Aanvraag ontheffing speed-pedelec

Om gebruikers van speed-pedelecs veilig door onze stad te laten fietsen, mogen ze vanaf eind mei 2021 zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan óf met aangepaste snelheid op het fietspad. Om gebruik te maken van het fietspad dienen ze wel in het bezit te zijn van een ontheffing. Die kunt u op deze pagina aanvragen.

De speed-pedelec is een duurzaam alternatief vervoersmiddel van en naar Amersfoort dat de auto vervangt. Om die reden willen we het gebruik van de speed-pedelec stimuleren. Op dit moment voelt een meerderheid van de gebruikers zich niet overal veilig op de rijbaan. Daarom starten we met een proef waarmee speed-pedelec gebruikers een ontheffing krijgen om gebruik te maken van de fietspaden.

Aanvraag

Gebruikers van speed-pedelecs kunnen vanaf 1 juni 2021 tot 31 december 2022 een gratis ontheffing aanvragen. Op basis van de ervaringen tijdens deze proefperiode besluiten we of de ontheffing na 2022 definitief gaat gelden.

Ga hier naar het aanvraagformulier

Wilt u als bedrijf een ontheffing aanvragen voor uw speed-pedelec? Neem dan contact op met ondersteuning-so@amersfoort.nl.

Omgangsregels

Als onderdeel van de ontheffing worden gedragsregels opgelegd, waaronder een maximumsnelheid. Zie ook:

Aangezien de speed-pedelec gemiddeld een hogere snelheid heeft dan een normale (elektrische) fiets, dient de gebruiker zich te houden aan een aantal omgangsregels op het fietspad. Houd altijd rekening met andere gebruikers op het fietspad!

 • U bent te gast op het fietspad en brengt overige gebruikers van het fietspad niet in gevaar;

 • U rijdt maximaal 30 km per uur op het fietspad;

 • U draagt altijd een speed-pedelec- of bromfietshelm;

  • U moet altijd de ontheffing - of een kopie - altijd kunnen tonen aan een handhaver wanneer daar om gevraagd wordt;

  • U houdt oogcontact met andere weggebruikers, zodat gevaren op tijd kunnen worden gesignaleerd.

  Meer informatie over de speed-pedelec en ontheffing leest u hieronder:

  Wat is een speed-pedelec?

  De speed-pedelec is een snelle elektrische fiets die tot een snelheid van 45 km per uur elektrisch wordt ondersteund. Ter vergelijking: een normale e-bike wordt tot 25 km per uur elektrisch ondersteund. Speed-pedelecs vallen daarom, met hun hoge snelheid, tussen wal en schip. Ze hebben een geel kenteken en zijn daarmee formeel een ‘bromfiets’, inclusief verplichting om een helm te dragen. Dat betekent dat op veel plaatsen in de stad de speed-pedelec niet op het fietspad mag, maar op de rijbaan moet rijden.

  Waarom worden speed-pedelecs toegelaten op het fietspad?

  Niet alle modellen speed-pedelecs halen (eenvoudig) een snelheid van 45 km per uur en het voertuig is veel lichter dan auto’s en vrachtauto’s om hen heen. De lagere snelheid en onbekendheid van het voertuig leidt tot vervelende of soms agressieve reacties van mede weggebruikers.

  Bij verkeerslichten worden speed-pedelecs bovendien niet altijd opgemerkt, waardoor zij door rood moeten rijden. Veel speed-pedelec gebruikers voelen zich hierdoor niet overal veilig op de rijbaan. Door de bestuurders van een speed-pedelec met een ontheffing toegang te bieden tot het fietspad, kunnen ze zelf beslissen waar ze zich veilig voelen: op de rijbaan óf met aangepaste snelheid (max. 30 km/uur) op het fietspad.

  Wordt er ook gehandhaafd op de regels voor speed-pedelecs?

  De bestuurder van een speed-pedelec moet zich houden aan een aantal gedragsregels op het fietspad, zoals beschreven onder het kopje ‘omgangsregels'. Handhaving op deze regels gebeurt tijdens reguliere en specifieke controles op brom- en snorfietsen op het fietspad.

  Wilt u ook een speed-pedelec proberen?

  Met de speed-pedelec fietst u sneller - maar met actieve inspanning - van A naar B. Gezond, snel en voorspelbaar. Wilt u zelf ervaren hoe het is om op een speed-pedelec te rijden? Dat kan! Er zijn op dit moment 2 regelingen waarmee u gratis 1 week lang een speed-pedelec kunt proberen:

  Let op: Wanneer je hier gebruik van maakt, dien je in het bezit te zijn van een (bromfiets)rijbewijs.