Nieuwe inrichting speelplekken in de wijken

De komende jaren gaat de gemeente in alle wijken aan de slag met de speelplekken en speelruimte. De gemeente vraagt kinderen en buurtbewoners om mee te denken over de inrichting. Welke ideeën hebben kinderen voor de speelplekken? En wat vinden ze van de ruimte in de buurt om te voetballen of tikkertje te doen?

Nieuwe inrichting speelplekken in de wijken

Speelplekken met meer variatie, voor kinderen van alle leeftijden, die aansluiten bij hun wensen. Dat is de insteek bij de inrichting van speelplekken in de wijken. Daarbij betrekken we kinderen uit de buurt. Niet meer op elke hoek een wipkip of mini-speeltuin, maar plekken waar zij graag buiten spelen.

In overleg met de kinderen willen we een deel van de speelplekken opnieuw inrichten, bijvoorbeeld met boomstammen, grasveldjes of moestuintjes. Ook wordt samen met kinderen besproken hoe centrale buurtspeelplekken het beste kunnen worden ingericht zodat deze aantrekkelijk zijn voor verschillende leeftijden. Zo ontstaat een divers speelaanbod per wijk.

Omdat er niet genoeg geld is om alle speeltoestellen in de stad te onderhouden of vervangen, worden de speeltoestellen op sommige plekken niet vervangen. In overleg met de kinderen willen we deze plekken opnieuw inrichten, bijvoorbeeld met boomstammen, grasveldjes of moestuintjes.

Wandelingen door de buurt: Hoogland

Tijdens een wandeling langs speelplekken in de buurt kunnen de kinderen en tieners hun ideeën aangeven. Op 25 en 28 juni zijn er wandelingen in Hoogland.

Bekijk de routes en startpunten:

Kinderwandeling Liendert omgeving Liendertsedreef en Plevierstraat

  In november en december 2017 zijn er wandelingen met kinderen geweest in Rustenburg (omgeving Fürglerplein en Zuid), Soesterkwartier (Bloemenbuurt) en Liendert (omgeving Liendertsedreef en Plevierstraat). In april 2018 was Nieuwland aan de beurt.

  In 2018 en 2019 gaan we verder met wandelingen in andere wijken. De voorlopige planning:

  Voor zomervakantie 2018:

  • Bergkwartier Zuid

  Na de zomervakantie 2018:

  • Bergkwartier Noord
  • Kruiskamp en Koppel
  • Schothorst
  • Schuilenburg
  • Randenbroek
  • Kattenbroek

  Eerste helft 2019:

  • Vermeerkwartier en Leusderkwartier
  • Zielhorst
  • Vathorst
  • Hooglanderveen

  Zodra de precieze data bekend zijn, informeren we mensen in de wijk. De informatie komt dan ook op deze pagina te staan.

  Spelregels

  Bij de wandelingen kijken we ook met de kinderen of de speelplekken en de vrije speelruimte in de buurt aan de spelregels voor speelplekken voldoen. Deze regels zijn gemaakt na een bijeenkomst in juni 2017. Kinderen van verschillende Amersfoortse basisscholen hebben de gemeente daar verteld wat ze belangrijk vinden bij het spelen. Zo moet een speelplek veilig, bereikbaar en schoon zijn. Ook vinden kinderen ruimte en uitdaging belangrijk en samen spelen en op avontuur gaan. Liefst in een groene omgeving. En voldoende vrije speelruimte om bijvoorbeeld te voetballen of tikkertje te spelen.

  Inloopbijeenkomsten

  Na de wandelingen met kinderen volgen inloopbijenkomsten voor alle inwoners uit de wijk. Inwoners kunnen daar ideeën inbrengen en zelf met voorstellen komen. De input wordt waar mogelijk meegenomen in de definitieve uitvoeringsplannen. Met deze plannen gaat de gemeente aan de slag met de uitvoering op speelplekken.

  Inloopbijeenkomsten Hoogland

  Op maandag 25 en donderdag 28 juni zijn er inloopbijeenkomsten voor Hoogland in Dorpshuis De Neng, Engweg 7. Beide bijeenkomsten zijn hetzelfde. U krijgt informatie over de ideeën van de gemeente over speelplekken in Hoogland. Graag horen we ook uw ideeën hierover. U hoort ook meer over het vervolgproces. U kunt tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen op een moment dat het u goed uitkomt.

  Inloopbijeenkomst Centrum

  Op donderdag 28 juni is er een inloopbijeenkomst in basisschool de Tafelronde, Schimmelpenninckkade 2. Alle inwoners uit het centrum zijn tussen 17.00 en 18.30 uur van harte welkom om hun ideeën over speelplekken te delen. In het centrum organiseren we geen wandelingen. De gemeente heeft al gesproken met kinderen die in het centrum wonen.

  Eerdere inloopbijeenkomsten

  Bij de inloopbijeenkomsten in Rustenburg, Soesterkwartier, Liendert en Nieuwland kwamen kinderen en hun ouders met allerlei vragen en ideeën. De plannen voor de speelplekken zijn/worden daarmee verder uitgewerkt.

  Ideeen op papier tijdens inloopbijeenkomst speelplekken

  Uitvoeringsplannen 2018-2022

  De plannen voor de speelplekken in Rustenburg, Liendert en het Soesterkwartier zijn uitgewerkt. In 2018 worden de eerste speelplekken aangepast. Omwonenden worden daarover vooraf geïnformeerd:

  Voorbeelden

  slideshow_skip_text
  Voorbeeld groene speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 1
  Voorbeeld speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 2
  Voorbeeld speelplek gekleurde bestrating
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 3
  Voorbeeld speelplek bestrating
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 4
  Voorbeeld groene speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 5
  Voorbeeld groene speelplek
  Voorbeeld 6: Meeuwentuin - Meeuwenstraat, 033GROEN (naar ontwerp van 'het wilde land')  Contact

  Arthur Wopereis (Adviseur Leefomgeving)
  ABT.Wopereis@amersfoort.nl

  Fatma Ozcelik (Adviseur Leefomgeving)
  F.Ozcelik@amersfoort.nl