Geheimhouding persoonsgegevens

U kunt geheimhouding van uw persoonsgegevens aanvragen. Door een verzoek tot geheimhouding te doen bij de gemeente, voorkomt u dat bijvoorbeeld niet-commerciële bedrijven of instellingen, verenigingen of kerkgenootschappen uw gegevens zonder uw toestemming krijgen.

Geheimhouding persoonsgegevens

U kunt geheimhouding op verschillende manieren aanvragen. Bent u jonger dan 16 jaar? Dan moet de aanvraag gedaan worden door een ouder of verzorger.

Wilt u de geheimhouding opheffen? Dit gaat op dezelfde manier als aanvragen.

Online

Voor dit formulier heeft u DigiD nodig.

Langskomen

Als u een afspraak maakt, hoeft u niet te wachten.

Voor wie blijven uw gegevens zichtbaar?

Voor overheidsinstanties zijn uw gegevens niet geheim. Zij hebben uw persoonlijke gegevens nodig om hun werk te kunnen doen. Voorbeelden van deze instanties zijn:

  • gemeentelijke en andere overheidsorganisaties
  • de Sociale Verzekeringsbank
  • pensioenfondsen
  • zorgverzekeraars
  • notarissen en gerechtsdeurwaarders

Uitzonderingen

Sommige instanties of personen hebben niet de wettelijke status van overheidsinstantie of aangewezen derde, maar moeten toch een wettelijke taak uitvoeren. Bijvoorbeeld advocaten en curatoren. Vragen zij om uw gegevens terwijl uw verzoek tot geheimhouding is geregistreerd? Dan moet de gemeente een afweging maken tussen uw belang en het algemeen belang van de aanvrager. We kijken daarbij of de gevraagde gegevens wel nodig zijn voor het doel, of de gegevens niet op een andere manier te verkrijgen zijn en of uw privacy niet onevenredig wordt geschaad.

Als de gemeente, ondanks uw verzoek tot geheimhouding, toch van plan is de gegevens te verstrekken, krijgt u hier schriftelijk bericht van. U kunt dan eventueel bezwaar maken.

Kosten
Geen
DigiD

Voor deze aanvraag heeft u DigiD nodig. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

U heeft nog geen DigiD account?

Als u nog geen DigiD heeft kunt u deze aanvragen op de website van DigiD: www.digid.nl.

Digid

Openingstijden Burgerzaken

Op afspraak
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur
en donderdag van 09.00 tot 20.00 uur

Zonder afspraak
Op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur kunt u voor bepaalde producten/diensten zonder afspraak bij ons terecht.
Een reisdocument of rijbewijs afhalen kan altijd zonder afspraak op werkdagen tot 16.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur.

In alle andere gevallen geldt dat u alleen op afspraak terecht kunt.

Burgerzaken is gesloten op:

  • Dinsdag 24 maart vanaf 14.30 uur

Bekijk de overige sluitingsdata.

Bezoekadres

Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort