Ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040 ‘Gezond Samenleven’, ontwerp Omgevingseffectrapport Omgevingsvisie Amersfoort ter inzage

Status: Overig

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort maken bekend dat de ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Amersfoort 2030-2040 ‘Gezond Samenleven’ en het ontwerp Omgevingseffectrapport inclusief passende beoordeling voor eenieder ter inzage worden gelegd (op grond van Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).

Ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040 ‘Gezond Samenleven’

De ontwerp omgevingsvisie omvat het gehele grondgebied van de gemeente Amersfoort en bevat de strategische hoofdlijnen en keuzes die nodig zijn voor de integrale fysieke ontwikkeling van Amersfoort voor de periode tot 2030 met een doorkijk naar 2040. Het is daarmee een ambitiedocument en tegelijkertijd een richtinggevend kader voor initiatieven van zowel gemeente als uit de samenleving. De ontwerp omgevingsvisie bevat de verstedelijkingsstrategie voor Amersfoort en maakt duidelijk wat de komende decennia de ontwikkelopgaven zijn en in welke richting Amersfoort zich wil doorontwikkelen. Daarnaast gaat de Omgevingsvisie in op de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de ambities uit de Omgevingsvisie.

In de ontwerp Omgevingsvisie kiezen we voor Gezond Samenleven als leidraad. Gezond Samenleven staat voor een gezonde leefomgeving in een compacte, inclusieve stad die plek biedt aan mensen en dieren, waarbij voorzieningen nabij en toegankelijk zijn en er voldoende (openbare) ruimte en groen is om te verblijven, te bewegen en te ontmoeten en met voldoende groen voor biodiversiteit en recreatie.

De ontwerp Omgevingsvisie is tot stand gekomen op basis van:

  1. input van inwoners en overige belanghebbenden
  2. analyse van bestaand beleid
  3. de uitkomsten van de omgevingseffectrapportage
  4. het Coalitieakkoord 2022-2026

Met de komst van de Omgevingswet (verwachte inwerkingtreding 1 januari 2024) moeten gemeenten een omgevingsvisie hebben. De Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040 ‘Gezond Samenleven’ komt in de plaats van de Structuurvisie Amersfoort 2030 uit 2013 en is een actualisatie van (onderdelen van) andere sectorale beleidsvisies en nota’s.

De omgevingsvisie biedt de grondslag voor verdere uitwerking van het beleid voor de fysieke leefomgeving in concretere gebieds-, themaprogramma’s en projecten. De Omgevingsvisie geeft ook richting aan het omgevingsplan.

Op basis van het overgangsrecht kan vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet een Omgevingsvisie vastgesteld worden. De Omgevingsvisie is dan na inwerkingtreding van de Omgevingswet een Omgevingsvisie als bedoeld in artikel 3.1, lid 1 Omgevingswet.

Ontwerp Omgevingseffectrapport

Bij de omgevingsvisie heeft de gemeente Amersfoort tegelijkertijd een Omgevingseffectrapport (OER) inclusief passende beoordeling opgesteld. Voor het OER doorloopt de gemeente de procedure voor de milieueffectrapportage (m.e.r.). Op deze wijze worden de milieubelangen en omgevingseffecten meegewogen in de besluitvorming over de omgevingsvisie. Uit het OER komt naar voren dat met de gemaakte keuzes uit de ontwerp Omgevingsvisie voor de meeste thema’s de ondergrens behaald wordt en bijgedragen wordt aan de gewenste beweging. Omdat groei nu eenmaal negatieve effecten met zich meebrengt scoren niet alle thema’s positief. Daarnaast heeft het OER aandachtspunten opgeleverd voor de monitoring en verdere uitwerking van de omgevingsvisie. De passende beoordeling bevat een stikstofonderbouwing van de gemaakte keuzes uit de omgevingsvisie.

Het ontwerp-OER en passende beoordeling zijn bijlagen bij de ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040.

Procedure

Van donderdag 9 februari 2023 tot en met woensdag 22 maart 2023 liggen de ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040, het ontwerp omgevingseffectrapport en de passende beoordeling ter inzage.

De stukken kunnen digitaal worden geraadpleegd via de website van de gemeente Omgevingsvisie Amersfoort | Gemeente Amersfoort  of via www.ruimtelijkeplannen.nl met het identificatienummer NL.IMRO.0307.SV00001-0201, het ontwerp omgevingseffectrapport en passende beoordeling zijn op ruimtelijke plannen te vinden door op die website op de publicatie te klikken en vervolgens op de externe bijlagen in de publicatie.

Daarnaast is een afdruk van de Ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040, het ontwerp omgevingseffectrapport en passende beoordeling in te zien in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Amersfoort.

Gedurende de termijn dat de visie ter inzage ligt, kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken.

Het schriftelijk indienen van een zienswijze kan op 3 manieren:

1. Per e-mail aan omgevingswet@amersfoort.nl

2. Een brief schrijven en deze per post sturen naar:
De gemeenteraad
t.a.v. mevrouw H.M. Smit
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort

3. Via het Online formulier

Voor de procedure maakt het geen verschil of je een brief stuurt of een digitaal formulier invult. Jouw zienswijze wordt op de zelfde manier behandeld.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Hiervoor kun je een afspraak maken voor een van de 2 spreekuren die gehouden worden op donderdag 9 maart tussen 15.00 en 17.00 uur en donderdag 16 maart tussen 19.00 en 21.00 uur. Maak hiervoor een afspraak door een e-mail te sturen aan omgevingswet@amersfoort.nl of te bellen met 14 033.

Heb je andere vragen over de omgevingsvisie, stuur dan een e-mail aan omgevingswet@amersfoort.nl of bel met 14 033 en vraag naar Heidy Smit.

Online formulier

Met dit formulier kun je digitaal een zienswijze indienen. Inloggen met DigiD is hierbij verplicht. Als je de zienswijze digitaal indient, krijg je een bevestiging via het e-mailadres dat je hebt ingevuld. Jouw zienswijze komt automatisch bij de juiste afdeling terecht.

Reageren

Hoe gaat het verder?

Na het verstrijken van de ter inzage termijn wordt door het college van B&W een zienswijzenota opgesteld en eventuele wijzigingen in de Omgevingsvisie aangebracht. Indieners van een inspraakreactie krijgen dit verslag toegezonden. Hierna zal het college een voorstel tot vaststelling van de Omgevingsvisie aan de gemeenteraad voorleggen. Eventueel kan tijdens de behandeling van dat voorstel in de raadscommissie gebruik worden gemaakt van het spreekrecht.

Gemeenteblad

Dit bericht is ook gepubliceerd in het Gemeenteblad