Nieuwe inrichting speelplekken in de wijken

De komende jaren gaat de gemeente in alle wijken aan de slag met de speelplekken en speelruimte. De gemeente vraagt kinderen en buurtbewoners om mee te denken over de inrichting. Welke ideeën hebben kinderen voor de speelplekken? En wat vinden ze van de ruimte in de buurt om te voetballen of tikkertje te doen?

Nieuwe inrichting speelplekken in de wijken

Speelplekken met meer variatie, voor kinderen van alle leeftijden, die aansluiten bij hun wensen. Dat is de insteek bij de inrichting van speelplekken in de wijken. Daarbij betrekken we kinderen uit de buurt. Niet meer op elke hoek een wipkip of mini-speeltuin, maar plekken waar zij graag buiten spelen.

In overleg met de kinderen willen we een deel van de speelplekken opnieuw inrichten, bijvoorbeeld met boomstammen, grasveldjes of moestuintjes. Ook wordt samen met kinderen besproken hoe centrale buurtspeelplekken het beste kunnen worden ingericht zodat deze aantrekkelijk zijn voor verschillende leeftijden. Zo ontstaat een divers speelaanbod per wijk.

Omdat er niet genoeg geld is om alle speeltoestellen in de stad te onderhouden of vervangen, worden de speeltoestellen op sommige plekken niet vervangen. In overleg met de kinderen willen we deze plekken opnieuw inrichten, bijvoorbeeld met boomstammen, grasveldjes of moestuintjes.

Wandelingen door de buurt: Nieuwland

Tijdens een wandeling langs speelplekken in de buurt kunnen de kinderen hun ideeën aangeven. Op 17 en 19 april is Nieuwland aan de beurt. Samen met kinderen uit de basisschoolgroepen 6, 7 en 8 maken we wandelingen door de buurt:

 • Op dinsdag 17 april door Waterkwartier West, Waterkwartier Oost, Lage Hoven & Stadskwartier.
 • Op donderdag 19 april door Stadskwartier, Hoge Hoven De wandelingen zijn van 16.30 tot ongeveer 18.00 uur.

Bekijk de routes en startpunten:

Kinderwandeling Liendert omgeving Liendertsedreef en Plevierstraat

  In november en december 2017 zijn er wandelingen met kinderen geweest in Rustenburg (omgeving Fürglerplein en Zuid), Soesterkwartier (Bloemenbuurt) en Liendert (omgeving Liendertsedreef en Plevierstraat).

  In 2018 en 2019 gaan we verder met wandelingen in andere wijken. Zodra data bekend zijn, informeren we mensen in de wijk. De informatie komt dan ook op deze pagina te staan.

  Spelregels

  Bij de wandelingen kijken we ook met de kinderen of de speelplekken en de vrije speelruimte in de buurt aan de spelregels voor speelplekken voldoen. Deze regels zijn gemaakt na een bijeenkomst in juni 2017. Kinderen van verschillende Amersfoortse basisscholen hebben de gemeente daar verteld wat ze belangrijk vinden bij het spelen. Zo moet een speelplek veilig, bereikbaar en schoon zijn. Ook vinden kinderen ruimte en uitdaging belangrijk en samen spelen en op avontuur gaan. Liefst in een groene omgeving. En voldoende vrije speelruimte om bijvoorbeeld te voetballen of tikkertje te spelen.

  Inloopbijeenkomsten in Nieuwland

  Na de wandelingen met kinderen volgen inloopbijenkomsten voor alle inwoners uit de wijk. Inwoners kunnen daar ideeën inbrengen en zelf met voorstellen komen. De input wordt waar mogelijk meegenomen in de definitieve uitvoeringsplannen. Met deze plannen gaat de gemeente aan de slag met de uitvoering op speelplekken.

  Op dinsdag 17 en donderdag 19 april zijn er inloopbijeenkomsten voor de wijk Nieuwland. Voor deze inloopbijeenkomsten met soep en broodjes hoeft u zich niet aan te melden. U kunt tussen 18.30 en 20.30 uur binnenlopen wanneer het u uitkomt. De bijeenkomsten zijn in basisschool de Wonderboom, Waterkers 1.

  Bij de inloopbijeenkomsten in Rustenburg, Soesterkwartier en Liendert kwamen kinderen en hun ouders met allerlei vragen en ideeën. De plannen voor de speelplekken zijn daarmee verder uitgewerkt.

  Ideeen op papier tijdens inloopbijeenkomst speelplekken

  Uitvoeringsplannen 2018-2022

  De plannen voor de speelplekken in Rustenburg, Liendert en het Soesterkwartier zijn uitgewerkt. In 2018 worden de eerste speelplekken aangepast. Omwonenden worden daarover vooraf geïnformeerd:

  Voorbeelden

  slideshow_skip_text
  Voorbeeld groene speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 1
  Voorbeeld speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 2
  Voorbeeld speelplek gekleurde bestrating
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 3
  Voorbeeld speelplek bestrating
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 4
  Voorbeeld groene speelplek
  Nieuwe inrichting speelplek: voorbeeld 5
  Voorbeeld groene speelplek
  Voorbeeld 6: Meeuwentuin - Meeuwenstraat, 033GROEN (naar ontwerp van 'het wilde land')  Sluit
  1. Stuur deze pagina door
  2. Bedankt
  Stuur deze pagina door

  Contact

  Arthur Wopereis (Adviseur Leefomgeving)
  ABT.Wopereis@amersfoort.nl

  Fatma Ozcelik (Adviseur Leefomgeving)
  F.Ozcelik@amersfoort.nl