Voorwaarden en vergunning voor vaste airco-unit buiten

De zomers worden warmer en de behoefte aan verkoeling neemt toe. Daarom bevestigen steeds meer mensen een airco-unit op of aan hun woning. Voor zo’n vaste buiten-installatie heeft u echter wel een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet de verhuurder toestemming geven als u een woning huurt.

Voorwaarden en vergunning voor vaste airco-unit buiten

Dit omdat het plaatsen van een airco-unit op of aan de woning gezien wordt als 'het veranderen van een bouwwerk'. Voor verplaatsbare airco's met een afvoerslang is geen vergunning of toestemming nodig.

Regelgeving

Voor een omgevingsvergunning moet uw unit aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hij passen binnen de regels van het bestemmingsplan. Is dit niet zo, dan moeten we als gemeente eerst beoordelen of het mogelijk is ervan af te wijken. Daarnaast staat in onze Welstandsnota dat installaties zoals een airco-unit zoveel mogelijk inpandig of uit het zicht geplaatst moeten worden.

Geluidseisen

Een ander aspect waarmee u rekening moet houden is het geluid. Sinds 1 april 2021 zijn er nieuwe geluidseisen voor airco-units en warmtepompen bij woningen en woongebouwen. De installaties mogen geen hinder veroorzaken voor de buren. Dit betekent dat u de airco-unit op voldoende afstand moet plaatsen van de erfgrens en misschien ook aanvullende, afschermende maatregelen moet nemen om onder de geluidsgrens van 40 decibel te blijven.
Dat uw airco-unit gaat voldoen aan de geluidseisen moet u al kunnen aangeven als u de vergunning aanvraagt, bijvoorbeeld met behulp van akoestische berekeningen. U kunt uw leverancier eventueel om advies en meer informatie vragen.

Vergunningcheck

Bent u van plan een airco-installatie met buiten-unit op of aan uw woning te plaatsen? Doe dan vooraf de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl en kies bij de werkzaamheden voor 'overige veranderingen aan bestaande bouwwerken'. Zo komt u erachter of u inderdaad een omgevingsvergunning nodig heeft en voorkomt u dat u achteraf aanpassingen aan uw installatie moet doen of deze zelfs moet verwijderen.

Heeft u vragen of twijfelt u of u een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.