Programmamanager energietransitie (32-36 uur)

Over de vacature

Sluitingsdatum
Bij de juiste match

Amersfoort groeit, en ontwikkelt zich in hoog tempo. Dat willen we doen binnen de grenzen van onze aarde. De veranderingen die nodig zijn voor de warmte- en energietransitie, hebben grote invloed op onze stad en leefomgeving. Als programmamanager ben jij hierin een belangrijke schakel. Je stuurt een van de grote programma's binnen onze gemeente aan en zorgt dat alle betrokken collega's en stakeholders optimaal kunnen samenwerken aan dezelfde missie: een duurzaam en toekomstbestendig Amersfoort.

Jouw rol

Binnen het opgaveteam energietransitie en circulariteit werken collega's uit diverse (beleids)afdelingen samen om handen en voeten te geven aan de energietransitie en de transitie naar een circulaire samenleving. Het gaat om grote opgaven, waarbij collega's uit de hele organisatie van Gemeente Amersfoort betrokken zijn. Voor het deelprogramma energietransitie zoeken wij een programmamanager die dit team gaat aansturen en zorgt dat we samen tot de juiste resultaten komen. Een uitdagende rol waarin je echt iets kunt neerzetten voor de stad met het team!

Het programma energietransitie bestaat uit ca. 25 collega's die ieder vanuit eigen expertise en vakgebied werken aan de warmtetransitie, het besparen van energie, de duurzame opwek van energie en het verduurzamen van bedrijventerreinen. Het team is in korte tijd hard gegroeid en nog volop in ontwikkeling. Aan die ontwikkeling kun jij in deze rol een belangrijke bijdrage leveren. Dat doe je met de huidige (interim) programmamanager energietransitie, die vanwege de omvang van het programmateam en de continuïteit, de komende periode nog samen met jou verantwoordelijk is. Samen zorgen jullie dat het programma goed loopt, dat er voortgang wordt geboekt en zijn jullie aanspreekpunt binnen én buiten de afdeling. Je werkt daarbij nauw samen met de bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgevers: de wethouder, de opgavemanager en afdelings- en teammanagers.

Jouw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden op een rij:

 • Je bent verantwoordelijk voor het aansturen van het programma energietransitie. De aansturing betreft primair de inhoud, prioritering en verdeling van werkzaamheden, voor personele zaken kunnen collega's terecht bij de team- en afdelingsmanagers.
 • Je vertaalt de bestuurlijke opgave naar de dagelijkse praktijk. Je geeft vorm aan het programma en bekijkt wat er nodig is om de vraagstukken en projecten die binnen het programma vallen te realiseren. Het gaat om7 een breed aantal projecten: van het verduurzamen van bedrijventerreinen, grootschalige duurzame opwek, het voorbereiden van de uitrol van duurzame warmtenetten, tot energiebesparing in de wijk.
 • Je prioriteert de werkzaamheden waarbij je zorgt dat mensen en middelen op de juiste manier worden ingezet, zodat collega's hun werk optimaal kunnen doen en doelstellingen worden behaald. Je zorgt voor dwarsverbanden en verbindingen tussen de verschillende projecten en activiteiten.
 • Je bent binnen de organisatie het boegbeeld van jouw programma.
 • Je bent coach en sparringpartner voor de collega's binnen het programma. Je bent benaderbaar voor afstemming over de aanpak, het bestuurlijke proces, je levert inhoudelijke inbreng en geeft sturing aan de inhoud, je schept de juiste randvoorwaarden om goed te kunnen werken en je helpt het team de volgende stappen te zetten met programmatisch en projectmatig werken.
 • Je bewaakt het overzicht, de overall doelstellingen, budgetten en tijdlijnen van het programma. Hierover rapporteer je aan directie, college en bestuur.

Jouw collega aan het woord

"Het uitdagende aan de energietransitie is dat we het samen moeten doen met inwoners, bedrijven en organisaties. In Amersfoort zijn de ambities hoog en is er veel in beweging. De afgelopen periode hebben we met een gedreven en gezellig team gebouwd, en samen zetten we nu stappen om onze doelen te behalen. Ik hoop dat jij, samen met mij, het programma in goede banen kan leiden."
- Mieke Coenen, programmamanager energietransitie

Hier ga je aan de slag

Amersfoort is een stad met ruim 160.000 inwoners, waar historie en vernieuwing hand in hand gaan. Een groeiende stad, die zich in hoog tempo ontwikkelt. Een stad vol duurzame en sociale initiatieven, waarin iedereen mee kan doen. In 2023 levert dat ons zelfs de internationale titel European City of the Year op. Zo'n 1.500 collega's zorgen dat Amersfoort een geweldige stad blijft om in te wonen, werken en leven. Dat doen we samen met de stad: met inwoners, ondernemers, vrijwilligers en partners. Collega's waarderen de positieve, resultaatgerichte en collegiale werksfeer: we doen het samen. Daarbij krijg je alle ruimte om jouw functie en ontwikkeling zelf vorm te geven.

Met wie werk je samen

Je thuisbasis is de afdeling Programma's en Projecten. Dit is de gemeentebrede afdeling voor proces-, programma- en projectmanagement. De afdeling bestaat uit zo'n 145 mensen, vast en ingehuurd. We zijn aanpakkers, gericht op resultaat en op samenwerken. De sfeer is dynamisch en optimistisch. Vanuit deze afdeling worden veel collega's dedicated toegewezen aan enkele grote gemeentebrede programma's, waaronder dit (deel)programma energietransitie.
In programmateam energietransitie werken zo'n 25 (assistent-) projectmanagers en adviseurs uit diverse (beleids)afdelingen samen aan de energietransitie. Jij stuurt dit team aan, voorlopig samen met de huidige interim programmamanager energietransitie, en in nauwe samenwerking met de programmamanager circulariteit en de teammanager. De overkoepelende gemeentelijke opgave energietransitie en circulariteit wordt aangestuurd door een opgavemanager (in de rol van ambtelijk opdrachtgever). De wethouder is bestuurlijk opdrachtgever.

Dit bieden we jou

Werk dat er echt toe doet: hier kun je verschil maken voor de stad. Bij Gemeente Amersfoort werk je in een compacte organisatie aan grote opgaven. We bieden alle ruimte om je talenten verder te ontwikkelen en investeren in je groei. Je krijgt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid, in een omgeving die veel van je vraagt maar ook veel mogelijk maakt. Je kunt rekenen op:

 • Een salaris van maximaal €6.777,- (schaal 12) of €7.325,- (schaal 13) op basis van een 36-urige werkweek. Op basis van wat je meebrengt bepalen we de zwaarte van de functie en het salaris dat daarbij past.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% als aanvulling op je salaris. Hiermee kies je zelf voor extra geld, meer verlofuren, fiscaal voordeel op een deel van de kosten voor je sportschool of andere voordelen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, met zicht op een vast contract.
 • Flexibele werktijden met uitstekende thuiswerkmogelijkheden en -middelen, voor een goede balans tussen werk en privé.
 • Een laptop, mobiele telefoon en databundel.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding voor je woon-werkverkeer (2e klas) of een fietsregeling.
 • Alle ruimte voor jouw ontwikkeling: we werken vanuit talent met jouw persoonlijke talentprofiel (CliftonStrengths) en je kunt rekenen op een uitgebreid opleidingsaanbod, een coachpool, een inwerkbuddy en goede doorgroeimogelijkheden.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 194,4 verlofuren (op basis van een 36-urige werkweek), een thuiswerk- en internetvergoeding, een goede pensioenregeling en 50% betaald ouderschaps- en zorgverlof.

Dit breng je mee

De collega die we zoeken heeft goed ontwikkelde leiderschapskwaliteiten, ervaring met complexe bestuurlijke besluitvorming en een ruime ervaring met het aansturen van programma's of soortgelijke complexe opgaves. Jij schept overzicht in een dynamische omgeving en je weet wat er nodig is om een team goed te laten functioneren en samen tot resultaat te komen. Vanuit jouw ervaring met vraagstukken in de energietransitie heb je een kijk op de rollen die gemeente, inwoners en andere stakeholders daarbij kunnen vervullen. Je, geeft inhoudelijk op hoofdlijnen richting aan de verschillende onderdelen van het programma en bent een klankbord voor het team als het gaat om het afstemmen van de aanpak en de bestuurlijke besluitvorming Je hebt een uitstekend gevoel voor bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen, en je bent een stevige gesprekspartner voor directie en bestuur.

Verder breng jij mee:

 • Hbo+/academisch werk- en denkniveau
 • Ruime werkervaring met het aansturen van programmateams
 • Uitstekende politiek-bestuurlijke sensitiviteit
 • Kennis van, en een visie op en ervaring met vraagstukken in de energietransitie
 • Ruime ervaring met programmatisch en projectmatig werken

Als je meer wilt weten

Heb je vragen over de inhoud van de functie? Bel met Remco Limburg, afdelingsmanager Programma's en Projecten, 06 5581 4106.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen of een WhatsApp sturen naar Cathy Cats, Recruitmentmedewerker, telefoonnummer 06 4117 4202.

Zo kun je reageren

We horen graag van je! Door op 'Solliciteren' te klikken, kun je ons je contactgegevens, motivatiebrief en curriculum vitae doorgeven.

De eerste selectie vindt plaats vanaf 3 april voor de gesprekken op 17 april. We sluiten de wervingsprocedure zodra we de juiste match hebben gevonden.

Voel je thuis in Amersfoort, je bent welkom zoals je bent. Onze kwaliteiten vasthouden en versterken, daar zetten we ons samen voor in. We zijn blij dat iedereen uniek is en zijn nieuwsgierig naar jouw talent.