Autoluwe binnenstad voor bewoners

De binnenstad is autoluw. Wat dit voor u als bewoner van dit gebied betekent, leggen we uit.

Toegang autoluw gebied

Alle bewoners in het autoluwe gebied en de ring om het autoluwe gebied heen mogen in het autoluwe gebied rijden. Als bewoner heeft u een doorlopende ontheffing voor dit gebied. Op de kaart ziet u het gebied afgebeeld, tussen het spoor, de Stadsring,de Flierbeeksingel en de Scheltussingel. U heeft als het goed is uw voertuig(en) hiervoor aangemeld bij ParkeerService.

Klik op de kaart om een pdf met een grotere versie te downloaden.

Ontheffing aanvragen

Ontheffing voor bewoners

Ontheffing voor toegang gebied A1 en A2

Ontheffing voor gehandicapten

Parkeren

Heeft u een parkeervergunning? Dan kunt u op de vergunningsplaatsen parkeren. Daarin verandert niets.

Op Muurhuizen geldt dat tussen de Korte Gracht en de Langestraat alle parkeerplekken zijn opgeheven. Voor de rest van Muurhuizen geldt dat men op de aangewezen plekken mag parkeren (plekken met witte hoekjes). Op de Korte Gracht en het Havik zijn alle parkeerplekken opgeheven. Op het Havik zijn nog twee gehandicaptenparkeerplaatsen.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een gehandicaptenkaart? Dan mag u de autoluwe binnenstad in. U heeft wel de ontheffing nodig om in het gebied te mogen rijden. Deze kunt u via ParkeerService aanvragen. De locaties van de gehandicaptenparkeerplaatsen veranderen niet.

Visite

Visite die in het autoluwe gebied wil rijden, meldt u aan via ParkStart. Visite mag in het autoluwe gebied in- en uitstappen. Parkeren kan op een parkeerplek op eigen terrein of tegen een verlaagd tarief in de drie garages: Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein.

Komt uw visite onverwachts dan heeft u 15 minuten de tijd om het voertuig van uw visite alsnog aan te melden via ParkStart.

Servicediensten

Servicediensten, zoals aannemer, elektricien en dergelijke meldt u aan via ParkStart. Zij mogen even voor de deur staan, maar zoeken daarna een officiële parkeerplek.

Bezorgdiensten

Bezorgdiensten die regelmatig in het gebied rijden, vragen zelf een ontheffing aan bij ParkeerService.

Aanmelden bezoekers

Een bewoner die bezoek ontvangt, meldt het voertuig van de bezoeker aan via de website van ParkStart. Denk aan visite en servicediensten zoals een monteur. Komt de bezoeker onverwachts dan heb je 15 minuten de tijd om het voertuig alsnog aan te melden. Aangemelde bezoekers van de bewoners mogen het gebied in om bijvoorbeeld iemand in- of uit te laten stappen. Parkeren moet in de parkeergarages (apart aanmelden) of op eigen terrein.

Parkeren bezoekers

Het bezoek van een bewoner parkeert in een parkeergarage tegen een laag tarief via een digitale bezoekersregeling. Parkeren kan in één van de drie parkeergarages: Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein. Let op: het parkeren moet nog weer apart aangemeld worden bij ParkStart.

Privacy

Wanneer u een ontheffing bij Parkeerservice aanvraagt, dan vragen wij naast uw contactgegevens ook om uw BSN-nummer en kentekenbewijs. Met die informatie kunnen wij controleren of u staat ingeschreven in de basisregistratie en of het kentekenbewijs overeenkomt met uw gegevens.

Nationaal Parkeer Register

Uw kenteken en/of het kenteken van het aangemelde voertuig van uw bezoek registreren we in de landelijke database Nationaal Parkeer Register (NPR). Camera’s en/of BOA’s kunnen aan de hand van de gegevens van NPR controleren of voertuigen de autoluwe Weverssingel en Bloemendalsestraat wel of niet in mogen. Als blijkt dat dat niet zo is, krijgt de kentekenhouder via CJIB een boete toegestuurd.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Florian de Ligt via binnenstadenverkeer@amersfoort.nl.