Omgevingsvergunning voor een airco

Algemeen

Voor het plaatsen van een vaste airco-unit aan de buitenkant van je huis, heb je een omgevingsvergunning nodig.

Vergunningcheck

Wil je een airco-installatie met buitenunit op of aan je woning plaatsen? Controleer dan eerst of je een vergunning nodig hebt bij het Digitale Omgevingsloket. Daarna kun je die gelijk aanvragen.

Naar het Digitale Omgevingsloket

Via de vergunningcheck kom je er achter of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Zo voorkom je dat je achteraf aanpassingen aan je installatie moet doen of die zelfs moet weghalen.

Voor verplaatsbare airco’s met een afvoerslang hoef je geen omgevingsvergunning aan te vragen.

Huurders moeten vooraf toestemming aan de verhuurder vragen om een airco-installatie met buitenunit te plaatsen.

Voorwaarden

Om een omgevingsvergunning voor een buitenunit van een airco-installatie te kunnen verlenen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

De unit moet passen binnen de regels van het Omgevingsplan. Is dit niet het geval, dan moet beoordeeld worden of het mogelijk is om daarvan af te wijken. Daarnaast is in de gemeentelijke Welstandsnota opgenomen dat installaties zoals een airco-unit zoveel mogelijk in het pand of uit zicht geplaatst moeten worden.

Geluidseisen

Sinds 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor het plaatsen van airco-units en warmtepompen bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen geen overlast veroorzaken bij buren. In de praktijk betekent dit dat je de airco-unit op voldoende afstand moet plaatsen van de erfgrens. Soms moet je ook aanvullende afschermende maatregelen nemen om onder de geluidsgrens van 40 decibel (dB) te blijven.

Al bij de vergunningaanvraag moet je kunnen aantonen dat jouw situatie voldoet aan de geluidseis. Bijvoorbeeld met akoestische berekeningen. Vraag je leverancier om advies en meer informatie.

Vragen

Heb je vragen of twijfel je of je een omgevingsvergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.