Duurzaam ondernemen

In 2030 wil Amersfoort een CO2-neutrale en afvalloze stad zijn. CO2-neutraal betekent dat we alle energie die we gebruiken, duurzaam opwekken (wind, zon en andere schone energiebronnen). In een CO2-neutrale stad werken, verwarmen en rijden we elektrisch. Samen met bedrijven en instellingen maakt de gemeente afspraken over maximaal hergebruik van producten en grondstoffen in de hele cyclus: van ontwerp en uitvoering tot bouw en sloop.

Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling 2019 gesloten

Tot 1 april 2019 konden er weer aanvragen voor het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling worden ingediend. Met deze subsidie worden bewonerscollectieven, start-ups en andere ondernemers of instellingen ondersteund die met een vernieuwend project de CO₂-uitstoot en het afval in de stad verminderen. Er is in totaal € 200.000 beschikbaar; per project maximaal € 50.000 (op basis van cofinanciering). Uiterlijk 1 juli 2019 is bekend welke aanvragen zijn toegekend. Kijk voor meer informatie www.amersfoort.nl/toekomstfonds.

Gemeente steunt Wieken Vinkenhoef bij onderzoek naar rijden op waterstof

Ondernemers van bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef gaan bekijken of een waterstoftankstation in Amersfoort haalbaar is. Met name voor bedrijven in de transportsector lijkt waterstof kansen te bieden in de toekomst. Met steun van de gemeente wordt nu onderzocht of het plan haalbaar is.

Wethouder Hans Buijtelaar (duurzame mobiliteit) is blij met het initiatief: “Een waterstoftankstation past bij de ambitie van het college om met Amersfoort in 2030 CO2-neutraal te zijn. We willen dit onder meer bereiken door voorrang te geven aan schone mobiliteit en nieuwe mobiliteitsoplossingen.” Ondernemers van bedrijvenpark De Wieken-Vinkenhoef hebben de handen ineengeslagen om hun bedrijventerrein CO2-neutraal te maken. Naast de wens om zonnepanelen te plaatsen, sluit een waterstoftankstation hier goed bij aan.

Woensdag ontving het parkmanagement van De Wieken Vinkenhoef een subsidie van € 50.000 van de gemeente Amersfoort om de mogelijkheden van een waterstoftankstation verder te onderzoeken. Eind vorig jaar zijn twintig ondernemers al bevraagd over de mogelijkheden om waterstof toe te passen in hun bedrijfsvoering. Het parkmanagement gaat de subsidie gebruiken om de haalbaarheid verder te onderzoeken door onafhankelijke experts.

Twee duurzame deals gesloten door gemeente en de stad

Donderdag 8 november 2018 heeft de gemeente Amersfoort twee duurzame overeenkomsten afgesloten met partijen in de stad. De eerste houdt in dat er in het jaar 2022 500 elektrische deelauto’s in de stad rondrijden. Met de tweede stelt bedrijvenpark De Wieken-Vinkenhoef als eerste in Amersfoort zich ten doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn, wat aansluit bij de gemeentelijke ambitie. Lees het hele bericht

Milieubarometer: snel inzicht in energieverbruik

De Milieubarometer geeft bedrijven en organisaties inzicht in hun energieverbruik en milieu-impact. Met deze online tool kunt u stap voor stap werken aan minder CO2-uitstoot en minder impact voor het milieu. Zo bespaart u flink op uw energieverbruik. De gemeente biedt Amersfoortse bedrijven een gratis startabonnement van één jaar aan. Meer informatie over de informatieplicht energiebesparing vind u op de website van RVO.

Meer weten over de Milieubarometer? Kijk op www.milieubarometer.nl/productinformatie. Aanmelden voor een startabonnement kan op de website van de Milieubarometer.Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van duurzaam ondernemen in Amersfoort? Meld u aan:

AANMELDEN