Kruidenrijk beheer voor meer bloemen en planten

De gemeente Amersfoort wil graag meer wilde bloemen en planten in de stad. Daarom verandert er iets in het onderhoud. De bredere bermen en alle oevers, waterpartijen én geluidswallen in de stad krijgen extra aandacht. Er wordt een nieuwe methode ingevoerd: kruidenrijk beheer.

Kruidenrijk beheer voor meer bloemen en planten

Samen met het waterschap en een aannemer bespreekt de gemeente wekelijks hoe alles verloopt. Want kruidenrijk beheer is best ingewikkeld, hoewel het lijkt of er maar weinig verandert: het maaien en het afvoeren van het maaisel gebeurt op precies dezelfde manier. Even vaak en even zorgvuldig. Toch is er een heel groot verschil.

Het grote verschil

Voordat er gemaaid wordt, wordt precies in kaart gebracht welke bloemen en planten er bloeien. En als dat soorten zijn die we in Amersfoort graag meer willen zien, wordt het maaien uitgesteld. Zo kan het zaad van die bloemen eerst rijpen. Die rijpe zaadjes verspreiden zich dan vanzelf. Met nieuwe bloemen als gevolg.
Op een kaart wordt aangetekend waar de maaimachine nog even niet mag komen. Die kaart wordt dus telkens bijgesteld. Met die steeds veranderende kaart op zak doet de maaimachinist zijn werk.

De gevolgen

De maaimachines zullen steeds vaker stukken overslaan. Om daar dan pas terug te komen als de meeste bloemen goed zijn uitgebloeid. Na verloop van tijd zie je in de stad dan ook andere gevolgen: meer soorten bloemen en daardoor ook meer bijen, vlinders en andere diersoorten. Maar dat duurt wel even. De natuur heeft zijn tijd nodig.

Meer weten?

Op de website van Het Groene Huis vindt u bij ‘Amersfoort groen’ meer informatie over kruidenrijk beheer.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.