Langer thuis wonen

Hoe wilt u later wonen? Misschien in het huis waar u nu woont. Met de nodige aanpassingen hier en daar. Of misschien gaat u liever naar een andere woning. Verstandig om hier op tijd over na te denken. Want later komt vaak sneller dan u denkt. De informatie hieronder helpt u de juiste keuze te maken: uw woning aanpassen of verhuizen?

Langer thuis wonen

Uw woning aanpassen

Is uw woning geschikt als lopen en bewegen minder makkelijk gaat? Om veilig en prettig te blijven wonen, zijn soms aanpassingen in de woning nodig. Veel kunt u zelf doen.

Een extra leuning bij de trap, steunen bij de wc of douche, goede verlichting. De aanpassingen in de woning hoeven niet altijd groot te zijn om uw woning veiliger te maken. Voor veel aanpassingen kunt u gewoon bij de bouwmarkt terecht. Andere aanpassingen vragen om hulp van een specialist. Mogelijk kunnen deze aanpassingen ook vergoed worden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Informeer daarom vooraf bij de gemeente.

Vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De gemeente vergoedt soms aanpassingen in de woning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld als u door ziekte of een beperking niet goed kunt wonen. U heeft hiervoor een indicatie nodig. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer:

14033.

Samen met u wordt gekeken wat voor u de beste oplossing is.

Tips voor aanpassingen

Uw woning is met wat eenvoudige aanpassingen al veiliger te maken. Een paar tips:

 • Met vloerbedekking of een antislipstrip wordt uw trap minder glad. Of plaats een extra trapleuning.

 • Hang een handgreep op bij op- en afstapjes. Bij het bad bijvoorbeeld of bij de keldertrap.

 • Zorg voor goede verlichting bij de voor- en achterdeur. Zo ziet u waar u loopt en wie er voor de deur staat.

 • Installeer een thermostaatkraan in de badkamer. Zo voorkomt u dat u zich verbrandt.

 • Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker over de gang.

 • Plaats een drempelhulp. Die loopt schuin en is stroef, zodat u makkelijker over de drempel kunt stappen.

Aanpassingen bij geheugenproblemen

Op de website van Dementie Online vindt u tips voor aanpassingen die u kunt doen bij geheugenproblemen.

Veilig met technologie

Ook technologie helpt om langer en veiliger in uw eigen huis te wonen. Denk aan een alarm om de buren, familie of professionele hulp te waarschuwen. Of een afstandsbediening voor de gordijnen en het licht.

Meer hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen in en om de woning vindt u in de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Op de website van Living Lab Amersfoort vindt u handige technische hulpmiddelen om langer en veilig thuis te blijven wonen.

Hele gewone dingen in huis kunnen als u ouder bent een probleem worden. Een vloerkleed, kabels die losliggen, drempels. Vrijwilligers van het Rode Kruis geven gratis voorlichting om vallen, brand en inbraak te voorkomen in en om uw huis. Een vrijwilliger komt bij u thuis langs. Samen loopt u een vragenlijst door en maakt u een ronde door het huis. U krijgt advies welke aanpassingen nodig zijn en hoe u dat kunt doen. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden. Neem contact op met Rode Kruis aan Huis via info@rodekruisamersfoort.nl of 033 472 75 53. 

Aanpassingen die u in de woning doet, betaalt u zelf. In sommige gevallen kunt u korting of een vergoeding krijgen.

Korting

Bent u lid van bijvoorbeeld een thuiszorgaanbieder of ouderenbond? Dan krijgt u soms korting als u aanpassingen in uw woning doet of laat doen. Informeer waar u lid bent of dat voor u geldt.

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering krijgt u sommige technische ondersteuning vergoed. De kosten om een alarmapparaat te huren bijvoorbeeld. Of wek- en luisterapparatuur als u slecht ziet of hoort. Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u soms ook abonnements- en aansluitkosten op de zorgcentrale vergoed krijgen. Informeer bij uw zorgverzekering naar de mogelijkheden.

Vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De gemeente vergoedt soms aanpassingen in de woning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld als u door ziekte of een beperking niet goed kunt wonen. U heeft hiervoor een indicatie nodig. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer:

14033

Samen met u wordt gekeken wat voor u de beste oplossing is.

Hulpmiddelen die iedereen kan kopen bij de bouwmarkt of andere winkel worden niet vergoed. Denk aan beugels of een verhoogde toiletpot. Ook voor hulpmiddelen die u tijdelijk nodig heeft, krijgt u geen vergoeding. Bijvoorbeeld als u na een operatie of door een blessure een rolstoel of douchestoel nodig heeft. U kunt die gratis lenen bij een uitleenwinkel, voor maximaal 26 weken. Heeft u het hulpmiddel langer nodig? Dan kunt u soms wel een vergoeding vanuit de Wmo krijgen.

Als het aanpassen van uw woning boven een bepaald bedrag komt, is verhuizen naar een aangepaste woning soms beter. Het Wijkteam bespreekt dat dan met u.  

Overwaarde woning gebruiken

Woont u in een koophuis en heeft u een beperkt pensioen? Dan zijn er mogelijkheden om de overwaarde van uw woning te gebruiken om aanpassingen in uw woning te doen. Op de website van de Vereniging Eigen huis leest u hier meer over.

Huurt u een woning en wilt u uw woning aanpassen? Bespreek de aanpassing dan eerst met uw verhuurder. Voor sommige aanpassingen heeft u namelijk toestemming nodig. Krijgt u de woningaanpassing vergoed vanuit de Wmo? Dan heeft u geen toestemming van de verhuurder nodig. U hoeft de aanpassingen dan ook niet weg te halen als u weggaat uit de woning.

Bent u zelf niet in staat om een klus uit te voeren en heeft u niemand in uw netwerk die u kan helpen? Denk dan aan een van de Burenhulpdiensten in de stad. Vrijwillige klussers uit de wijk helpen u graag verder. Meer informatie over Burenhulpdiensten vindt u op de website van Indebuurt033.

Verhuizen naar een andere woning

Niet alle woningen zijn geschikt om prettig oud te worden. Verhuizen kan dan een beter idee zijn. Een andere woning vinden kost tijd. Op dit moment vaak veel tijd. Er zijn meer nieuwe woningen nodig. Daar werken we hard aan. Heeft u plannen om in de toekomst te verhuizen? Begin uw zoektocht dan op tijd.

Een belangrijke eerste vraag is of u een huis wilt kopen of huren. Bij de zoektocht naar een nieuwe woning zijn ook veel andere zaken om over na te denken. Waar wilt u wonen? Vlakbij familie en vrienden, in de buurt van winkels, vlakbij natuur. Misschien wilt u wel een balkon en geen tuin meer. Belangrijke vragen voor u op zoek gaat.

Huurwoning

In Nederland zijn twee soorten huurwoningen: sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Als u 55 jaar of ouder bent, kunt u ook reageren op seniorenwoningen. Meer informatie leest u op de pagina Huren in Amersfoort.

Koopwoning

Bent u op zoek naar een koopwoning? Informeer bij een makelaar in uw buurt eens naar levensloopbestendige woningen. Dit zijn woningen die zo zijn gemaakt dat u er lang veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Een compleet overzicht van koopwoningen vindt u op www.funda.nl. Een overzicht van nieuwbouwprojecten voor huur- en koopwoningen in Amersfoort staat op de website www.nieuwbouw-amersfoort.nl. Of kijk voor een woning op Woonz.nl, de website over wonen, service en zorg voor senioren.

Van koop naar huur

Wilt u van een koopwoning naar een huurwoning? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. U moet bijvoorbeeld uw volledige hypotheek aflossen. Bij overwaarde is dat geen probleem. Maar als uw woning minder waard is geworden, kan er een restschuld zijn. Die moet u in een keer aflossen.

Sommige hypotheekproducten hebben een minimale looptijd. Een spaarhypotheek bijvoorbeeld. Stopt u eerder, dan kunt u een naheffing krijgen. Bespreek uw situatie daarom vooraf goed met uw hypotheekadviseur.

Huurders van Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie kunnen hulp krijgen van de wooncoach om de juiste woning te vinden. De wooncoach bespreekt tijdens een huisbezoek wat uw wensen zijn. En helpt u bij de zoektocht naar een woning die bij u past.

U kunt een afspraak met de wooncoach maken als u huurder bent bij Omnia Wonen, Portaal of de Alliantie en 65 jaar of ouder bent. Een afspraak maken? Bel dan met 088 002 3200 of mail naar wooncoach@de-alliantie.nl.

Voor senioren zijn er veel verschillende manieren om te wonen. Met of zonder zorg en ondersteuning. Een aantal voorbeelden:

 • Serviceflat: een wooncomplex met extra voorzieningen voor wooncomfort, service, zorg, welzijn, veiligheid en ontspanning.

 • Zorgappartement: een appartement waar u extra medische zorg krijgt en hulp bij wassen, aankleden, eten en naar bed gaan.

 • Aanleunwoningen: een woning die aan een verzorgingshuis vastzit of er dichtbij staat. U maakt gebruik van de diensten en zorg van het verzorgingshuis, maar blijft wel zelfstandig wonen.

 • Levensloopbestendige woningen: woningen die zo zijn ingericht dat u er ook op latere leeftijd kunt blijven wonen. Ook met een lichamelijke handicap of als u chronisch ziek bent.

 • Kangoeroewoningen: twee zelfstandige woningen die aan elkaar verbonden zijn door een trap of tussendoor. Voor als u vlakbij familie of een mantelzorger wilt wonen.

 • Groepswonen (woongemeenschap): een woning die u deelt met anderen. Meestal heeft iedereen een zelfstandige woonruimte met een eigen voordeur en zijn er gemeenschappelijke ruimten.

 • Kleinschalig wonen: een groepswoning waarin een kleine groep samenwoont die intensieve zorg en ondersteuning nodig heeft. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer en badkamer en er is een gezamenlijke woonkamer.

 • Verpleeghuis: een verpleeghuis is er voor wie intensieve zorg of zware medische behandeling nodig heeft.

 • Zorghotel: een zorghotel is bedoeld voor een tijdelijk verblijf. U kunt er herstellen na een opname in het ziekenhuis.

Op de website van Woonz (wonen, service en zorg voor senioren) leest u meer over de verschillende woonvormen.

Handige websites

Hulp, zorg en ondersteuning

Heeft u ondersteuning of hulp nodig?

Er zijn verschillende organisaties in de stad die u kunnen helpen. Weet u niet bij wie u moet zijn?

Wij kijken hoe u zo snel mogelijk passende ondersteuning kunt krijgen. Als u het fijner vindt om iemand persoonlijk te spreken, kunt u naar een informatiewinkel van Indebuurt033.

Voor specifieke vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw huisarts, tandarts, fysiotherapeut of consultatiebureau.