Rijbewijs

U wilt een rijbewijs aanvragen of vernieuwen. Het aanvragen en afhalen gaat alleen op afspraak.

Rijbewijs

U maakt dus twee afspraken:

  • Een voor rijbewijs aanvragen
  • Een voor afhalen rijbewijs (minimaal vijf werkdagen na de aanvraag).

AFSPRAAK MAKEN

Meenemen bij aanvraag
  • Een recente (niet ouder dan 6 maanden) pasfoto in kleur. Kijk voor de regels voor een pasfoto op de website van Rijksoverheid.
  • Een geldig legitimatiebewijs (dit mag uw verlopen rijbewijs zijn).
  • Het oude rijbewijs, als u dat heeft.


U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt in het stadhuis alleen pinnen.

Kosten
Rijbewijs € 40,65
Spoedaanvraag € 34,10 extra
Aanvraag na vermissing € 37,- extra

U betaalt meteen bij de aanvraag. U kunt in het stadhuis alleen pinnen. Is dat voor u niet mogelijk, bel dan 14033. Dan zoeken we samen met u naar een passende betaalwijze.

Uw nieuwe rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Wanneer afhalen

U moet uw rijbewijs altijd persoonlijk afhalen. Dit kan in principe vijf werkdagen na de aanvraag. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het afhalen van hun document.

Voor het afhalen van uw document kunt u alleen terecht wanneer u hiervoor een afspraak maakt.

Het verwerken van een spoedaanvraag vóór 14.00 uur duurt 1 werkdag. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

U hebt 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Hierna wordt het document vernietigd en vervalt uw aanvraag.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een (nieuw) rijbewijs nodig? U kunt dit met spoed aanvragen. Als de aanvraag voor 14.00 uur binnen is, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag na 12.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Een spoedaanvraag is bij een verloren of gestolen document niet altijd mogelijk.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u een medische beperking heeft.
  • Als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C-D-CE-DE) nodig heeft.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U kunt de Gezondheidsverklaring kopen en invullen via de website van het CBR.

Rijbewijs 75-plussers tijdelijk met maximaal 1 jaar verlengd

Vanaf 1 december 2019 mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR. Geldt de regeling ook voor u? Kijk voor meer informatie op: www.cbr.nl/rijdenmeteenverlopenrijbewijs.

Verlies of diefstal

Een verloren of gestolen rijbewijs meldt u op het stadhuis. U moet hiervoor een geldig legitimatiebewijs meenemen. Als u slachtoffer bent van een misdrijf (zakkenrollen, woninginbraak, beroving) is het verstandig om hiervan aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs betaalt u extra vermissingskosten.

Na het melden van de vermissing, vraagt u meteen een nieuw rijbewijs aan. Als u het verloren rijbewijs later terugvindt, is het niet meer geldig. Lever het dan in bij het stadhuis.

Rijbewijs voor 17-jarigen

Wie 17 jaar is, mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Het aanvragen van een begeleiderspas voor de coach(es) kan via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De 17-jarige registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Nadat de begeleiding geregeld is, kan het rijbewijs bij de gemeente aangevraagd worden.

Van buitenlands rijbewijs naar Nederlands rijbewijs

U kunt uw buitenlandse rijbewijs nog een tijdje gebruiken na aankomst in Nederland. Het ligt aan het land waar het rijbewijs is afgegeven hoe lang dat is. U heeft daarna een Nederlands rijbewijs nodig. Hoe dat gaat, leest op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Brexit en uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan krijgt u te maken met de Brexit. Ga voor meer informatie naar Brexit en RDW.

Bromfietsrijbewijs

Voor rijden op een brommer, scooter of snorfiets of in een brommobiel is een rijbewijs nodig met minimaal categorie AM. Dit kan vanaf 16 jaar. Hiervoor doet u examen bij het CBR. Als u bent geslaagd, vraagt u bij de gemeente uw rijbewijs aan.

Trekkerrijbewijs

Om een tractor of trekker te besturen heeft u een tractorrijbewijs nodig. Dit heet ook wel het trekkerrijbewijs of T-rijbewijs. Kijk voor informatie over dit rijbewijs op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Identiteitsfraude melden

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand ander spullen zonder te betalen. Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

Bovendien is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw document aan te vragen.

Let op! Laat uw document niet als vermist registreren

Openingstijden Burgerzaken

De afdeling Burgerzaken werkt alleen op afspraak.
Ook afhalen van paspoort, ID-kaart of rijbewijs kan alleen nog op afspraak.

Belangrijk! Wij houden ons aan de regels van het RIVM. Als u verkoudheidsklachten met koorts heeft en/of benauwdheid, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Maak dan een nieuwe afspraak.

Burgerzaken is gesloten op:

  • Vrijdag 9 oktober vanaf 12.00 uur i.v.m. technische werkzaamheden
  • Maandag 12 oktober i.v.m. technische werkzaamheden

Bekijk de overige sluitingsdata.

Bezoekadres

Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort