met elkaar verbonden voor alle dieren.

Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

Over het spoor

Het ecoduct over het spoor verbindt de natuurgebieden Birkhoven en Bokkeduinen inclusief de spoorwegdriehoek. Zoogdieren zoals reeën, boommarters en de das bieden we dekking met heide en struiken zoals brem. Daarnaast komen er open stukken voor de hazelworm, zandhagedis en de ringslang, die van warmte houden.

Dit ecoduct wordt zo ingericht dat ook vleermuizen het graag als vliegroute gebruiken. Om het donker te houden, wordt er eenhaag geplaatst om lichtinval van de weg te voorkomen.

Onder de weg

Op vier plaatsen loopt de oversteekplaats onder de weg door. Wildrasters leiden dassen, egels en andere kleine zoogdieren daar in en uit de tunnels.   

Onderzoek dieren projectgebied

De stadsecoloog van de gemeente en ecologisch adviesbureau Waardenburg hebben het projectgebied vanaf 2012 intensief onderzocht. Hierbij werd onder andere gekeken naar beschermde dieren en wat er noodzakelijk is om deze te beschermen. Op basis van de uitkomsten heeft de provincie Utrecht in 2017 een ontheffing Wet Natuurbescherming gegeven. Ook na de ontheffing is Waardenburg het gebied blijven onderzoeken.

 

Zie ook:

Projectoverzicht
Nieuwe natuur
Onderzoek en Kap
Fietsers en Voetgangers
Actuele Documenten

Contact

U kunt Simone Koster e-mailen met uw vragen over het project. E-mail Simone Koster

De gemeente is daarnaast telefonisch bereikbaar via het Klant Contact Centrum:

14033