Meander Medisch Centrum en gemeente werken samen aan duurzame stad

Op 25 september 2019 hebben bestuursvoorzitter Frank de Reij van het Meander Medisch Centrum en wethouder Duurzaamheid Astrid Janssen de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een gezonde toekomst’ getekend. Een overeenkomst waarin concrete maatregelen staan die bijdragen aan een gezonde stad en beter klimaat.

Meander Medisch Centrum en gemeente werken samen aan duurzame stad

Zorgorganisaties zijn voor de gemeente belangrijke samenwerkingspartners als het gaat om duurzaamheid. Ze zijn grootverbruikers van energie, water, voedsel, grondstoffen en vervoer en hebben de opdracht vanuit het klimaatakkoord meegekregen om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verminderen.

Concrete maatregelen

In de overeenkomst staan concrete en gericht duurzaamheidsmaatregelen waar het Meander Medisch Centrum de komende tijd mee aan de slag gaat. Zo heeft het ziekenhuis een energiebesparingsplan opgesteld en stelt het met andere ziekenhuizen een routekaart energietransitie op. Het ziekenhuis koopt tevens groene windenergie in en ontwikkelt maatregelen om medicijnresten veilig af te voeren. Daarnaast onderzoekt het ziekenhuis mogelijkheden om kringlopen voor grondstoffen te sluiten. Een eerste initiatief is dat zij samen met het UMC Utrecht starten is dat ze de producenten van medische plastic toepassingen vragen deze voortaan te produceren uit gerecyclede kunststoffen.

Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: "Meander Medisch Centrum maakt werk van hun duurzaamheidsopgave. Naast zorgaanbieder De Koperhorst, die al eerder een overeenkomst sloot, behoren zij tot de koplopers in de stad. Ik ga ervan uit dat dit ook andere partijen inspireert."

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.