Amersfoort 75 jaar Vrijheid

Het organiseren van 75 jaar Vrijheid, heeft voor de gemeente Amersfoort de doelen: Herdenken, Vieren, Verbinding en Samenwerken. Daarbij is er aandacht voor de diversiteit in onze stad en sluit het programma aan bij de doelen van het Nationaal Comité 4/5 mei.

De informatie over de activiteiten is niet actueel vanwege de aangescherpte landelijke maatregelen rond het coronavirus. Bijeenkomsten tot en met 1 juni gaan niet door. Bekijk de actuele pagina Amersfoort 75 jaar vrijheid in deze tijd. Meer informatie op www.amersfoort.nl/corona. Zodra er meer duidelijkheid is over het (aangepaste) programma, wordt dit bekend gemaakt.

Vieren en herdenken in stad en regio

Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen werken met bedrijven, verenigingen en inwoners aan een programma met tal van activiteiten waarmee we stil staan bij 75 jaar bevrijding. Dat in Amersfoort leeft blijkt uit de vele bijeenkomsten en gesprekken die hier plaats vinden. De stuurgroep van het programma heeft dan ook een kalender met ruim 65 zeer diverse activiteiten kunnen opstellen. De kalender wordt regelmatig aangevuld met nieuwe initiatieven. Bekijk hieronder het zeer gevarieerde aanbod.

Bekijk de activiteiten

Vlak voor u een activiteit gaat bezoeken kunt de informatie het beste bij de afzender van de activiteit controleren, om er zeker van te zijn dat alles klopt.

Meer weten over de activiteiten? Kijk ook eens op Amersfoort 75 jaar vrijheid. Hier vindt u vele van de activiteiten terug. Staat uw activiteit er al tussen?

Herdenken, Vieren, Verbinding en Samenwerken

Het college en de raad hebben op 16 juli 2019 de wens uitgesproken in Amersfoort te komen tot een waardige en respectvolle herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. Het organiseren van 75 jaar vrijheid heeft voor de gemeente de doelen Herdenken, Vieren, Verbinding en Samenwerken.

Herdenken

De Tweede Wereldoorlog heeft grote gevolgen gehad voor de inwoners van Amersfoort. Vele stadsbewoners verloren hun leven. Meer dan 350 Joodse stadsgenoten werden vermoord in de vernietigingskampen in nazi-Duitsland. Ruim 70 verzetsmensen verloren bij hun moedige werk hun leven. In Kamp Amersfoort verbleven 37.000 geregistreerde gevangenen en 13.000 ongeregistreerde gevangenen. Het is van belang de historische momenten te herdenken en feiten en gebeurtenissen te blijven vertellen. Een voorbeeld hiervan is dat bijna niemand weet dat Amersfoort eigenlijk pas op 7 mei is bevrijd. We willen historische en actuele verhalen ophalen en brengen.

Vieren

Het is belangrijk de vrijheid waarin we leven te benoemen en te vieren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, is nog steeds kwetsbaar en vraagt inzet van iedereen. Gesprekken over wat vrijheid voor een ieder betekent (welke leeftijd of achtergrond je ook hebt) willen we aanmoedigen.

Verbinding

75 jaar Vrijheid raakt heel veel mensen, zowel ooggetuigen als nabestaanden, jong en oud, oud- en nieuwkomer. Alle activiteiten die in voorbereiding zijn versterken de samenwerking en verbondenheid met de stad bij inwoners, veteranen, bedrijven, organisaties en netwerken in de stad. We willen diverse partijen en initiatieven met elkaar verbinden.

Samenwerken

Met partners uit stad, wijk en dorpen wordt samengewerkt aan een programma. Met deze samenwerking willen we nieuwe initiatieven stimuleren en kunnen nieuwe tradities ontstaan. Nieuwe vormen van herdenken en vieren die passen in de tijd en bij een nieuwe generatie. Voor zover regiogemeenten in dit project willen samenwerken wordt dit omarmd. De historische verenigingen uit de regio worden uitgenodigd voor een startbijeenkomst. Op deze bijeenkomst worden aanwezigen geïnformeerd over het programma, het communicatieplan en de mogelijkheid tot het aanvragen van aanvullende financiële bijdragen. De bijeenkomst is ook met name bedoeld voor vertegenwoordigers van organisaties om elkaar te ontmoeten, verbindingen te leggen en eventueel samenwerkingen aan te gaan.

Lees ook de Raadsinformatiebrieven rond dit thema (Pdf-bestand)

Lees de raadsinformatiebrief van 17 december.

Proces voor aanvragen financiële bijdrage is gesloten

Sinds 1 december 2019 is het niet meer mogelijk een financiële bijdrage aan te vragen. Januari 2020 worden de uitslagen van de aanvragen bekend gemaakt.

Contact

Stuurgroep 75 jaar Vrijheid

75jaarvrijheid@amersfoort.nl

De stuurgroep bestaat uit Ina Loovers (Archief Eemland, voorzitter stuurgroep), Saskia van den Berg-Ebbenhorst (AE), Paul Baltus (Amersfoort in C), Willemien Meershoek (Nationaal Monument Kamp Amersfoort), Lydia Edelkoort (Museum Flehite), Yvonne de Korte en Lidwien Meeder (gemeente Amersfoort).

Toolkit

Poster

Poster Amersfoort 75 jaar vrijheid. Vier en herdenk mee.

Wilt u deze poster zelf printen en ophangen? Download hier het bestand:

Er zijn ook versies beschikbaar met snijtekens en afloop. Deze kunt u bij ons opvragen.

Logo's

Voor 75 jaar Vrijheid in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen is een speciaal logo ontworpen. Wilt u dit logo gebruiken voor activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid? Dan kunt u hier verschillende versies downloaden: