Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire

In Nederland zijn veel gezinnen verdacht geweest van fouten met de kinderopvangtoeslag. Dit kennen we als de toeslagenaffaire (van 2005 tot en met 2019). Ouders moesten vaak veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. En ze maakten schulden omdat ze andere rekeningen niet meer konden betalen. Ook in Amersfoort zijn gezinnen die hierdoor in de problemen zitten. Geldt dit voor u? Lees dan verder.

Bent u een gedupeerde van de toeslagenaffaire? Dan komt u in aanmerking voor de herstelregeling van de Belastingdienst. Maar ook de gemeente kan u helpen, als u meer hulp nodig heeft.

Gedupeerden kunnen nu al hun schulden bij de gemeente stopzetten. Neem hiervoor contact met ons op door te bellen naar 14 033. Voor iedereen die bekend is bij de Belastingdienst, is dit al gebeurd.

Heeft u problemen door de toeslagenaffaire? Meld u!

Is uw kinderopvangtoeslag gestopt en u weet niet waarom? Heeft u problemen of schulden omdat u de toeslag kinderopvang moest terugbetalen? Meldt u dan bij de Belastingdienst en bij de gemeente Amersfoort.  

Waar kunt u zich melden?

 • Bij de Belastingdienst. Dit kan via de telefoon op nummer 0800 2 358 358. Wilt u liever online melden? Dat kan via de speciale website van de Belastingdienst. U kunt ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in het Stadhuis Amersfoort. Het steunpunt is op afspraak geopend op maandag en donderdag. U kunt gratis een afspraak maken via de BelastingTelefoon: 0800 - 0543.

 • Bel de gemeente via 14 033 en vraag naar de coaches werk en inkomen. Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 57 50 53 02.

   • Ook kunt u terecht bij Indebuurt033. Bel daarvoor met telefoonnummer 033 - 204 86 77. Of loop binnen bij één van de informatiewinkels van Indebuurt033. Een overzicht vindt u op de website Indebuurt033.

   Welke hulp krijgt u van de Belastingdienst en de gemeente Amersfoort?

   De Belastingdienst bekijkt uw aanvraag en bepaalt of u recht heeft op een vergoeding. De gemeente Amersfoort kan u helpen bij andere problemen waar u zelf niet uitkomt als het gaat om schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, gezin en wonen. Bijvoorbeeld als u uw huis uit moet omdat u de huur niet kunt betalen. Of wanneer er problemen zijn in uw gezin of met uw gezondheid.

   Wilt u hulp van een coach werk en komen? Bel dan 14 033, of vul het contactformulier in of stuur een mail naar minimacoach@amersfoort.nl.

   Ga naar het contactformulier

   Heeft u zich al gemeld bij de Belastingdienst?

   Als u zich al heeft gemeld bij de Belastingdienst, dan hebben wij uw gegevens. De coaches werk en inkomen van gemeente Amersfoort nemen telefonisch of via de e-mail contact met u op om te vragen of u hulp wilt.

   Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

   De Belastingdienst/Toeslagen heeft een regeling voor gratis rechtsbijstand voor de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Als u dat wilt kunt u gratis hulp van een advocaat krijgen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor de Rechtsbijstand. Meer informatie leest u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

   Landelijk ondersteuningsteam voor ouders met uithuisgeplaatste kinderen

   Gedupeerden van de toeslagenaffaire van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, kunnen vanaf 4 april ondersteuning krijgen vanuit een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam. Gedupeerde ouders en kinderen die met een uithuisplaatsing te maken hebben (gehad) kunnen zich rechtstreeks aanmelden via de website van het Ondersteuningsteam of door een e-mail te sturen naar contact@hetondersteuningsteam.nl.

   Heeft u nog vragen?

   Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden over de toeslagenaffaire op de website van Rijksoverheid.

   Heeft u andere vragen? Of heeft u hulp nodig? Bel de gemeente via 14033. Kijk op de pagina Zorg en Ondersteuning of loop binnen bij één van de informatiewinkels. Een overzicht vindt u op de website Indebuurt033.

   Hulp, zorg en ondersteuning

   Heeft u ondersteuning of hulp nodig?

   Er zijn verschillende organisaties in de stad die u kunnen helpen. Weet u niet bij wie u moet zijn?

   Wij kijken hoe u zo snel mogelijk passende ondersteuning kunt krijgen. Als u het fijner vindt om iemand persoonlijk te spreken, kunt u naar een informatiewinkel van Indebuurt033.

   Voor specifieke vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw huisarts, tandarts, fysiotherapeut of consultatiebureau.