Veiligheidsregio Utrecht opent Humanitair Service Punt

Maandag 11 april is in Amersfoort een Humanitair Service Punt (HSP) geopend. De locatie in het stationsgebied van Amersfoort Centraal biedt een eerste opvang voor Oekraïense vluchtelingen die met de (internationale) trein reizen.

Veiligheidsregio Utrecht opent Humanitair Service Punt

In het HSP kunnen de vluchtelingen uit Oekraïne even op adem komen, iets eten en drinken en gebruikmaken van sanitaire voorzieningen.

Tweede HSP-locatie

Na een kort verblijf reizen de vluchtelingen door naar een opvanglocatie waar zij langere periode kunnen verblijven. Zij worden hierbij geholpen door de Veiligheidsregio Utrecht die kijkt welke opvanglocatie elders in het land op dat moment beschikbaar is. Het Rode Kruis is aanwezig voor de begeleiding en (medische) ondersteuning van de vluchtelingen.

Amersfoort is de tweede HSP-locatie in de regio Utrecht. Ook de Jaarbeurs biedt kortdurende opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Met deze tweede locatie is de Veiligheidsregio Utrecht voorbereid op mogelijk grotere aantallen Oekraïense vluchtelingen die de komende periode nog naar Nederland komen. Ook elders in Nederland zijn HSP-locaties ingericht in de buurt van stations waar internationale treinen stoppen.

Andere opvanglocaties in Amersfoort

Oekraïense vluchtelingen worden onder meer opvangen in de noodopvang op de Zonnehof 19-20, waar plek is voor 200 personen. Ook op de Plotterweg 26-28 is een noodopvanglocatie waar plek is voor 250 Oekraïense vluchtelingen. Het Rijk heeft aan de 25 veiligheidsregio’s verzocht om elk 2.000 opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. De 450 plekken tellen mee in het aantal voor de veiligheidsregio Utrecht.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Amersfoort op amersfoort.nl/vluchtelingen.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of abonneer u op de AmersfoortMail of één van onze andere nieuwsbrieven.

AANMELDEN