Woensdag 17 maart: Tweede Kamerverkiezing 2021

Woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing 2021. Dit jaar mag op drie dagen gestemd worden en gelden diverse coronamaatregelen. Daarnaast is er voor het eerst een extra toegankelijk stembureau. Verder kunt u nog tot vrijdag 12 maart 17:00 uur enkele zaken regelen.

Woensdag 17 maart: Tweede Kamerverkiezing 2021

Er zijn dit jaar ruim 100 stembureaus in Amersfoort. Woensdag 17 maart is de normale verkiezingsdag om uw stem uit te brengen. Het eerder stemmen, op maandag 15 of dinsdag 16 maart, is voornamelijk bedoeld voor mensen die vanwege corona bij een risicogroep horen. Op deze pagina vindt u alle informatie over en het overzicht van de stembureaus.

Xtra Toegankelijk Bureau

Dit jaar richt Amersfoort voor het eerst het Xtra Toegankelijk Bureau in. Hier kunnen mensen met een visuele, auditieve of andere beperking volledig zelfstandig hun stem uitbrengen. U kunt er onder andere gebruikmaken van de stemmal of soundbox. Daarnaast wordt het stembureau bemand door leden die zelf een beperking hebben.

Het stembureau is op alle drie de dagen geopend tussen 07:30 en 21:00 uur en bevindt zich in Stadscafé de Observant. Op deze pagina vindt u alle informatie erover.

Coronamaatregelen

Tijdens de verkiezing worden extra maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo moet u in het stembureau een mondkapje dragen. Vergeet dit dus niet mee te nemen. Daarnaast moet u voordat u gaat stemmen de gezondheidscheck invullen. Deze heeft u per post ontvangen bij uw stem(plus)pas.

Doe de check op de dag dat u gaat stemmen. Bij klachten mag u niet naar een stembureau. U kunt dan iemand anders machtigen om uw stem uit te brengen. Op de achterkant van uw stem(plus)pas staat hoe u dat doet. Op deze pagina vindt u alle informatie over de coronamaatregelen en gezondheidscheck.

Meenemen naar het stembureau

De onderstaande zaken moet u minimaal meenemen naar het stembureau.

  • Uw stem(plus)pas of kiezerspas

  • Een geldig identiteitsbewijs (op woensdag 17 maart maximaal vijf jaar verlopen)

  • Een mondkapje

Regelen voor vrijdag 12 maart 17:00 uur

De onderstaande vier zaken voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u alleen nog regelen tot vrijdag 12 maart 17:00 uur. Let op: voor de bovenste drie is tijd nodig om het geregeld te krijgen.

  • Een nieuwe stem(plus)pas aanvragen als u hem niet hebt ontvangen, hij kwijt is of stuk.

  • Een kiezerspas aanvragen waarmee u in een andere gemeente kunt stemmen.

  • Een schriftelijke volmacht aanvragen als u een ander voor u wilt laten stemmen.

  • Voor kiezers van 70 jaar en ouder: de briefstem op de post doen. Na vrijdag 12 maart 17:00 uur zijn er nog twee andere opties: stemmen in een stembureau met de stempluspas of de briefstem afleveren bij het afgiftepunt op het stadhuis (Stadhuisplein 1). Dit is het enige afgiftepunt in Amersfoort. Op deze pagina vindt u alle informatie over briefstemmen.

Hulp bij het maken van uw keuze

Wilt u hulp bij het maken van een keuze? Vul dan de StemWijzer in. Dan vergelijkt u uw mening met die van de politieke partijen die meedoen.

Vragen / meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente door te bellen met 14 033 of stuur een bericht via WhatsApp: 06 5750 5302. Op www.amersfoort.nl/verkiezingen vindt u alle actuele informatie.

Op sociale media communiceren we onze berichten met #elkestemtelt en #033kiest.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.