Speed-pedelec mag met ontheffing op fietspad

Vanaf 1 juni kunnen bestuurders van een speed-pedelec een gratis ontheffing aanvragen om gebruik te maken van het fietspad in Amersfoort. Voorwaarde voor gebruik van het fietspad is dat de gebruiker van de snelle elektrische fiets een maximumsnelheid van 30 km per uur aanhoudt.

De ontheffing is aan te vragen via www.amersfoort.nl/speedpedelec. Vooralsnog is de ontheffing een proef tot 31 december 2022.

Op de rijbaan óf op het fietspad

Om de gebruikers van speed-pedelecs veilig door de stad te laten fietsen, mogen ze per 1 juni 2021 zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan óf op het fietspad. Op dit moment moet de speed-pedelec zich houden aan de regels voor bromfietsen wat inhoudt dat de fietser zich op de weg tussen de andere bromfietsers en auto's in de stad moet begeven. Veel speed-pedelecers voelen zich onveilig als zij in de stad tussen het andere verkeer moeten fietsen. De fietsen kunnen tot 45 km per uur rijden, maar het is lastig om continu die hoge snelheid vast te houden. Door ze in de stad met de maximale snelheid van 30 km per uur toe te laten op het fietspad kunnen speed-pedelecers zelf beslissen waar zij zich veilig voelen. Bij deze snelheid blijft het fietspad ook veilig voor andere gebruikers.

Speed-pedelec

De speed-pedelec is een elektrische fiets die snelheden tot maximaal 45 km/uur kan bereiken en behoort onder de categorie ‘bromfiets’. Dat betekent dat de speed-pedelec binnen de bebouwde kom op de rijbaan (max. 45 km/u) of het bromfietspad (max. 30 km/u) rijdt. De fiets is voorzien van een geel kentekenplaatje; de berijder heeft hiervoor een bromfietsrijbewijs nodig. De speed-pedelec heeft een spiegel, een claxon en een remlicht en de berijder is verplicht een helm te dragen.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.