Aanvraag ontheffing speedpedelec

Om gebruikers van speedpedelecs veilig door onze stad te laten fietsen, mogen ze vanaf eind mei 2021 zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan óf met aangepaste snelheid op het fietspad. Om gebruik te maken van het fietspad moeten ze wel in het bezit te zijn van een ontheffing. Die kun je op deze pagina aanvragen.

De speedpedelec is een duurzaam alternatief vervoersmiddel van en naar Amersfoort dat de auto vervangt. Om die reden willen we het gebruik van de speedpedelec stimuleren. Op dit moment voelt een meerderheid van de gebruikers zich niet overal veilig op de rijbaan. Daarom starten we met een proef waarmee speedpedelec gebruikers een ontheffing krijgen om gebruik te maken van de fietspaden.

Aanvraag

Gebruikers van speedpedelecs kunnen vanaf 1 juni 2021 tot 31 december 2022 een gratis ontheffing aanvragen. Op basis van de ervaringen tijdens deze proefperiode besluiten we of de ontheffing na 2022 definitief gaat gelden.

Ga hier naar het aanvraagformulier

Wil je als bedrijf een ontheffing aanvragen voor je speedpedelec? Neem dan contact op met ondersteuning-so@amersfoort.nl.

Omgangsregels

Als onderdeel van de ontheffing worden gedragsregels opgelegd, waaronder een maximumsnelheid.

De speedpedelec heeft gemiddeld een hogere snelheid dan een normale (elektrische) fiets. Daarom moet de gebruiker zich houden aan een aantal omgangsregels op het fietspad. Houd altijd rekening met andere gebruikers op het fietspad!

 • Je bent te gast op het fietspad en brengt overige gebruikers van het fietspad niet in gevaar.

 • Je rijdt maximaal 30 km per uur op het fietspad.

 • Je draagt altijd een speedpedelec- of bromfietshelm.

  • Je moet altijd de ontheffing - of een kopie - kunnen tonen aan een handhaver wanneer daar om gevraagd wordt.

  • Je houdt oogcontact met andere weggebruikers om gevaren op tijd te signaleren.

  Wat is een speedpedelec?

  De speedpedelec is een snelle elektrische fiets die tot een snelheid van 45 km per uur elektrisch wordt ondersteund. Ter vergelijking: een normale e-bike wordt tot 25 km per uur elektrisch ondersteund. Speedpedelecs vallen daarom, met hun hoge snelheid, tussen wal en schip. Ze hebben een geel kenteken en zijn daarmee formeel een ‘bromfiets’, inclusief verplichting om een helm te dragen. Dat betekent dat op veel plaatsen in de stad de speedpedelec niet op het fietspad mag, maar op de rijbaan moet rijden.

  Waarom speedpedelecs op het fietspad

  Niet alle modellen speedpedelecs halen (eenvoudig) een snelheid van 45 km per uur. Het voertuig is ook veel lichter dan auto’s en vrachtauto’s om hen heen. De lagere snelheid en onbekendheid van het voertuig leiden tot vervelende of soms agressieve reacties van andere weggebruikers.

  Bij verkeerslichten worden speedpedelecs bovendien niet altijd opgemerkt, waardoor zij door rood moeten rijden. Veel gebruikers van speedpedelecs voelen zich hierdoor niet overal veilig op de rijbaan. Door ze met een ontheffing toegang te bieden tot het fietspad, kunnen ze zelf beslissen waar ze zich veilig voelen: op de rijbaan óf met aangepaste snelheid (maximaal 30 km per uur) op het fietspad.

  Handhaving van regels voor speedpedelecs

  De bestuurder van een speedpedelec moet zich houden aan een aantal gedragsregels op het fietspad. Die staan beschreven onder het kopje Omgangsregels. Handhaving op deze regels gebeurt tijdens reguliere en specifieke controles op brom- en snorfietsen op het fietspad.

  Speedpedelec proberen?

  Met de speedpedelec fiets je sneller, maar met actieve inspanning, van A naar B. Gezond, snel en voorspelbaar. Wil je zelf ervaren hoe het is om op een speedpedelec te rijden? Met de regeling Ik fiets kun je een week lang een speedpedelec proberen. Kijk voor meer informatie op de website van Ik fiets.

   Let op: als je hier gebruik van maakt, moet je wel een (bromfiets)rijbewijs hebben.