Ik zorg voor een ander (mantelzorg)

Zorg je voor iemand in uw omgeving, zoals jouw partner, kind, vriend of buurvrouw? Vaak voelt het logisch om te helpen, maar het kan ook een zware taak zijn. En dat naast jouw eigen gezin, werk en huishouden. Als je zorgt voor iemand die (chronisch) ziek is en je veel tijd aan die zorg besteedt dan noemen we dat mantelzorg. Je kunt op verschillende manieren hulp en ondersteuning krijgen.

Indebuurt033

Indebuurt033 is het eerste aanspreekpunt voor vragen en advies rondom mantelzorg. Maar ook de gemeente en de wijkteams helpen mantelzorgers met verschillende regelingen. Alle mogelijkheden vind je hieronder:

Ondersteuning om je (tijdelijk) te ontlasten

Verschillende zorgverzekeraars bieden in hun aanvullende pakketten de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor vervangende mantelzorg. Meer hierover lees je bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.

Wordt de zorg jou als mantelzorger even teveel en dreig je overbelast te raken? Of kun je jouw taak als mantelzorger tijdelijk niet uitvoeren, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname of vakantie? Dan kan diegene die je verzorgt tijdelijk ergens anders verblijven. Dit noemen we respijtverblijf. Om voor respijtverblijf in aanmerking te komen, heb jij een indicatie van het Wijkteam nodig.

Informeer bij het Wijkteam naar de mogelijkheden voor begeleide dagactiviteiten voor degene die je verzorgt. Hierdoor kun je als mantelzorger een of meerdere dagdelen per week jouw zorgtaken afstaan.

Indebuurt033 kan met jou op zoek gaan naar een vrijwilliger die jou op een bepaald vlak kan ondersteunen. Bijvoorbeeld bij klusjes of met de administratie. Kijk voor meer informatie op de website van Indebuurt033.

Werkgevers kunnen medewerkers die zorgtaken hebben ondersteunen. De gemeente brengt mantelzorg bij lokale werkgevers onder de aandacht. Informeer bij jouw werkgever wat er binnen jouw bedrijf of organisatie mogelijk is.

Kijk voor meer informatie op www.werkenmantelzorg.nl.

In en om de woning

Woont de persoon die jij verzorgt in een gebied waar een parkeervergunning nodig is voor parkeren? Dan kan hij of zij voor jou een mantelzorgvergunning voor parkeren aanvragen. Dat kan alleen met een medische indicatie van een officiële instelling. Kijk voor meer informatie op de website van ParkeerService Amersfoort.

Het is voor mantelzorgers of voor mensen die mantelzorg krijgen mogelijk om een tijdelijke mantelzorgwoning neer te (laten) zetten. Of om bijgebouwen te gebruiken en/of om te bouwen voor mantelzorg. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie:

14 033

Neem vooraf ook contact op met het Vergunningenloket om te bespreken of jij een vergunning nodig hebt.

Tegemoetkoming voor jouw inzet

Het is belangrijk dat je als mantelzorger goed verzekerd bent. Tenslotte kan er tijdens de zorgtaken altijd iets gebeuren. De gemeente heeft ook in 2017 de Vrijwilligerspolis afgesloten en in beheer gelegd bij InDeBuurt033. Ook mantelzorgers kunnen aanspraak maken op deze verzekering en hoeven zich hiervoor niet eerst aan te melden.

Kijk voor meer informatie op www.indebuurt033.nl/vrijwilligers of www.vrijwilligersnetnederland.nl.

Met de Blijk van Waardering wil de gemeente mantelzorgers bedanken voor hun inzet. Je kon de Blijk van Waardering tot 1 maart 2022 aanvragen. Het is op dit moment niet meer mogelijk om de Blijk van Waardering aan te vragen.

Extra kennis

Indebuurt033 biedt trainingen, themabijeenkomsten, uitwisselingsgroepen en begeleiding op maat. Denk aan een training over omgaan met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Het actuele aanbod vind je op de website van Indebuurt033.

Meer informatie

Heb jij als mantelzorger een vraag? Of heb je behoefte aan advies of een training? Dan staan de mantelzorgcoördinatoren van Indebuurt033 voor jou klaar. Neem contact op via mantelzorgers@indebuurt033.nl of bezoek een van de informatiewinkels van Indebuurt033. Kijk voor adressen en openingstijden op de website van Indebuurt033.

Hulp, zorg en ondersteuning

Heb je ondersteuning of hulp nodig?

Er zijn verschillende organisaties in de stad die je kunnen helpen. Weet je niet bij wie je moet zijn?

Wij kijken hoe je zo snel mogelijk passende ondersteuning kunt krijgen. Als je het fijner vindt om iemand persoonlijk te spreken, kun je naar een informatiewinkel van Indebuurt033.

Voor specifieke vragen over je gezondheid kun je terecht bij je huisarts, tandarts, fysiotherapeut of consultatiebureau.