Sovjet Ereveld: bezoekerscentrum met VR-beleving

Er zijn vergevorderde plannen voor een bezoekerscentrum bij het Sovjet Ereveld in Leusden. Daar worden dan, met virtual reality, de verhalen verteld van de 865 oorlogsslachtoffers die aan de Dodeweg begraven liggen.

Sovjet Ereveld: bezoekerscentrum met VR-beleving

Impressie VR-beleving bij Sovjet Ereveld | Credits: We Make VR
Nu is bij het Sovjet Ereveld vrijwel geen informatie te vinden; er staat slechts een bordje bij de entree. De Stichting Sovjet Ereveld werkte het afgelopen jaar achter de schermen hard aan het plan. Het project gaat naar schatting 1,7 miljoen euro kosten. De stichting verwacht jaarlijks 15.000 bezoekers te krijgen. Over de precieze plek van het bezoekerscentrum is de stichting nog in gesprek.

Virtual reality

In het bezoekerscentrum wordt dan gekozen voor een vernieuwende manier van presenteren, die aansluit bij de wensen van deze tijd. De bezoekers beleven het verhaal door de ogen van een soldaat alsof ze erbij zijn. Het is volgens de stichting de eerste keer dat in ons land bezoekers worden meegenomen in een 'first person'-beleving van de verschrikkingen van de oorlog.

Niet vergeten

"De soldaten vochten ver van huis tegen nazi-Duitsland. Echtgenotes en kinderen bleven in grote onwetendheid achter", vertelt Remco Reiding, directeur van de stichting. "De verhalen die schuilgaan achter de grijze grafstenen willen we vertellen, omdat ze niet vergeten mogen worden."

Onderbelicht

De 865 Sovjetsoldaten aan de Dodeweg in Leusden behoren tot de 26 miljoen oorlogsslachtoffers die de Sovjet-Unie te betreuren heeft. Meer dan tien miljoen sneuvelden als soldaat aan het Oostfront of als krijgsgevangene van de Duitsers onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp. De enorme offers die door de Sovjet-Unie zijn gebracht in de strijd tegen nazi-Duitsland zijn, mede door de Koude Oorlog, in het Westen altijd onderbelicht gebleven. "Nergens in Nederland wordt dit verhaal verteld en nergens in Nederland kan dit beter worden verteld dan bij het enige Sovjet Ereveld", zegt voorzitter Alex Engbers.

Financiƫle steun

De Stichting Sovjet Ereveld is al actief op zoek naar financiƫle steun voor de inrichting van een bezoekerscentrum. "We zijn blij met de positieve reacties die we krijgen en we verwachten snel resultaten te boeken", zegt Reiding.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.