Katoendrukkerij in de Volmolen

Amersfoort heeft er binnenkort een nieuwe toeristische attractie bij. De Katoendrukkerij brengt het ambachtelijke katoendrukken terug naar de stad en vestigt zich in de Volmolen. Dit is een mooie verwijzing naar het textielverleden van het pand.

Katoendrukkerij in de Volmolen

Naast een lesaanbod katoendrukken, verkoop van bedrukte artikelen en een open werkplaats, kunnen geïnteresseerden en dagjesmensen vijf dagen in de week bij de Volmolen binnenlopen om de werkplaats te bekijken. Zo maken zij gelijk kennis met de geschiedenis en het heden van de Volmolen, de katoendrukkerij en de textielnijverheid in Amersfoort. Ook komen er twee kamers beschikbaar voor overnachtingen in de Volmolen.

Iconisch beeldmerk

Wethouder Vastgoed Willem-Jan Stegeman: “De Volmolen vormt met de Koppelpoort het iconisch beeldmerk van onze stad. De historie van die plek koesteren we, willen we levend houden en toegankelijk maken voor iedereen. Samen met omwonenden kozen we daarom uit alle ingediende plannen voor De Katoendrukkerij. Jong en oud kunnen straks iets van het Amersfoortse verleden gaan ervaren op een eigentijdse manier.”

Nieuwe invulling

De Volmolen is rond 1645 gebouwd voor de textielindustrie en was bestemd voor het “vollen” ofwel vervilten van wol door het kloppen van de wol met hamers, die werden aangedreven door waterkracht. De laatste decennia is de Volmolen voornamelijk verhuurd als woning en atelier. Sinds begin dit jaar was het pand tijdelijk in gebruik als broedplaats en podium voor diverse kunst en culturele activiteiten. Hierna zocht de gemeente als eigenaar van het pand naar een nieuwe permanente invulling die levendigheid in dit gebied brengt, het pand zoveel mogelijk openstelt voor publiek en een stapsteen is tussen de oude binnenstad en het gebied Langs Eem en Spoor.

Nathalie Cassée initiatiefnemer van De Katoendrukkerij: “Met het terugbrengen van het katoendrukken krijgen de inwoners van Amersfoort en Nederland er een unieke ambachtelijke werkplaats bij. Dit eeuwenoude ambacht begon in de 17e eeuw in Amersfoort en behoort tot het nationaal erfgoed. Om de Volmolen gegund te krijgen, is als een droom die uitkomt, daarmee krijgt het katoendrukken en het verhaal van de textielnijverheid in de stad een vaste plaats.”

Opening

Na wat kleine aanpassingen van de Volmolen, en het verkrijgen van de vergunningen, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 De Katoendrukkerij kunnen openen in de Volmolen.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.