Op 24 plekken in de stad 'steen eruit, groen erin'

Vanaf 30 augustus vervangt de gemeente dit najaar op 24 locaties in de wijken Kattenbroek, Zielhorst en Liendert de tegels door groene beplanting. Deze locaties zijn uitgekozen als beste plekken voor vergroening na uitvraag bij bewoners van deze wijken in 2020. Met deze vergroening onder de naam Operatie Steenbreek zet Amersfoort weer een stap naar klimaatbestendigheid.

Op 24 plekken in de stad 'steen eruit, groen erin'

De operatie loopt van 2019 tot en met 2022. Het is de bedoeling dat alle wijken aan de beurt komen. De beplantingsplannen van straten die dit najaar worden vergroend zijn te vinden op www.amersfoort.nl/steenbreekontwerpen.

Operatie Steenbreek

Sinds 2019 voert de gemeente Operatie Steenbreek uit. Deze operatie duurt vooralsnog vier jaar. Elk jaar wordt aan inwoners in een aantal wijken gevraagd naar vergroeningskansen in de openbare ruimte. De locaties die dat oplevert worden door de gemeente getoetst op haalbaarheid. Vervolgens wordt een ontwerp gemaakt waar bewoners op mogen reageren. Het definitieve ontwerp wordt vervolgens uitgevoerd. Op dit moment beoordeelt de gemeente de locaties die eerder dit jaar door bewoners van Kruiskamp Koppel en Schothorst Noord zijn aangedragen. De geschikte locaties worden in 2022 aangelegd. Dan volgt ook een nieuwe uitvraag in een aantal andere wijken.

Samen maken we de stad groener

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met hoosbuien, hitte of een periode van aanhoudende droogte. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Droogte veroorzaakt schade en lage grondwaterstanden. Vergeet ook niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt.

Het is duidelijk dat gemeente, inwoners en bedrijven samen actie moeten ondernemen om Amersfoort klimaatbestendig te maken. Operatie Steenbreek Openbare Ruimte is een van de activiteiten waarmee de gemeente en bewoners samen de stad groener maken. Bewoners weten zelf wat het beste is voor hun straat of buurt en waar de meeste kansen liggen. De gemeente heeft de kennis, kunde en middelen om initiatieven snel te realiseren.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.