Jongeren positief over duurzame energie

88 procent van de jongeren in Amersfoort vindt het positief dat er steeds meer duurzame energie wordt gebruikt in Nederland. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat in opdracht van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP-RES) is uitgevoerd.

Jongvolwassenen tussen 19 en 30 zijn iets meer betrokken ten opzichte van jongeren tussen de 12 en 18. In de regio Amersfoort* deden 231 jongeren mee aan het onderzoek.

Zonnepanelen en windmolens

93 procent van de jongeren in Amersfoort zegt zonnepanelen op daken tegen te komen in de eigen woonplaats. 88 procent is voorstander van meer zonnepanelen op daken in hun woonplaats. In Amersfoort vindt 50 procent van de jongeren het (heel erg) goed als er windmolens worden bijgeplaatst in hun woonplaats. De mening van jongeren in Amersfoort wijkt nauwelijks af van de gemiddelde mening van jongeren in Nederland.

Wethouder blij met uitkomsten

Doel van het onderzoek was te kijken wat jongeren vinden van zonne- en windenergie. Maar ook hoe zij zelf meer betrokken kunnen en willen worden bij de energietransitie. Wethouder Astrid Janssen is blij met de uitkomsten van dit onderzoek: "Dit is de generatie die straks wordt geconfronteerd met alle maatregelen die wij nu aan het uitvoeren zijn. Wat mij betreft is dit een open uitnodiging aan de jongeren om mee te doen. Het gaat uiteindelijk om hun toekomst.”

Ruim zes op de tien jongeren voelen zich (deels) verantwoordelijk om mee te denken over de energietransitie. Jongvolwassenen willen betrokken worden via sociale media, maar ook via e-mail, brief of enquête. Tieners (12 tot en met 18 jaar) zijn het liefst bij de energietransitie betrokken via school en sociale media.

Lees het gehele rapport: is hier te lezen.

*Amersfoort werkt samen met zes buurgemeenten (Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg), Stedin, waterschap en provincie aan de Regionale Energiestrategie voor regio Amersfoort.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.